Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dkr_bo_vse.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
127.93 Кб
Скачать

39.Облік фінансових інвестицій.

Інвестиціями вважаються активи, що утримуються підприємством з метою збільшення прибутку відсотків, дивідендів зростання вартості капіталу або інших вигод для інвестора. Залежно від терміну утримання фінансові інвестиції поділяються на поточні та довгострокові. До поточних фінансових інвестиції належать інвестиції строком, що не перевищує одного року, і які можуть бути вільно реалізовані у будь-який момент А до довгострокових фінансових інвестиції  належать інвестиції на період більше одного року, а також ті, які не можуть бути вільно реалізовані  у будь-який момент. “Довгострокові фінансові інвестиції”. Він має такі субрахунки:

141 “Інвестиції пов’язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі”

142 “Інші інвестиції пов’язаним сторонам”

143 “Інвестиції непов’язаним сторонам”

За дебетом рахунку 14 “Довгострокові фінансові інвестиції” відображається вартість довгострокових інвестицій, за кредитом — їx вибуття (списання) чи зменшення вартості, а також одержання дивідендів від об’єкта інвестування, якщо облік інвестицій ведеться за методом участі в капіталі.

Облік наявності та руху поточних фінансових інвестицій та еквівалентів грошових коштів, у тому числі депозитних сертифікатів ведеться на рахунку 35 “Поточні фінансові інвестиції”.

Рахунок 35 “Поточні фінансові інвестиції” має такі субрахунки:

351 “Еквіваленти грошових коштів”

352 “Інші поточні фінансові інвестиції”

За дебетом рахунку 35 “Поточні фінансові інвестиції” відображається придбання (надходження) еквівалентів грошових коштів та поточних фінансових інвестицій, за кредитом – зменшення їх вартості та вибуття.

Оцінка фінансових інвестицій здійснюється у двох випадках: при безпосередньому проведенні фінансової інвестиції (первісна оцінка) та при складанні фінансової звітності (оцінка на дату балансу). Поточні  і довгострокові фінансові інвестиції первісно оцінюються та відображуються у бухгалтерському обліку за собівартістю. Вона складається з ціни придбання, комісійних винагород (суми, які сплачуються на користь третіх осіб), мита (реєстраційні збори та аналогічні платежі, що здійснюються у зв’язку з придбанням прав на фінансові інвестиції), податків, зборів, обов’язкових платежів (якщо вони не відшкодовуються підприємству), інших витрат, безпосередньо пов’язаних з придбанням фінансової інвестиції.

40.Запаси в бухг.Обліку.

Рахунки цього класу призначені для узагальнення інформації про наявність і рух належних підприємству предметів праці, що призначені для обробки, переробки, використання у виробництві і для господарських потреб, а також засобів праці, які підприємство включає до складу малоцінних та швидкозношуваних предметів.

Матеріальні цінності, що прийняті підприємством на відповідальне зберігання, переробку (давальницька сировина), комісію, обліковуються на рахунках класу 0 "Позабалансові рахунки".

Рахунок 20 "Виробничі запаси" призначено для узагальнення інформації про наявність і рух належних підприємству запасів сировини і матеріалів (у тому числі сировина й матеріали, які є в дорозі та в переробці), будівельних матеріалів, запасних частин, матеріалів сільськогосподарського призначення, палива, тари й тарних матеріалів, відходів основного виробництва.

За дебетом рахунку 20 "Виробничі запаси" відображаються надходження запасів на підприємство, їх дооцінка, за кредитом - витрачання на виробництво (експлуатацію, будівництво), переробку, відпуск (передачу) на сторону, уцінка тощо.

Рахунок 20 має такі субрахунки:

201 "Сировина й матеріали" (відображаються наявність та рух сировини та основних матеріалів, які входять до складу продукції, що виготовляється, або є необхідними компонентами при її виготовленні) цьому субрахунку ведеться облік основних матеріалів, що використовуються підрядними будівельними організаціями при здійсненні будівельно-монтажних, ремонтних робіт. 202 "Купівельні напівфабрикати та комплектуючі вироби" (ідображаються наявність та рух покупних напівфабрикатів, готових комплектуючих виробів,  що придбані для комплектування продукції, що випускається, які потребують додаткових витрат праці з їх обробки або збирання) 203 "Паливо" (обліковуються наявність та рух палива, що придбається чи заготовляється для технологічних потреб виробництва, експлуатації транспортних засобів, а також для вироблення енергії та опалення будівель. ) 204 "Тара й тарні матеріали" (ідображаються наявність і рух усіх видів тари, крім тари, яка використовується як господарський інвентар, а також матеріали й деталі, які використовують для виготовлення тари і її ремонту) 205 "Будівельні матеріали"  206 "Матеріали, передані в переробку"  207 "Запасні частини"  208 "Матеріали сільськогосподарського призначення"  209 "Інші матеріали"

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]