Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
38
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
303.62 Кб
Скачать

3. Плани та завдання до практичних занять практичні завдання (денна форма навчання)

Тема 1. Розуміння маркетингового менеджменту

Завдання 1. Розгляньте наведені визначення маркетингу. Вкажіть, яку концепцію маркетингового менеджменту вони визначають. Обґрунтуйте вашу відповідь.

«Маркетинг — це комбінація чинників, які необхідно враховувати при організації робіт, що мають характер продажу, …це діяльність, що сприяє продажу».

Р. Батлер, А. Шоу

«Маркетинг — це наука, яка пов’язана з розподілом товарів від виробника до споживача».

П. Черрінгтон

«Маркетинг — це система взаємопов’язаних дій із втілення в життя замислу щодо ціноутворення, просування та розподілу ідей, товарів, послуг завдяки задовольняючому потреби обміну».

(АМА)

«Маркетинг — це процес вивчення і формування споживчих запитів і переваг, а також використання всіх ресурсів та засобів фірми для їх задоволення з метою отримання прибутку та для особливої користі споживачам».

Ф. Котлер

«Маркетинг — це процес визначення, передбачення і створення споживчих потреб і побажань та організація всіх ресурсів компанії для їх задоволення з більшим спільним прибутком для компанії і споживачів».

Б. Ф. Гудрич

«Маркетинг — це діяльність по виявленню цільових ринків, вивченню потреб споживачів, розробці товарів, встановленню цін на них, вибору способів просування і розподілу з метою здійснення обміну, задовольняючого потреби зацікавлених груп».

П. Дойль.

Завдання 2. Вкажіть концепції маркетингового менеджменту, яким відповідають наведені нижче твердження:

  • головним завданням маркетингового менеджменту є підтвердження лояльності підприємства суспільству, підтримання відповідного іміджу;

  • споживач буде шукати і купувати найбільш відомі, доступні і дешеві товари;

  • головна проблема маркетингового менеджменту — зробити зусилля зі збуту мінімальними;

  • маркетинговий менеджмент спрямовую свої зусилля на забезпечення цінності товару за факторами часу, місця, форми і ціни;

  • пріоритетна мета маркетингового менеджменту — створення ефективної комерційної організації, заохочення і впорядкування ринку для товарів підприємства;

  • якщо ви винайдете найкращу мишоловку — увесь світ протопче дорогу до ваших воріт;

  • головне завдання — продати все, що продукується підприємством;

  • головне завдання — продукувати такі товари, які задовольнять потреби ринку.

Завдання 3. Поясність різницю між термінами управління маркетингом та маркетингове управління. До яких концепцій маркетингового менеджменту вони відносяться?

Завдання 4. Назвіть фактори внутрішнього і зовнішнього середовища підприємства, що здійснюють вплив на розвиток маркетингового менеджменту. Вкажіть на те, які з них є найбільш актуальними для підприємств України в даний час. Оцініть вплив таких факторів за 10-баловою шкалою. Обґрунтуйте Ваші твердження.

Завдання 5. Оберіть підприємство, з діяльністю якого ви знайомі. Визначте потужність впливу на нього навколишнього бізнес-середовище за такими факторами як споживачі, діючі та потенційні конкуренти, товари-субститути, посередники, держава. Встановіть бажану для даного підприємства міру розвитку його зовнішньої орієнтації, концепцію маркетингового менеджменту.

Завдання 6. Оберіть підприємство, з діяльністю якого ви знайомі. Визначте його маркетинговий потенціал і, відповідно, можливості використання актуальної концепції маркетингового менеджменту. Вкажіть можливі шляхи підвищення маркетингового потенціалу підприємства.

Завдання 7. Поясніть різницю між термінами маркетингова та ринкова орієнтація підприємства.

Завдання 8. Наведіть приклади телевізійних чи друкованих рекламних повідомлень, які відповідають різним концепціям маркетингового менеджменту.

Завдання 9. Назвіть і охарактеризуйте признаки, за якими можна визначити міру орієнтації підприємства на ринок і споживачів.

Соседние файлы в папке Normative_discipline