Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravove_reg_econ / Normative_discipline / Prav_osn_upravl_v_SE.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
307.2 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Ім. Вадима Гетьмана

КАФЕДРА КОНСТИТУЦІЙНОГО ТА АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРАВА

Навчально-методичні матеріали

для спеціальності «Правознавство»

з дисципліни

«ПРАВОВІ ОСНОВИ УПРАВЛІННЯ У СФЕРІ ЕКОНОМІКИ»

Укладач: к.ю.н., доц. Охотнікова О.М,

УХВАЛЕНО:

на засіданні кафедри

конституційного та

адміністративного права

Протокол № 12від11 квітня 2011р.

Завідувач кафедри ___________________ Крупчан О.Д.

Погоджено:

Начальник навчально-

методичного відділу ___________ Гуть Т. В.

Київ КНЕУ 2011

ВСТУП

“ПРАВОВІ ОСНОВИ УПРАВЛІННЯ У СФЕРІ ЕКОНОМІКИ” є нормативною навчальною дисципліною для студентів, які навчаються за освітньо-професійними програмами магістра “Правове регулювання економіки” та “Міжнародне економічне право”.

Метоюдисципліни є розкриття методології, методики та організаційних напрямів державного впливу на економічну діяльність, правового регулювання економічних процесів, організаційно-правових засад управління у сфері розвитку міжнародного співробітництва, економічної політики та організаційно-правового механізму її реалізації в сфері зовнішньоекономічної діяльності, особливостей організаційно-правових засад державного управління в економічній сфері на шляху України до ЄС, СОТ, інституційної побудови та форми організації діяльності ЄС. Крім того, розкриваються процеси державного регулювання інвестиційно-інноваційної політики, організаційно-правові засади управління у сферах підприємництва, промисловості, паливно-енергетичній, транспорту та зв’язку. Звертається особлива увага на державну економічну політику та інвестиційно-інноваційні процеси в національній економіці.

Головними завданнями дисципліни є розкриття:

  • сутності, мети і завдань державного управління економікою;

  • методологічних основ, методів і засобів впливу держави на економічний та соціальний розвиток і соціально-економічні процеси;

  • особливостей державного управління в сфері міжнародної інтеграції економіки України;

В результаті вивчення дисципліни «Правові основи управління у сфері економіки» студенти повинні оволодіти такими спеціальними компетенціями:

1. Консультативно-правові завдання: надавати кваліфіковані юридичні послуги щодо правового супроводження діяльності юридичних осіб у будь-якій галузі економіки, складати кваліфіковані юридичні висновки та надавати правові консультації з питань особливостей здійснення державного управління інвестиційно-інноваційними процесами в Україні, надавати довідки щодо законодавства, яке регулює здійснення управління у сфері розвитку міжнародного співробітництва та європейської інтеграції України, коректно складати юридичні документи, пов’язані з діяльністю окремих господарюючих суб’єктів в різних галузях економіки, представляти та юридично забезпечувати інтереси державних підприємств за їх дорученням у відносинах з іншими господарюючими суб’єктами.

2. Організаційно-правові завдання: кваліфіковано систематизувати діючі нормативно-правові акти, що регулюють відносини у сфері розвитку міжнародного співробітництва та європейської інтеграції України, вільно орієнтуватись в системі механізмів державного регулювання економічними процесами, визначати та пропонувати шляхи вдосконалення діяльності державних органів, що здійснюють управління економікою в Україні.

3. Правоохоронні завдання: виявляти і правильно кваліфікувати факти порушень законодавства у сфері захисту економічної конкуренції, належно відстоювати правову позицію сторони при розгляді справи про правопорушення у сфері економіки.

4. Правозахисні завдання: вміло застосовувати засоби захисту й поновлення порушених прав фізичних та юридичних осіб-учасників правовідносин, що виникають у сфері економіки, готувати звернення та публічно виступати в судових та інших інстанціях з метою захисту порушених прав в результаті вчинення правопорушення.

5. Експертно-аналітичні завдання: тлумачити законодавство та виявляти прогалини і колізії у законодавстві, що регулює відносини в окремих галузях економіки, готувати експертні висновки по зазначеним питанням, аналізувати та узагальнювати правозастосовчу практику в окремих галузях економіки.

6. Науково-дослідницькі завдання: визначати актуальну тематику окремих напрямків наукових досліджень з питань правового регулювання економічних процесів в Україні, формулювати та вирішувати завдання науково дослідницького характеру із зазначених питань, опрацьовувати одержані результати наукових пошуків.

7. Правоосвітні та правовиховні завдання: організовувати практичні заняття з дисциплін, що вивчають питання правового регулювання економіки, розробляти навчально-методичні матеріали з названих дисциплін, визначати напрями вдосконалення правової освіти учасників правовідносин, що виникають у різних галузях економіки з метою зменшення кількості правопорушень та підвищення загального рівня правової культури.

Завершується вивчення курсу іспитом. Під час вивчення дисципліни, студенти орієнтуються на джерела, які викладені у програмі, та вивчають літературу.

Соседние файлы в папке Normative_discipline