Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Senektutova.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
311.07 Кб
Скачать

6. Особливості тарифного регулювання в Україні

Тарифне регулювання в Україні здійснюється за допомогою митного тариф — це податок, що установл. на імпорт тов. з метою підвищ. їхньої ціни на ринку кр.-імпортера та забезп. безпосер. надходж. до держ. бюдж.

Ф-ції: а) захист нац. тов.виробн. б)наповнення держа. бюджету країни А.

Відпов. до чинного законод. Укр. у разі імпорту до Укр.. това.використовуються такі податки: • мито; •акцизи; • ПДВ •митні збори за митне оформлення. Регулювання здійснюється за Митним Кодексом України зміненим 1 січня 2013 року.

В Укр.. відповідно до ЗУ про «Єдиний митний та-риф» 1992 р. і “Про Митний тариф України” 2005 (з пізнішими поправками та доповн) застос. уніфікований підхід до митного регулюв. Міжнар. торгівлі. Згідно зі Ст. З цього Зак, Єдиний митний та¬риф (ЄМТ) Укр.. — це сисматизований звід ставок мита, яким об¬кладаються тов. та ін.. предмети, що ввозяться на митну те¬риторію Укр.. або вивозяться за межі цієї території. ЄМТ Укр. встановл. на єдиній митній території Укр. обкладення митом предметів, що ввозяться на митну те¬риторію Укр.. або вивозяться з цієї території. Ставки ЄМТ Укр.. є єдиними для всіх суб'єктів зовн.ек. діяльності незалежно від форм власності, організації госп. діяльності та тери¬тор розташ., за винятком випадків, передбачених законами Укр.. та її міжнар. договорами. ЄМТ затверджується ВРУ за подан¬ням КМУ. Окремі види товарів звільняються від накладання мита, серед них: транспортні засоби, які здійснюють транспортні міжнародні вантажні перевезення; валюта України, іноземна валюта, цінні папери; товари, які вироблені в Україні і ввозяться назад на її територію без переробки тощо а також інші групи товарів згідно з різними договорами, угодами і законами України.

Слід зазначити, що особливо низьким є рівень захисту сільськогосподарських товарів в Україні, де ввізна тарифна ставка зв’язана на рівні 11.2 %, що у 1.5–2 раза нижче порівняно з іншими країнами експортерами цих товарів. Також впродовж тривалого процесу переговорів щодо вступу України до СОТ відбувалось поступове зменшення тарифного захисту національних виробників від ввезення іноземних товарів. На час вступу кількість тарифів з нульовою ставкою збільшилась у 2.2 раза і становить 36 %, з тарифними піками – зменшилась у 2.2 раза до 2.85 %. Частка специфічних ставок зменшилась з 16.3 до 1.5 %, комбіновані ставки не застосо вуються. Ці зміни свідчать, що структуру Митного тарифу гармонізовано з вимогами СОТ. Зміна тарифної політики після вступу до СОТ спричинила збільшення лібералізації торгівлі в цілому, особливо сільськогосподарськими та продовольчими товарами.

Верховна Рада (ВР) підвищила ставки ввізного мита на майже 100 товарних позицій до максимально можливого рівня, визначеного Україною зі Світовою організацією торгівлі (СОТ), які почнуть діяти з 1 січня 2013 року. Закон передбачає підвищення розмірів ставок ввізного мита на майже 100 видів товарів. Документом передбачається підвищення ставок ввізного мита на продукти органічної і неорганічної хімії (групи 28, 29), штукатурні матеріали, вапно, цемент (група 25), барвники, пігменти, фарбувальні матеріали, замазки, лаки (група 32) та інші товари. Як зазначив під час виступу в парламенті голова комітету ВР з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутиннік, підвищення ставок може принести до бюджету країни додатково 500 млн грн. Зокрема, ВР знизила ставку ввізного мита на марганцеву руду і марганцевий концентрат з 2% до 0%. В цілому, законопроект змінює ставки ввізних мит на близько 100 товарних позицій, більшість з яких відноситься до продукції машинобудування та хімічної промисловості, будівельних матеріалів."З метою підвищення ефективності економіки країни, захисту інтересів національного виробника доцільно збільшити тарифний захист окремих груп товарів, попит на які значною мірою покривається власними виробничими потужностями", - йшлося в документі. Нагадаємо, згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, найбільш вагомі додаткові надходження можливі за такими групами товарів, як: живі дерева та інші рослини, зрізані квіти і декоративна зелень, пластмаси, полімерні матеріали та вироби з них, хімічна продукція, машини, обладнання і механічні пристрої, електричні машини, устаткування та їх частини, продукти органічної і неорганічної хімії, барвники, пігменти, барвники, замазки, лаки, штукатурні матеріали, вапно, цемент. Представники України також наголошували, що намір переглянути тарифи не є "політикою протекціонізму" і відповідає правилам і нормам СОТ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]