Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
27-40.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
35.74 Кб
Скачать

36.Порядок нарахування амортизації прямолінійним та виробничим (по кількості випущеної продукції) методами і відображення її обліку.

З одного боку, амортизація — це витрати, які включають у витрати виробництва та у собівартість продукції.

Лінійна амортизація. Річна сума амортизації залежить від терміну служби об’єкта. Беруть до уваги також очікувану ліквідаційну вартість. Наприклад, річна сума амортизації дорівнюватиме ($33 000 – $3 000) : 5 років = $6000 або 20 % (100 % : : 5 років). Щорічно впродовж 5 років сума амортизації буде $6 000 (по одній лінії), тобто 20 % від $30 000.

В багатьох країнах Західної Європи під час розрахунку амортизації нехтують очікуваною ліквідаційною вартістю об’єктів основних засобів.

Амортизація за кількістю випущеної продукції (виробничий метод)

Виробничий метод використовують тоді, коли об’єкти основних засобів застосовуються нерівномірно: (нерівномірно випускається продукція за періодами). За цього методу визначають ставку амортизації на одиницю продукції.

Суму амортизації за звітний період визначають множенням кількості випущеної продукції на ставку амортизації.

І період 2 500 од.;  аморт. = 2 2 500 = $5 000

37.Нарахування амортизації методами подвійної норми та суми цифр років експлуатації і відображення її в обліку.

Метод подвійної норми амортизації

Це метод прискореної амортизації. Норму прискореної амортизації визначають шляхом множення норми лінійної амортизації на встановлений коефіцієнт для прискореної амортизації. У США прийнято єдиний коефіцієнт прискореної амортизації — 2,0.

У Франції, наприклад, застосовують три рівні коефіцієнтів прискореної амортизації — залежно від терміну служби основних засобів:

1,5, якщо термін експлуатації 3—4 роки;

2,0, якщо термін експлуатації 5—6 років;

2,5 якщо термін експлуатації понад 6 років.

Наприклад, лінійна норма амортизації становить 20 %. Отже, норма прискореної амортизації буде 40 % (20 % × 2,0). Розрахунок амортизації буде таким:

Метод суми цифр років експлуатації

Наприклад, термін експлуатації 5 років. Сума цифр буде 1 + 2 + 3 + 4 + 5 + = 15.

Розрахунок амортизації за цим методом:

Нараховані суми амортизації відображають в обліку як витрати підприємства, з одного боку, і як накопичена амортизація (знос) — з іншого. Відповідно сума амортизації за перший рік експлуатації верстата буде відображена таким бухгалтерським записом:

38.Облік надходження основних засобів за відсутності та наявності пдв.

Для обліку руху основних засобів ведеться рахунок основних засобів, який має субрахунки за їх класифікаційними групами (будівлі, споруди, обладнання, транспортні засоби тощо). В зарубіжних країнах з високорозвиненою економікою не створюються спеціальні джерела фінансування капітальних вкладень. Тому основні засоби, які надійшли в результаті купівлі, відображають в обліку так, як і надходження матеріалів. Приклад. Рахунок постачальника. Куплено устаткування на суму 30000 дол. Рахунок буде сплачено пізніше. Проводка : Дт “Устаткування” - 30000 ; Кт “Розрахунки з постачальником” (або “ Рахунки до сплати”) – 30000. Якщо практикується ПДВ , то наведена вище операція буде відображена в обліку таким записом (ПДВ – 18,6%): Дт “Устаткування” – 30000; Дт “Розрахунки з бюджетом (ПДВ)” – 5580; Кт “Розрахунки з постачальником” (або “ Рахунки до сплати”) – 35580. Витрати на власне будівництво об’єктів попередньо обліковуються на рахунку витрат “Незавершене будівництво”.

,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]