Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реферат полит.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
29.26 Кб
Скачать

Висновок

Приватний сектор економіки - частина економіки країни, яка не перебуває під контролем держави. Приватний сектор утворюють домогосподарства та фірми, що належать приватному капіталу. Приватний сектор економіки підрозділяється на корпоративний, фінансовий та індивідуальний сектори економіки.

Можна виділити дві групи причин, що стримують розвиток приватного сектора економіки. Перша - це причини кардинального (загальноекономічного) характеру, закладені в економічній політиці держави, друга - локального (переважно організаційного) характеру.

Державний сектор - державні унітарні підприємства (на правах господарського відання та оперативного управління), держустанови, господарські товариства (відкриті акціонерні товариства) з часткою держвласності, що перевищує 50% статутного капіталу, а також відкриті акціонерні товариства з державною участю, в яких держава наділене правом " золотої акції ".

У змішаній економіці роль державного регулювання вельми велика.

Існуюча в даний час система державного регулювання має перехідний і незавершений характер. Хід реформ вже показав неможливість ефективного розвитку економіки в режимі автоматичного саморегулювання. Механізм ринку повинен бути доповнений інструментами і компенсують його недоліки там, де він не спрацьовує або призводить до результатів, що не відповідає інтересам усього суспільства. Тому подальший розвиток реформ відбуватиметься шляхом певних компромісів між лібералізацією і відновленням інструментів державного регулювання ринку та соціальної сфери.

На закінчення відзначимо, що реального перелому в тенденції зниження державних інвестицій в економіку до сих пір не відбулося. За останні роки частка витрат на фінансування промисловості, енергетики та будівництва у витратах федерального бюджету скоротилася більш ніж у 4 рази. У той же час для більшості держпідприємств кредитні ресурси як і раніше недоступні через високих процентних ставок, що перевищують рентабельність вкладень.

10

У цих умовах прямі інвестиції в держсектор повинні зберігати своє значення, а бюджет розвитку в найближчій перспективі може стати одним з основних інструментів, що регулюють відновлення інвестиційного процесу в його рамках.

Пряма участь держави у виробництві необхідно і неминуче, особливо в тих сферах економіки, які не можуть бути підняті силами російського приватного капіталу. Мова йде про оновлення виробничої інфраструктури окремих підприємств легкої та харчової промисловості, здатних випускати недорогу масову продукцію, що користується стійким попитом, гостро необхідна державна підтримка експорту продукції обробної промисловості, але на практиці, стикаючись з браком коштів, держава продовжує досить безсистемно розпорошувати ресурси.

Таким чином, на думку російських авторів, суть нової соціально - економічної стратегії і стрижень концепції реформування країни - в її поступовому, поетапному русі до російського варіанту суспільства постіндустріального типу з сучасними характеристиками якості життя людей, динамічною ринковою економікою за значної ролі держави у її трансформації і регулюванні.