Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Подт кодекс / Теория 80.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
368.13 Кб
Скачать

54.Порядок обчислення податкових зобов'язань та строк сплати

Базовий податковий (звітний) період для рентної плати дорівнює календарному місяцю.

Розмір податкового зобов'язання з рентної плати обчислюється платником як добуток обсягу видобутої ним вуглеводневої сировини, встановлених статтею 258 цього Кодексу ставок рентної плати та коригуючого коефіцієнта, який у кожному податковому (звітному) періоді розраховується відповідно до статті 259 цього Кодексу.

Платник самостійно складає розрахунок податкових зобов'язань з рентної плати, у якому визначає та/або уточнює суму податкового зобов'язання з рентної плати, за формою, затвердженою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу.

У податковому розрахунку з рентної плати за природний газ (у тому числі нафтовий (попутний) газ), який платники рентної плати реалізують суб'єкту, уповноваженому Кабінетом Міністрів України, для формування ресурсу природного газу (у тому числі нафтового (попутного) газу), що використовується для потреб населення, податкові зобов'язання визначаються згідно з актами приймання-передачі, оформленими відповідно до типових договорів, затверджених спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади, до відання якого віднесені питання державного регулювання нафтогазової галузі, про реалізацію такого газу у звітному податковому періоді, коли він був видобутий, які не пізніше ніж 8 числа місяця, що настає за звітним податковим періодом, підписуються платником та уповноваженим суб'єктом на підставі укладених ними господарських договорів.

55.Контроль та відповідальність платників

Платник несе відповідальність за правильність обчислення рентної плати, повноту і своєчасність її внесення до бюджету, а також за своєчасність подання органам державної податкової служби відповідних розрахунків згідно з нормами цього Кодексу та інших законів України.

Контроль за правильністю обчислення, своєчасністю і повнотою справляння рентної плати до бюджету здійснюють органи державної податкової служби.

Органи державної податкової служби для забезпечення контролю за правильністю визначення об'єкта оподаткування для рентної плати взаємодіють з органами державного геологічного контролю та державного гірничого нагляду в установленому порядку.

56.Плата за користування надрами

Положення розділу ХІ «Плата За Користування Надрами» Податкового кодексу України визначають порядок справляння плати за користування надрами.

Плата за користування надрами є одним із видів ресурсних платежів і її віднесено до загальнодержавних податків.

У положеннях розділу ХІ закріплюються обов’язкові елементи плати за користування надрами (платники, об’єкти та база оподаткування, ставки), порядок розрахунку даного податку, відповідальність за їх повне і своєчасне внесення до бюджетів та систематизуються загальноприйняті звільнення від їх сплати.

Плата за користування надрами - загальнодержавний платіж, який справляється у вигляді:

-плати за користування надрами для видобування корисних копалин;

-плати за користування надрами в цілях, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин.

Стаття 262 встановлює плату за використання надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин, під якими слід розуміти:

– будівництво та експлуатацію підземних споруд, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин, у тому числі споруд для підземного зберігання нафти, газу та інших речовин і матеріалів, захоронення шкідливих речовин і відходів виробництва, скидання стічних вод;

– створення геологічних територій та об'єктів, що мають важливе наукове, культурне, санітарно-оздоровче значення (наукові полігони, геологічні заповідники, заказники, пам'ятки природи, лікувальні, оздоровчі заклади та ін.);

– задоволення інших потреб.

Соседние файлы в папке Подт кодекс