Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
files (1) / Білобров Ігор Юрійович.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
4.02 Mб
Скачать

2.2. Характеристика потенційних споживачів орр

Маркетингові дослідження потенційних споживачів за наступними категоріями: власники готельно- ресторанного бізнесу, заклади громадського харчування, транзитні автотуристи, мешканці районного та обласного центрів.

Власники готельно - ресторанного бізнесу

Досліджуючи цю категорію споживачів, відмітимо, що 95% зосереджено на Чорноморському узбережжі (с. З. Порт, с.Більшовик - Голо пристанського р-ну; с. Лазурне, с. Красне Скадовського району та м. Скадовськ). Здебільшого (67%): це власники середнього бізнесу, мають у власності міні готелі на 20-30 койко-місць, для яких основним місцем придбання с-г. продукції є оптовий ринок (72%), для 26% - купують продукцію з поля (у місцевих мешканців - власників присадибних ділянок) і лише 2% споживачів – у фермерських господарствах).

Серед овочевих культур власники готельно-ресторанного бізнесу виділяють продукти «Борщового набору» (помідор, капуста, морква, картопля), а також продукти «десерт» ( баштанні та плодово-ягідні). Середній розмір купівлі складає, як відмічає 81% респондентів, вони здійснюють покупку овочів 2 рази на тиждень і більше, а баштанні і плодово- ягідні купують 1 раз на тиждень. При купівлі с-г. продукції 63% споживачів звертають увагу на ціну продукції, 34% цікавить зовнішній вигляд і лише 3% цікавить сортовий склад продукції.

Для зручності у транспортуванні і зберіганні власники готельно - ресторанного бізнесу хочуть бачити продукцію (46%), відсортованою і відкаліброваною, 17% - чистою, а 14% респондентів вважають, що продукція повинна містити інформацію про якість 23%.

Основною перешкодою для здійснення купівлі с-г. продукції споживачі цієї категорії виділяють незадовільний зовнішній вигляд 57% і сумнівну якість продукції (31%) і лише на третє місце вони ставлять надмірну ціну та малий асортимент продукції представленої на ринку ( 6% відповідно).

Серед питань, які були поставлені власникам готельно - ресторанного бізнесу, були питання щодо послуг ринку, які б вони хотіли отримати безпосередньо на ринку то більша їх частина (54%) бачить ринок, як партнера по концентрації с-г. продукції і скористалися б послугою по зберіганню продукції.

Висновки:

  1. Представлена категорія споживачів представниками власникам середнього бізнесу, для яких основним місцем придбання продукції є оптовий ринок .

  2. З великою ймовірністю (до 80%) можна припустити, що загальна кількість с-г. продукції яку буде купувати ця категорія споживачів на ОРР становить становитиме приблизно 1,5 тис. тонн овоче-баштанної та плодово-ягідної продукції.

  3. Продукція якій надає перевагу ця категорія споживачів повинна бути впакованою і мати гарний зовнішній вигляд.

  4. Для цієї категорії споживачів оптового ринку необхідно мати накопичувач – охолоджувач місткістю 1000 тонн.

Заклади громадського харчування

Досліджуючи цю категорію споживачів відмітимо, що 98% їх зосереджено на Чорноморському узбережжі, та обласному центрі. Здебільшого це представники середнього бізнесу, які мають у власності помешкання місткістю 20-30 людино – місць, проте для них основним місцем купівлі є оптовий ринок 48%; фермерські господарства 12%; придбаних ділянок 7% і господарства населення - 33%.

Серед овочевих культур заклади громадського харчування надають перевагу «Борщовому набору» рідше баштанним і плодово- ягідним, пояснюючи це, що їхні безпосередні клієнти надають перевагу «Комплексному обіду» ( перші та другі страви).

При купівлі с-г. продукції ця категорія споживачів в більшій мірі звертає увагу на якість і зовнішній вигляд продукції (35% і в меншій - на її ціну(28%) і зовнішній вигляд (33%)

Для зручності у транспортуванні і зберіганні респонденти відмітили відсортовану продукцію та відкалібровану 50% і 30% відповідно, а також не повинна містити бруд і рослині рештки -20%.

Заклади громадського харчування відмічають якість продукції, як основна перешкода при здійснені купівлі (44%) і незадовільний зовнішній вигляд (40%), а також 16% відмітили значну відстань до місця виробництва продукції. Пояснюючи це тим, що при транспортуванні продукції на відстань 50 км втрати складають до1% продукції, 50-80 км – 3%; 80-100 - 5% відповідно.

Заклади громадського харчування відмічають що на ринку вони б хотіли скористатися послугою з охолодження продукції.

Висновки:

  1. Представлена категорія споживачів характеризується представниками середнього бізнесу основним місцем придбання продукції для них є оптовий ринок.

  2. За сезон ця категорія споживачів може придбати біля 2,5 тис. тонн.

