Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravove_reg_econ / Normative_discipline / Prav_osn_upravl_v_SE.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
307.2 Кб
Скачать

Тема 6. Правове регулювання і державне управління у паливно-енергетичній сфері.

Загальна характеристика державної політики у паливно-енергетичній сфері. Нормативно-правове забезпечення здійснення державного управління у паливно-енергетичній сфері. Система органів, що здійснюють державне управління у паливно-енергетичній сфері. Основні адміністративно-правові засоби державного впливу у паливно-енергетичній сфері (надання дозволів (ліцензій), формування тарифної політики, контроль за якістю послуг). Державний контроль та нагляд у паливно-енергетичній сфері.

Тема 7. Організаційно-правові засади управління у сферах транспорту і зв’язку.

Морські, автомобільні, повітряні, залізничні, трубопровідні комунікації. Матеріальні ресурси, що переміщуються шляхами комунікації. Загальна характеристика законодавства у сферах транспорту і зв’язку. Система органів державного управління у сфері транспорту. Система органів державного управління у сфері зв’язку. Основні адміністративно-правові засоби державного впливу у сферах транспорту і зв’язку. Система органів державного контролю та нагляду у сферах транспорту і зв’язку. Створення та запровадження Європейської Глобальної Навігаційної супутникової системи Галілео – як найбільш актуальне завдання транспортної політики України.

Тема 8. Правове регулювання і державне управління у сферах будівництва та житлово-комунального господарства.

Загальна характеристика державної політики у сферах будівництва та житлово-комунального господарства. Нормативно-правове забезпечення здійснення державного управління у сферах будівництва та житлово-комунального господарства. Система органів, що здійснюють державне управління у сферах будівництва та житлово-комунального господарства. Основні адміністративно-правові засоби державного впливу у сферах будівництва та житлово-комунального господарства. Суб’єкти та види державного контролю у сферах будівництва та житлово-комунального господарства.

Тема 9. Інституціонально-правове забезпечення трансформаційної економіки та зовнішньоекономічної політики України.

Поняття «глобалізація» та «глобальна економіка». Зовнішньоекономічна політика України за умов сучасної глобалізації. Сутність і напрями зовнішньоекономічної політики. Зовнішньоекономічна діяльність держави та особливості її політики за умов глобалізації. Законодавча та інституціональна база економічної політики в Україні. Діалектика взаємозв’язку економічних відносин і права. Економічна політика гарантування економічної безпеки: сутність та стратегія.

Тема 10. Державне управління в сфері міжнародної економічної інтеграції України.

Поняття управління міжнародною економічною інтеграцією України. Історія та головні чинники європейської інтеграції. Форми управління європейською інтеграцією України. Роль парламенту України в процесі інтеграції країни до ЄС та адаптації законодавства. Досвід зарубіжних країн у здійсненні державного управління процесами адаптації національного законодавства до права ЄС. Участь неурядових організацій в реалізації євроінтеграційного курсу. Перспективні напрями міжнародної економічної інтеграції України. Зона вільної торгівлі в рамках єдиного економічного простору. Європейський союз на сучасному етапі свого розвитку.

Соседние файлы в папке Normative_discipline