Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
экспертная.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
45.51 Кб
Скачать

2012 Рік

Видатки на оборону у 2012 році порівняно з попереднім за державним бюджетом збільшилися на 4,7 відсотка.

При цьому, у граничних обсягах проекту Державного бюджету України на 2012 рік враховано збільшення видатків на грошове забезпечення військовослужбовців та осіб рядового і начальницького складу на 1372,6 млн. грн., що дозволило збільшити середньомісячний розмір грошового забезпечення на 1 особу в середньому на 200-400 гривень на місяць.

У проекті Державного бюджету України на 2012 рік видатки загального фонду за бюджетною програмою Міноборони «Розвиток озброєння та військової техніки Збройних Сил України», за рахунок якої здійснюється створення, закупівля і модернізація озброєння та військової техніки, збільшено проти 2011 р. на 24,9 млн. грн. і визначено в обсязі 951,8 млн. грн.

Крім того, у зв’язку із схваленням Урядом 10.08.2011 Концепції подальшого реформування і розвитку Збройних Сил України на період до 2017 року (протокол № 57) окрема увага приділяється вишуканню додаткового фінансового ресурсу для Міністерства оборони на державне оборонне замовлення з метою створення та закупівлі сучасних зразків озброєння та військової техніки та завантаження вітчизняних підприємств.

2013 Рік

Високий рівень виконання зафіксовано за такою бюджетною програмою головних розпорядників коштів «Будівництво (придбання) житла для військовослужбовців Служби безпеки України» Служби безпеки України – 82,3 %, або 33,2 млн грн;

Найнижчим в за 9 місяців 2013 року рівнем виконання характеризуються програми за такими головними розпорядниками коштів: Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (із загальнодержавними витратами) – 11,6 % річного обсягу річних призначень; Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами України – 12,0 %; Рада національної безпеки і оборони України – 18,4 %; Міністерство культури України (із загальнодержавними витратами) – 22,0 %; Міністерство економічного розвитку і торгівлі України (із загальнодержавними витратами) – 24,0 %.

Сьогодні у фінансуванні запитів оборонної сфери склався комплекс невідповідностей різного характеру та рівнів, до них можна віднести: неузгодженість законодавчої та виконавчої гілок влади в контексті фінансування оборонної сфери; в системі оборони планування України не існує документів, які визначають стратегію держави у сфері національної безпеки, зокрема її воєнної складової; незавершеність процедури створення ВОД, що унеможливлює вироблення комплексної програми розвитку її складових та інше.                                                  

Внаслідок сприяння розвитку оборонної сфери не тільки буде забезпечена оборонна могутність держави, підготовлені та добре оснащені Збройні Сили України, але й вона стане ефективним чинником економічного зростання держави, а також надасть можливість вийти Україні на світовий ринок. Зараз, будуючи демократичну державу, Україна надає великого значення забезпеченню демократичного цивільного контролю над оборонними витратами, прозорості оборонного бюджету та створенню механізмів ефективного використання бюджетних коштів. Бюджет не можна розробляти без стратегічного планування, без розуміння суті воєнної стратегії. Крім того, системі формування оборонного бюджету слід мати межі оцінок ефективності розподілу ресурсів при ухваленні оборонних рішень, давати інформацію відносно цілей і задач, щоб своєчасно вжити необхідних заходів для недопущення негативних наслідків і досягнення кінцевої мети.

В період обмеження фінансування військ виникає необхідність підвищення ефективного, раціонального витрачання коштів, тому програмно-цільовий метод дуже актуальний і перспективний. Це якісно новий підхід до обґрунтування бюджету, його аналізу та прийняття відповідних рішень. Він дає можливість чітко визначити необхідні напрями діяльності військ та кошти для вирішення поставлених завдань. Цей метод формує систему звітування та оцінки роботи, забезпечуючи найвищий рівень прозорості прийнятих рішень. При його застосуванні акцент переноситься з потреб в коштах для утримання збройних сил на результати, яких потрібно досягти завдяки їх використанню, тобто забезпечується ефективність їх використання з єдиною метою – підтримання високої бойової готовності військ.

Програмно-цільовий метод формування та виконання бюджету Міністерством оборони України унеможливлює використання коштів на цілі, не передбачені бюджетними програмами, тобто їх нецільове використання. Виходячи з практичного досвіду застосування програмно-цільового методу у складанні та виконанні бюджету Міністерства оборони України, можна визначити такі його переваги:

        якісно новий підхід до обґрунтування бюджету, його аналізу та прийняття відповідних рішень;

        зрозумілість і прозорість бюджетного процесу завдяки чітко визначеним цілям і завданням, на досягнення яких плануються і витрачаються оборонні кошти, підвищення рівня контролю за результатами виконання бюджетних програм Міністерства оборони;

        можливість комплексної оцінки результатів виконання бюджету Міністерством оборони України щодо досягнення поставлених цілей та виконання завдань, а також проведення аналізу причин неефективного виконання бюджетних програм;

        встановлення чіткої відповідальності за реалізацію кожної бюджетної програми конкретними виконавцями, що сприятиме удосконаленню організації діяльності Міністерства оборони України;

        посилення відповідальності Міністерства оборони України за дотримання відповідності бюджетних програм законодавчо визначеній меті, фінансове забезпечення та загальні результати їх виконання;

        підвищення ефективності розподілу і використання бюджетних коштів, що виділяються на оборону.

У сучасних кризових умовах обмеженого фінансування Збройних сил особливої актуальності набувають питання вдосконалення програмно-цільового методу з метою посилення важелів бюджетної політики як інструмента підвищення ефективності використання коштів на оборону.

Існують й інші невирішені проблеми щодо застосування програмно-цільового методу виконання бюджету. На практиці не знаходять широкого застосування більшість теоретичних положень, методик та принципів реалізації бюджетних програм. Це спричинено недоліками нормативно-правової бази, відсутністю досвіду використання такого підходу до формування та виконання бюджетних програм.

Для успішного впровадження програмно-цільового методу у Збройних силах України, необхідно мати не тільки чітко визначені стратегічні програми уряду, а й достатні для реалізації цих програм кошти. Слід запроваджувати також елементи стратегічного бюджетного планування, розробляти й удосконалювати програми розвитку Збройних сил України, розширити систему показників виконання бюджетних програм та розповсюдити програмно-цільовий метод до рівня найнижчих військових ланок. Розробка та виконання програмно-цільового методу потребує використання системного підходу, оскільки цей метод має багатоцільовий характер і направлений на одночасне вирішення широкого кола завдань.

Необхідною умовою розвитку програмно-цільового методу в Міністерстві оборони має бути розробка методичних та практичних рекомендацій стосовно оцінки ефективності бюджетних програм та розрахунку основних показників результативності. Такий підхід дозволив би обґрунтувати цільове та раціональне використання оборонних коштів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]