  3. Для залучення цієї категорії споживачів на ринку повинна бути представлена якісна продукція яка повинна мати гарний зовнішній вигляд і бути впакована, а також охолоджувач – накопичувач місткістю 1,0 тис. тонн

Транзитні автотуристи

Досліджувана категорія представлена споживачами з різним рівнем доходів і статусу з різних регіонів, здебільшого центральної та Південної України. Основним місцем придбання продукції для них є стихійні ринки біля автошляхів. Перевага надається серед овочевих культур – помідору (38%), баштанних – кавун (52%), плодових – персик - (44%).

Слід зауважити, що середній обсяг купівлі продукції залежить від того, куди прямує автотурист «до моря» чи «до дому».

Транзитні автотуристи відмітили, що купівлю с-г. продукції на Голопристанському ринку вони здійснюють 1 раз на місяць, під час літньої відпустки на шляху до моря і повертаючись до дому.

Середній обсяг купівлі 1 представником цієї категорії споживачів складає 43 кг овочів, 85 кг баштанних та 22 кг. плодово-ягідних, або 150кг. продукції

Значна частина респондентів (81%) визнали, що при купівлі с-г. продукції звертають увагу на її реалізаційну ціну, і зовнішній вигляд (61% і 34% відповідно), а ще надають превагу регіону виробництва, оскільки вважається, що саме «Херсонські помідори» і «Херсонські кавуни» мають неперевершені смакові якості.

На питання «як повинна бути представлена продукція на ринку» споживачі в більшій мірі вважають, що вона повинна бути відсортована і відкалібрована (68%) та чистою і в меншій мірі впакованою та містити інформацію про виробника (4%).

Для 73% респондентів незмірна ціна є основною перешкодою при здійснені купівлі плодово-овочевої продукції і вже на друге місце відмічають такий показник як якість (21%)

Серед запропонованих ринком послуг транзитні автотуристи вказують на наявність готелю та закладів громадського харчування, що становлять 17 та 83% відповідно

Висновки:

  1. Основним місцем придбання с-г. продукції для транзитних автотуристів найчастіше - стихійні ринки біля автошляхів і рідше оптові.

  2. Середній обсяг купівлі залежить від направлення руху споживача( до моря, до дому) і в середньому 1 представник цієї категорії рухаючись у 2-х напрямках придбає 150кг. с-г. продукції, а за сезон літніх відпусток ця категорія споживачів придбає біля 15,0тис. тонн. продукції.

  3. Для залучення цієї категорії споживачів на території ринку повинен бути розташований готель на 50 койко - місць і заклад громадського харчування на 50 людино – місць, а також ряди роздрібної торгівлі чисельності 250 місць.

Мешканці районних центрів

Досліджувана категорія споживачів представлена мешканцями м. Гола Пристань та м. Скадовськ, які мають різний рівень доходу, для яких основним місцем придбання с-г. продукції є міський ринок (94%) який є основним конкурентом проектного ринку.

Респонденти відмітили, що купівлю с-г. продукції здійснюють 1 раз на тиждень (вихідні дні) -98% і лише 2% респондентів готові купувати 2 рази на тиждень і більше, протягом всього року.

Таким чином середній обсяг купівлі 1 представником цієї категорії споживачів складає 13кг. овочів, 10кг. баштанних та 32кг. плодово- ягідних культур або 26кг. продукції, тобто середня сім*я з 3 чол. в середньому у сезон виробництва с-г. продукції споживає приблизно 624 кг. плодово-овочевої продукції. Прогнозна кількість покупців цієї категорії може скласти до 1,5 тис осіб, що у річному обчисленні складе близько 936 т

Значна частина респондентів (49%) визнали, що при купівлі с-г. продукції звертають увагу на її ціну, і зовнішній вигляд (12%) близькість розміщення додому і 15% надають перевагу якісній продукції.

Щодо представленої продукції на ринку, то споживачі надають перевагу відсортованої і відкаліброваної продукції (54%), 30% опитуваних хочуть бачити на ринку чисту продукцію.

Основною перешкодою при здійснені купівлі респонденти визначили надмірну ціну на с-г. продукцію і незадовільний зовнішній вигляд, що становить 62% і 34% відповідно і лише 4% опитаних визнали малий асортимент продукції

Серед послуг, якими б споживачі могли б скористуватися на ринку визнали наявність закладу громадського харчування (32%) проте більша половинна опитуваних вказали на інші послуги до яких віднесли: наявність 2-х окремих автобусних маршрутів, наявність таких павільйонів як «Риба», «М'ясо», Квіти».

Висновки

1.Основним місцем придбання продукції для цієї категорії товаровиробників є місцевий ринок проте вони готові відвідувати оптовий ринок у сезон виробництва продукції і при здійснені «Зимових запасів»

2. Середній обсяг купівлі 1 представника цієї категорії споживачів складає 26кг або 625 продукції за сезон виробництва.

3. Для цієї категорії споживачів значним стимулюючим чинником є ціна продукції.

4. Серед додаткових послуг які представники цієї категорії хочуть отримати на ОРР є зручності, пов’язані з організацією пасажирських перевезень і можливість відвідати спеціалізовані торговельні заклади.