Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 15.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
26.19 Кб
Скачать

Тема 15 : Державний кредит. План

  1. Економічна сутність державного кредиту, суб’єкти державних кредитних відносин.

  2. Причини функціонування та функції державного кредит.

  3. Форми внутрішнього і зовнішнього державного кредиту.

Самостійна робота

1.Етапи управління державним боргом і його обслуговування.

2.Процес проведення погашення державних позик.

3.Позитивні і негативні сторони державного кредиту.

1. Державний кредит за своєю економічною сутністю - це сукупність економічних відносин, які виникають між державою, з однієї сторони, і юридичними та фізичними особами, іноземними державами, міжнародними фінансовими організаціями - з іншої, за яких держава і позичальником, кредитором і гарантом, з приводу руху грошових засобів з метою формування додаткових фінансових ресурсів на умовах терміновості, поворотності, платності.

Основна класична форма державно-кредитних відносин, коли держава виступає позичальником коштів. При цьому за допомогою державного кредиту залучаються вільні фінансові ресурси юридичних і фізичних осіб, які використовуються для задоволення державних потреб.

Будучи кредитором, держава за рахунок коштів бюджету надає на платній основі за умови обов'язкового повернення кредити юридичним і фізичним особам. Обсяг таких операцій значно менший, ніж при попередній формі.

У тих випадках, коли держава бере на себе відповідальність за погашення позик або виконання інших зобов'язань, взятих на себе фізичними чи юридичними особами, вона є гарантом (умовний державний кредит). Державний кредит є зворотним, терміновим і платним.

Державний кредит - це відносини вторинного розподілу вартості ВВП. У сферу державно-кредитних відносин надходять частина прибутків і грошових фондів, сформованих на стадії первинного розподілу. Звичайно ними є тимчасово вільні кошти населення і підприємств, проте за певних умов населення та трудові колективи можуть свідомо піти на обмеження споживання. У цих випадках джерелом державного кредиту стають засоби, призначені для поточного споживання чи фінансування необхідних виробничих або соціальних витрат підприємств.

Призначення державного кредиту виявляється насамперед у тому, що він є засобом мобілізації державою додаткових фінансових ресурсів. У випадку дефіцитності державного бюджету додатково мобілізовані фінансові ресурси використовуються на покриття різниці між бюджетними видатками і доходами. У разі позитивного бюджетного сальдо мобілізовані за допомогою державного кредиту кошти використовуються безпосередньо для фінансування економічних і соціальних програм. Це означає, що державний кредит, будучи засобом збільшення фінансових можливостей держави, може стати важливим чинником прискорення соціально-економічного розвитку держави.

Державний кредит є також джерелом збільшення прибутків власників цінних паперів, що досягається через виплату процентів і виграшів за державними позиками.

Субєктами державних кредитних відносин виступають :

  • Кабінет Міністрів України;

  • органи влади Автономної Республіки Крим;

  • органи місцевого самоврядування;

  • Міністерство фінансів України (зокрема, Державне казначейство);

  • Національний банк України;

  • юридичні та фізичні особи (резиденти);

  • юридичні та фізичні особи (нерезиденти);

  • уряди іноземних держав;

  • міжнародні фінансові організації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]