Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 2 МЕД.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
75.36 Кб
Скачать

Балто-Чорноморсько-Каспійський регіон

У склад зазначеного регіону входять країни Балтії (Литва, Латвія і Естонія), Україна, Молдова, Грузія і Азербайджан. Польща і Румунія. Взаємини України з Молдовою визначаються активною конкретною діяльністю — створені транспортні коридори та митниці, узгоджено розподіл майна залізничного транспорту та інших об’єктів.

Активно розвиваються відносини з Азербайджаном, Грузією та Вірменією. З першими двома державами укладено багатообіцяючі угоди про створення транспортного коридору Закавказзя — Європа.

Українсько-польські відносини набрали характеру стратегічного партнерства. Тісною є координація дій двох країн у європейських політичних та економічних структурах, міжнародних організаціях. Істотно зріс зовнішньоторговельний товарообіг. [2]

Близький та Середній Схід

Географічні переваги України створюють сприятливі передумови для реалізації нею своїх національних інтересів у регіоні Близького і Середнього Сходу. Енергетичні ресурси Близького і Середнього Сходу потенційно здатні відігравати одну з ключових ролей у вирішенні Україною завдань диверсифікації постачання енергоносіїв та створення надійної системи енергетичної безпеки.

Важливою формою співробітництва України з країнами Близького і Середнього Сходу є участь української сторони у розвідці і розробці нафтових та газових родовищ у Лівії, Алжирі, Єгипті, Йорданії та інших країнах Близькосхідного регіону. Ринки Близького і Середнього Сходу є перспективними для збуту української продукції машинобудівного комплексу та металопрокату, надання науково-технічних і будівельних послуг. Україна має значні потенційні можливості для активної участі у будівництві, насамперед об’єктів виробничої інфраструктури – мостів, доріг, шляхопроводів, портів, аеродромів, залізниць, великих енергетичних і промислових об’єктів, а також постачанні та спільному виробництві сільськогосподарської продукції. Можливе також розширення співробітництва з країнами Близького і Середнього Сходу у військово-технічній сфері та у сфері високих технологій, насамперед космічних.

Важливим стратегічним напрямом співробітництва України з країнами Близького та Середнього Сходу має стати налагодження взаємовигідної співпраці в інвестиційній сфері. Україна зацікавлена в масштабних інвестиціях з Близькосхідного регіону у розвиток економіки, сільського господарства, рекреаційного та туристичного бізнесу. Перспективним напрямом співробітництва України та країн Близького та Середнього Сходу є налагодження співпраці з таким важливим сегментом світової фінансової системи, як ісламський банківській капітал, який сьогодні стрімко посилює свою присутність у країнах немусульманського світу.

Туреччина

Турецька Республіка є для нашої країни важливим партнером. З самого початку відновлення незалежності Україна розвивала свої відносини з Туреччиною на рівні стратегічного партнерства. Підставою для цих відносин є як історичне підґрунтя, так і геостратегічні, що включають політичну, економічну, культурну та інші складові, пріоритети наших держав.

З кінця 2005 року особливої ваги набуло співробітництво України з Туреччиною в енергетичній сфері. Це, передусім, обумовлено ситуацією, яка склалася у зв’язку з нинішньою енергетичною політикою Росії. Україна, як і Туреччина є державою-транзитером енергоресурсів. Туреччина, яка вкрай занепокоєна своєю залежністю від російських поставок енергоносіїв, почала активний пошук альтернативних джерел і шляхів постачання цієї важливої для країни сировини. Україна і Туреччина, як транзитні держави, по території яких проходять транспортні комунікації глобального і регіонального рівнів, мають співпрацювати у забезпеченні безперебійного функціонування цих коридорів, створенні транспортного коридору від Балтики до Чорного і Каспійського морів, Євразійської магістралі та Чорноморської кільцевої автостради, сприяти розвантаженню турецьких проток Босфора і Дарданелли, що значно розширить співробітництво між країнами і організаціями Європи і Азії.

Перспективною залишається сфера воєнно-технічного співробітництва, де Україна може виступати для Туреччини в якості вигідного альтернативного партнера (особливо в ракетно-космічній галузі, в галузях бронетехніки і кораблебудування, у сфері сучасних воєнних технологій і т.ін.). Широкомасштабне двостороннє співробітництво, реалізація спільних проектів є цілком реальними у таких галузях, як енергетика, будівництво нафто- і газопроводів, хімічна, вугільна, лісова, деревообробна і текстильна промисловості, металургія, будівництво, аерокосмічна сфера, судно- і авіабудування, сільське господарство, транспорт, сфера високих наукомістких технологій, туризм, вивчення натуральних ресурсів Чорного моря, вихід на ринки третіх країн. [2]

Активізація цих стосунків дозволить нашій державі вирішувати ряд актуальних для країни завдань, а саме:

– урахування досвіду Туреччини дозволить виробити більш чітку політику вступу до європейських та євроатлантичних структур;

– у сфері геополітики та міжнародних відносин зміцнить позиції України у стратегічно важливому Чорноморсько-Каспійському регіоні, створить сприятливі умови для забезпечення національних інтересів нашої держави на Близькому і Се редньому Сході та Північній Африці;

– в економічній сфері тісне українсько-турецьке співробітництво надає реальну можливість диверсифікації енергоносіїв, забезпечить активну роль України у формуванні нової системи транспортних комунікацій на Євразійському просторі та транзиту енергоносіїв із Близького Сходу до Європи; створює сприятливі можливості для надходження в Україну значних інвестицій за вигідними умовами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]