Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravove_reg_econ / Normative_discipline / Prav_osn_upravl_v_SE.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
307.2 Кб
Скачать

Тема 2. Державна економічна політика та організаційно-правовий механізм її реалізації.

Економіка і політика: їх сутність та взаємозв’язок. Сутність, принципи і складові економічної політики держави. Основні принципи формування і реалізації державної економічної політики. Система цілей економічної політики. Методи і засоби економічної політики. Рівні реалізації державної економічної політики. Основні заходи та підходи щодо реалізації державної економічної політики. Типи учасників реалізації економічної політики. Завдання державних органів щодо процесу реалізації економічної політики. Визначальна роль законодавчого органу влади в реалізації економічної політики.

Тема 3. Державне регулювання інвестиційно-інноваційної політики як пріоритетне завдання національної економіки України.

Становлення інвестиційної моделі економічного зростання України: підвищення інноваційної активності в промисловості, створення системи технологічних парків; реіндустріалізація виробничого потенціалу держави; необхідність реалізації стратегії випереджувального розвитку. Підтримка індустріальної модернізації та активне державне стимулювання високотехнологічного потенціалу – основа інституційної моделі економічного розвитку України. Інноваційна політика України: імперативи глобалізації та неоекономіка. Інноваційна економіка – досвід постіндустріальних країн. Етапи становлення національної інноваційної політики. Основні положення прийнятої в державі та суспільстві інноваційної доктрини. Прогнозування як стратегічний ресурс інноваційного розвитку. «Фактори успіху» національного інноваційного проекту: активізація законотворчої діяльності; впровадження інноваційної ідеології; допуск ефективних інституційних механізмів стратегічного інноваційного прогнозування; активізація соціокультурного ресурсу у створенні національної економіки.

Тема 4. Організаційно-правові засади управління у сферах підприємництва та захисту економічної конкуренції.

Зміст понять «державне регулювання підприємницької діяльності» та «державна регуляторна політика у сфері господарської діяльності». Основні адміністративно-правові засоби впливу у сфері підприємництва. Система суб’єктів, що здійснюють державний контроль у сфері підприємництва. Перевірки як основна форма здійснення контролю, види перевірок. Правові засади здійснення державної політики у сфері захисту економічної конкуренції. Органи виконавчої влади, що беруть участь у реалізації конкурентної політики. Антимонопольний комітет України як провідний орган у сфері конкуренції. Державний контроль у сфері захисту економічної конкуренції, як основна функція управління Антимонопольного комітету України.

Тема 5. Правове регулювання і державне управління у сфері промисловості.

Поняття промисловості та її види. Зміст державної політики у сфері промисловості. Система органів, що здійснюють державне управління у сфері промисловості. Загальні засади здійснення управління промисловими підприємствами. Особливості здійснення державного контролю у сфері промисловості.

Соседние файлы в папке Normative_discipline