Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тематика контрольних робіт з арт.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
97.28 Кб
Скачать

Тематика контрольних робіт з арт-терапії

1.           Арт-терапія кризових станів. Техніки роботи з втратою. Техніки роботи з гострою травмою. Техніки роботи з суїцидальними станами. Метод Мерелін Мюррей. 

2.           Арт-терапія в роботі з вагітними та молодими мамами. Поєднання з техніками тілесно-орієнтованої терапії та дихальними вправами. 

3.            АСПН: робота з груповими феноменами. Групові техніки: «діалог» малюнок по колу, груповий малюнок, колажі, мозаїки, асоціативні і вільні малюнки, "подарунки", колективний автопортерт, та ін. 

4.           АСПН: особливості роботи з серією тематичних психомалюнків протагоніста. Техніки найменш хворобливого доступу до глибинного несвідомого: дитячі травми (травми розвитку, abuse тощо), доступ до енергетичних ресурсів та ресурсів креативності. 

5.            Арт-терапія в роботі з дошкільнятами. Техніки «дитячого малюнка», малювання руками (finger paints), «вимішування» фарб, робота з іграшками, «картонні чоловічки». 

6.            Техніки психоаналітичної арттерапії для виявлення і усвідомлення витісненого афекту при пріхотерапіі невротичних і психосоматичних розладів: каракулі (особливості роботи з дітьми, дорослими, психіатричними пацієнтами), монотипії, техніка «Автопортрет». 

7.           Арт-терапевтичні техніки при використанні символдрами: робота з анімою та анімусом. Мотив «Сосуд», мотив «меч». 

8.           Работа з мандалами: діагностика, символіка, архетип мандали, мандала як спосіб «дуже глибинної аутопсіхотерапіі» (К. Юнг). Робота з християнськими і східними мандалами, індивідуальна та групова мандали, насипна мандала, «мандала відкритого центру», «мандала сили» і т.п. 

9.            Техніки роботи з пісочницею у сімейному консультуванні, з дітьми, підлітками, дорослими. Особливості інтерпритації символів.

10.       Техніки роботи з глиною: ресурси трансформації, екзистенційні ресурси метаморфози.  «Опір матеріалу» при ліпленні. Робота з «ідеальною моделлю», з болем, з агресією. Особливості роботи з дітьми та дорослими, індивідуальні та групові техніки. 

11.       Арттерапія кризовому стані. Авторська малюнкова техніка «Шлях» при роботі з кризовими станами. 

12.       Маскотерапія та робота з  ляльками та маріонетками. Особливості роботи з дітьми та дорослими, індивідуальні та групові техніки. Етномаски.  

13.       Психотерапевтичні можливості ляльок, маріонеток, пальчикових ляльок. Робота з архетипними маріонетками. Особливості роботи з дітьми та дорослими, індивідуальні та групові техніки.  

14.       Драматерапія і маріонетки. Цілющі можливості маріонетки. Монодраматичні техніки. 

15.       Поєднання драматерапіі і роботи з масками. Робота з масками в індивідуальному і груповому режимі: малювання масок, маски з пап'є маше, робота з готовими масками. Маска як спосіб роботи з «персоною» і «тінню». 

16.       Архетипна маска і архетипове амплуа, можливості драматизації внекультурального рівня. Ініціаційна терапія. Особливості роботи з дітьми та дорослими, індивідуальні та групові техніки. 

17.      Арт-терапія в роботі з підлітками. Особливості проведення арт-терапевтичних групп. Терапевтичні групи для дівчат. Методики індивідуальної роботи з малюнком («настрій», «автопортрет», «фамільний герб», «асоціативний і вільний малюнок» та ін.) .

18.       Фототерапія. Робота з готовими знімками. Критерії відбору фотоматеріалів.Створення сімейних альбомів. Відмінність фототерапії, фото-арт-терапії та терапевтичної фотографії.

19.       Види казкотерапії: інтерпретація, твір, ілюстрування, казкової подорожжі, медитативна та ресурсна казки, драматерапія казки. Особливості роботи з дітьми та дорослими, індивідуальні та групові техніки. 

20.        Театр імпровізації: міфодрама, комедія дель арте. Техніки роботи з гримом (парне і індивідуальне гримирование, «фантазійний грим», ресурсне гримирование, «маска страху» і т.п.). 

21.       Кольоротерапія.  Психофізіологічне і психологічну дію кольору, рівень апліфікаціі кольору (архетипний, культуральний, особистісний).Прямий вплив кольору. Діагностичні можливості кольоротерапії. Особливості роботи з дітьми та дорослими, індивідуальні та групові техніки. 

22.       Інтегративний підхід в арттерапії. Поєднання з іншими видами арттерапії та тілесно-орієнтованої психотерапією. Давні, магічні, народні танці в поєднанні з розписом тіла. Етнотерапія: базові положення, сфери застосування, психотерапевтичні показання, види. 

23.      Арт-терапевтична робота з людьми похилого віку. Можливості арттерапії в проясненні екзистенціальної ситуації клієнта як умови побудови стратегії психотерапії. Діагностика за допомогою мандали рівня розвитку Я-духовного, архетип мандали.  

24.       Арт-терапія в роботі з правопорушниками. 

25.      Арт-терапевтичні техніки в роботі з ініціаційною терапією та етничними траційними ритуалами. Виготовлення рун (рисункові техніки, робота з мандалою, ліплення). Рунічні розклади, і розгляд їх на трьох рівнях (архетипическому, культуральному і особистісному). Виготовлення амулетів. Особливості групової та індивідуальної роботи.

26.      Використання арт-терапії в роботі з бездомними.

27.      Предметні моделі в арт-терапії: робота з каменями, іграшками, ляльками для діагностики сімейних відносин. Особливості роботи з дітьми та дорослими, індивідуальні та групові техніки. 

28.      Компьютерна арт-терапія у роботі з дітьми та підлітками: діагностика, корекційні прийоми. Анімація, флеш-тренінг, планшетна графіка, піксельна графіка.

29.      Арт-терапевтичні методи в роботі зі сновидіннями. Юнгіанскій підхід в арт-терапії. Психодраматичний підхід при інтерпретації психомалюнків. Інтепрітація глибинних проблем: символи едіпальной залежності. Робота зі снами через малюнок та колаж. 

30.      Робота з життєвими кризами в арт-терапії. Техніка "Дорога життя" - виявлення труднощів у процесі пошуку індивідуального життєвого шляху, заборон та шляхи подолання . Техніка "Книга" - доступ до внутрішніх імпульсів та намірів, до заборонених бажань, які можуть бути трансформовані в зовнішню активність. Медитація "Старець" - доступ до глибинних ресурсів і усвідомлення екзистенції.

31.      Екзистенціональна арт-терапія. Техніки: "Прагнення"; "Самотність, ізоляція, віддаленість"; "Контакт з самотністю"; "Свобода у моєму уявленні"; "Свобода від чого чи для чого"; "Моя екзистенція".