Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
экспертная.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
45.51 Кб
Скачать

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

“КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ВАДИМА ГЕТЬМАНА”

Структура і динаміка видатків Державного бюджету України на оборону за програмною бюджетною класифікацією в останні 10 років, пропозиції щодо її поліпшення.

ВИКОНАВ:

Студент:

Бичек Олександр Ігорович

курс 4, спеціальність 6508

група 12, форма навчання Денна

Київ – КНЕУ – 2013

Видатки державного бюджету відіграють важливу роль в розвитку країни. Вони є основою забезпечення фінансування соціальних програм, регулювання економіки, проведення структурної перебудови народного господарства, створення загальних умов розвитку ринкових відносин, збільшення обсягів кредитування юридичних та фізичних осіб, розвитку міжнародних відносин та інших важливих напрямів діяльності. Разом з тим, залежно від рівня розвитку держави, історичних, культурних та інших факторів роль держави у вирішенні соціально-економічних проблем змінюється, що, в свою чергу, впливає на обсяги та структуру державних видатків.

Програмна класифікація видатків бюджету застосовується при формуванні бюджету за програмно-цільовим методом і щорічно визначається у законі про Державний бюджет України відповідно до вимог частини третьої статті 38 Бюджетного кодексу України.

У більшості випадків за базу визначення бюджетної програми беруться бюджетні призначення окремого головного розпорядника за функціональною класифікацією, аналізується його організаційна структура з метою визначення відповідальних виконавців та детально визначається мета бюджетної програми, яку необхідно досягнути, і завдання, які необхідно виконати для досягнення цієї мети за рахунок відповідного бюджетного призначення.

З метою поліпшення прозорості та контрольованості використання бюджетних коштів бюджетну програму, обсяг видатків на яку складає більше 1-1,5 відсотка загального обсягу видатків державного бюджету, доцільно розподілити на декілька менших бюджетних програм.

Програмна класифікація видатків державного бюджету щорічно уточнюється і перезатверджується шляхом встановлення бюджетних призначень у Закону про Державний бюджет України. Незмінною залишається лише структура коду програмної класифікації видатків.

Видатки на оборону фінансуються виключно з Державного бюджету у розмірах, які щорічно визначаються Законом України «Про Державний бюджет України». В останні роки видатки на оборону порівняно невеликі. Вони становлять близько 5% видатків зведеного бюджету.

Фінансування органів і установ національної оборони здійснюється на основі їх кошторисів доходів і видатків. Зведені кошториси розглядаються у Міністерстві фінансів України і включаються до проекту Державного бюджету України. Фінансування видатків на оборону здійснюється через Державне казначейство України.

Видатки на правоохоронну діяльність та забезпечення безпеки держави зумовлені необхідністю захисту її зовнішніх та внутрішніх інтересів. Фінансування правоохоронної діяльності і гарантування безпеки держави здійснюється в межах обсягу грошових коштів, затверджених у Державному бюджеті через систему головних розпорядників бюджетних коштів. Всі ці видатки фінансуються з Державного бюджету за виключенням видатків на утримання підрозділів міліції, які фінансуються за рахунок місцевих бюджетів.

Проаналізуємо динаміку видатків на оборону за програмною класифікацією бюджетних видатків. Для аналізу були взяті дані щодо видатків на оборону за програмною бюджетною класифікацією. Дані 2004-2012рр – це фактично надані видатки, дані стосовно 2013р. – це об’єм видатків, якій значиться в Законі України «Про бюджет Україна на 2013рік».

Графічно вона наведена на рис. 1

Рис. 1 Динаміка видатків на оборону 2004-2013рр. млн. грн.

Дані бюджету України по видаткам на борону свідчать, що об’єм видатків на оборону не збільшувався протягом зазначених років незважаючи на загальне зростання обсягів видатків.

Проаналізуємо місце видатків на оборону за програмною класифікацією у загальних видатках бюджету України.

Рис. 2 Видатки на оборону за програмною бюджетною класифікацією 2004-2013рр., %

Наведені дані свідчать, що обсяг видатків на оборону за програмною класифікацією у загальній структурі видатків поступово зменшувався від 5,83% у 2004р. до 1,67% у 2013р.

Проаналізуємо основні постійні статті видатків на оборону за програмною класифікацією бюджетних видатків за період 2004-2013рр.

Рис 3. Структура видатків на оборону за програмною бюджетною класифікацією 2004-2013рр.

Виходячи з отриманих результатів, можна зазначити, що поступово з 2009р. почалося стрімке зменшення фінансування оборони України за рахунок програм будівництва житла та військових об’єктів , переозброєння, допомоги військовим службовцям та інших. Україна починаючи з 2010р. майже не приймає участі у міжнародних миротворчих акціях, припинилася допомога військовим службовцям при соціальній та професійній адаптації.

Тобто були згорнуто фінансування усіх програм, крім програм першої необхідності. Це не могло не відкликнуться на сучасному стані Збройних сил України.

Проаналізуємо динаміку та структуру видатків на оборону за програмною класифікацією за останні роки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]