Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема_1_вступ.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
702.46 Кб
Скачать

10. Визначення блиску змінних зір та способи їх обробки. Глазомірні оцінки блиску. Спостереження та обробка результатів змінних зір.

Оцінки блиску відносні, диференціальні. Підбираються зірки порівняння, які мають постійний блиск. Головне - вдало підібрати зірки порівняння, які повинні задовольняти наступним умовам :

1. Вони повинні розташовуватися на небі (чи на фотонегативі) як можна ближче до зірки, що вивчається, у полі зору окуляра (чи лупи, в яку розглядається знімок).

2. Їх блиск не повинен сильно відрізнятися від блиску змінної зірки. Тому якщо амплітуда змінної невелика, можна обмежитися двома зірками порівняння, з яких одна дещо яскравіше за змінну, а друга - слабкіше. Якщо ж амплітуда зірки така, що її блиск виходить за межі цього інтервалу, то доводиться вводити ще одну зірку порівняння. Бувають випадки, коли при дуже великій амплітуді доводиться підбирати багато зірок порівняння різного блиску. В усякому разі, потрібно прагнути до того, щоб відмінності у блиску двох зірок порівняння були не більше 0m,4-0m,5.

3. Бажано (але важко здійснимо), щоб колір зірок порівняння мало відрізнявся від кольору змінної зірки.

Підібравши зірки порівняння, спостерігач може приступити до виконання оцінок блиску змінної. Простий спосіб спостережень був запропонований Э. Пікерінгом і полягає в наступному. Спостерігач вибирає з сукупності зірок порівняння дві такі, щоб одна (а) була трохи яскравіша за змінну (v), а друга (b) дещо слабкіше її. Інтервал їх блиску (a, b) подумки ділиться на десять частин і опениваются різниці блиску (а, v) і (v, b) в десяткових долях цього інтервалу. Записуються оцінки так:

a1v9b; a2v8b; a3v7b; ...; a9v1b

Цей спосіб чисто інтерполяційний, і в цьому його перевага. Він дає можливість вичислити блиск змінної, якщо відомі зоряні величини зірок порівняння. У Додатках в таблиці. VI (с. 152) і біля карт околиць приведені візуальні зоряні величини рекомендованих зірок порівняння, так що початкуючий спостерігач може приступити до спостережень за способом Пікерінга. Проте надалі йому доведеться освоїти і інші способи оцінок блиску і метод виведення шкали блиску зірок порівняння.

Для оцінки відмінності у блиску зірок Ф. Аргеландер в середині XIX ст. запропонував свій метод мір, який на перший погляд здається дуже наближеним. Він полягає в наступному. Якщо, вдивляючись по черзі, в дві зірки, скажімо, a і v, ми бачимо, що їх: блиск не відрізняється один від одного, то ми пишемо а = v. Якщо ж блиск зірки а на ледве відчутну величину більше блиску зірки і, то зірка а на одну міру яскравіше v, і ми записуємо alv. Якщо відмінність блиску відчутно, то потрібно оцінити інтервал блиску в дві міри і записати а2 v. У тих випадках, коли відмінності у блиску значніші, допустимі оцінки a3v, a4v.

Звичайно, повне спостереження повинне містити, оцінки не з однією зіркою порівняння, а з декількома, щоб серед них були і такі, коли зірки порівняння яскравіші за змінну, і такі, коли вони слабкіші за змінну зірку.

У початкуючих спостерігачів міра зазвичай велика, близько 0m,2. Після тренування величина міри зменшується, а потім і стабілізується. Так, у автора цієї книги, який довго спостерігав змінні зірки, міра близько 0m,06. Застосовуючи спосіб Аргеландера, спостерігач незабаром переконається в тому, що міра, що здавалася спочатку ефемерною, насправді цілком реальна величина. Око - дивний інструмент по своїй досконалості. Рекомендуємо освоїти спосіб Аргеландера, але користуватися на практиці іншим, досконалішим способом Нейланда - Блажко, який є не лише ступеневім, але і інтерполяційним.

У цьому методі використовуються дві зірки порівняння, як в способі Пікерінга : одна з великим блиском, а інша - з меншим блиском, ніж змінна. Відмінність від способу Пікерінга полягає в тому, що інтервал блиску зірок порівняння ділиться не на десять, а на ту кількість мір, яка оцінює спостерігач. Великі відмінності у блиску оцінити в мірах важко. Тому використовується прийом, який пояснимо прикладом. Нехай порівнюється блиск трьох зірок, a, v і b. Позначимо різниці блиску символами (а, v) і (v, b). Вибираємо менший з них, нехай це буде (v, b). Оцінюємо його величину в мірах, наприклад, (v, b) = n. Далі, порівнюємо обидва інтервали між собою і бачимо, що інтервал (a, v) в р разів більше інтервалу (v, b). У такому разі в нім повинно міститися р* n мір. Тоді можна написати оцінку a[pn]v[n]b. Це дозволяє записувати інтервали великі чотирьох мір. Нехай, наприклад, інтервал (v, b) оцінений в три міри, а інтервал (a, v) в два рази більше його, тобто дорівнює шести мірам; тоді оцінка матиме вигляд абv3b.

Чим досвідченіше спостерігач, тим точніше його оцінка. У журналі спостережень приводяться дві величини: момент спостереження і оцінка блиску. Звичайно, має бути намальована і карта околиць, на якій вказано, які зірки порівняння використовувалися при спостереженнях. Якщо проводяться спостереження яскравих зірок і зірки порівняння мають позначення, то карта околиць не потрібна.

Усі три методи (прийнятніше останній) використовуються як при візуальних спостереженнях, так і при фотографічних. У останньому мірами оцінюється почорніння зображення зірки, а вірніше, повний фотографічний ефект (почорніння і діаметр зображення зірки).

Як ми побачимо далі, метод Нейланда - Блажко дає можливість отримання ступеневої шкали зірок порівняння, яку потім використовують для обчислення блиску змінної зірки.