Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
логістика реферат.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
41.17 Кб
Скачать
  1. Форми організації руху матеріальних потоків

Сукупність технічних засобів, яка створює можливість потоку матеріалів, і розташування виробничих ділянок і складів (накопичувачів) по відношенню до неї, виражене системою стійких зв'язків, є формою організації руху матеріальних потоків.

На практиці використовують три форми організації руху матеріалів :

1. Накопичувальна форма організації характеризується тим, що для нормальної роботи логістичних систем в їх складі передбачається комплекс складів. Сюди відносяться склади металу і заготівель, міждільничні склади деталей, вузлів і комплектуючих виробів, склади готової продукції, комори технологічного оснащення. Матеріал переміщається в напрямі від складу металів і заготівель через проміжні склади на виробничі ділянки і далі - на склад готової продукції.

Основною гідністю цієї форми організації руху матеріальних потоків є можливість накопичення великого об'єму матеріалу на вході і виході системи, що забезпечує, з одного боку, надійність вступу необхідних деталей, заготівель, що комплектують у виробництво, з іншого боку, гарантує виконання термінових заявок споживачів продукції. Недолік накопичувальної форми руху матеріалів полягає в тому, що наявність розгалуженої системи транспортних трас і великого числа складів утрудняє управління рухом матеріальних потоків і контроль за запасами. Крім того, зростають витрати, обумовлені іммобілізацією засобів в матеріали, і необхідністю капітальних вкладень для створення системи складів.

2. Транспортно-накопичувальна форма організації припускає наявність комбінованої транспортно-складської системи (ТСС), яка об'єднує певне число робочих місць (ділянок) шляхом встановлення зв'язку кожного робочого місця (ділянки) з будь-яким іншим за допомогою інформаційного і матеріального потоків. При цьому процеси механообработки (складки), контролю, підготовки виробництва, складування і регулювання матеріалів об'єднуються з допомогою ТСС в єдиний процес виробництва. Управління рухом матеріального потоку відбувається за схемою: пошук необхідної заготівлі на складі - транспортування до верстата - обробка - повернення деталі на склад. Накопичення матеріалу здійснюється в центральному складі або децентрализовано на окремих робочих ділянках. У першому випадку склад обслуговує декілька виробничих підрозділів і використовується як резервний накопичувач між початком і закінченням обробки деталі. У другому випадку склади створюються на окремих ділянках і служать для компенсації відхилень в часі при транспортуванні і обробці деталі. В окремих випадках використовується змішана ТСС, припускаюча наявність як центрального складу, так і резервних накопичувачів на робочих ділянках.

Достоїнствами цієї форми організації матеріальних потоків є: зменшення об'єму запасів на робочих місцях за рахунок створення ТСС; скорочення тривалості виробничого процесу за допомогою усунення перерв між складовими циклу виробництва; постійний контроль за запасами; наявність добре організованої системи управління рухом матеріалів.

До недоліків можна віднести наступні: транспортно-накопичувальна форма ефективна для груп конструктивно і технологічно однорідних деталей, що, по-перше, звужує сферу її застосування, по-друге, викликає необхідність проведення комплексу підготовчих робіт; ця форма вимагає значних вкладень в створення автоматизованої системи управління ходом виробництва.

3. Форма організації нульового запасу припускає створення об'єднаних контурів регулювання на основі автономних самоуправляемых виробничих ланок. Ядром контура є буферний склад (накопичувач), що зв'язує між собою окремі виробничі ділянки. Кожна з ділянок може контактувати з будь-яким іншим за допомогою управління інформаційними і матеріальними потоками через відповідний накопичувач.

Принциповою особливістю об'єднаного контура регулювання є формування горизонтальних зв'язків по усьому технологічному ланцюжку, що дозволяє виробничим ланкам самостійно і безпосередньо взаємодіяти один з одним. Запуск деталей у виробництво і їх обробка здійснюються малими партіями відповідно до отриманого замовлення. Після завершення виконання операцій в межах одного виробничого модуля деталі поступають на склад і залишаються там до тих пір, поки не буде отримана заявка з наступної ділянки обробки.

Гідністю цієї форми є можливість використання витягаючої системи управління матеріальними потоками, що забезпечує мінімальний нормативний виробничий запас. Проте використання її на вітчизняних підприємствах ускладнене.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]