Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1а.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
135.68 Кб
Скачать

Структура вивчення теми

Форми організації навчання

Години

Лекції

2

Семінари

4

СРС

4

Лекція (80 хв.)

Хід заняття:

1) Організаційний момент – 4 хв.

2) Повідомлення про тему, мету – 3 хв.

3) Виклад матеріалу – 60 хв.

4) Питання аудиторії – 10 хв.

5) Висловлення власних побажань щодо самостійного вивчення – 3 хв.

План

1. Сутність грошей та їх класифікація.

2. Походження грошей, роль держави у їх становленні.

3. Форми: повноцінні та неповноцінні.

4. Цінність, функції та якісні властивості грошей.

Теоретичний матеріал:

1.Сутність грошей та їх класифікація

Гроші – одне з найдавніших явищ у житті суспільства – відіграють важливу роль у його економічному і соціальному розвитку. Вони завжди привертали до себе пильну увагу науковців. Незважаючи на багатовікові дослідження і велику кількість теоретичний концепцій грошей, людство сьогодні не має однозначної й остаточної відповіді на питання , що ж таке гроші.

Однією з альтернативних підходів до визначення сутності грошей є сучасна західна теорія.

Сучасна західна грошова теорія обмежилась визначення сутності грошей як усього того, що використовується як гроші. У цьому визначенні проглядається спроба охопити всі економічні призначення ( функції ) і сфери використання грошей, але навряд чи в ньому є відповідь на питання, що таке гроші. Представники іншої економічної школи, що має своїми витоками трудову теорію вартості, тлумачать сутність грошей виходячи лише з їх місця в товарному обміні.

Усунути недоліки цих двох визначень грошей спробували прибічники так званого портфельного підходу до вивчення грошей.

Незважаючи на істотні відмінності, всі три підходи до визначення сутності грошей мають одну спільну рису – визнають абсолютну ліквідність як визначальну властивість грошей. Ця властивість надає грошам здатності обмінюватися на будь-який інший товар, тобто бути загальним еквівалентом.

Гроші стали широко обслуговувати нагромадження та рух капіталу, у зв’язку з чим виникає необхідність розрізняти гроші як гроші і гроші я капітал.

Гроші як гроші використовуються переважно для реалізації наявної споживної цінності, тобто їх цільове призначення обмежується посередництвом в обміні.

Гроші як капітал використовуються для нагромадження та використання їх як цінність так, щоб її не тільки зберегти, а й збільшити.

2.Походження грошей, роль держави у їх становленні.

Як видно з викладеного, виникнення та розвиток грошей – тривалий еволюційний процес, зумовлений стихійним розвитком товарного виробництва та обміну.

З нього випливає ряд важливих висновків:

по-перше, гроші за походженням – це товар, але не просто товар, а носій певних суспільних відносин, формування яких зумовило виділення з широкого ряду звичайних товарів одного, який став загальним еквівалентом, тобто гроші;

по-друге, як результат тривалого еволюційного розвитку товарного виробництва і ринку гроші постійно розвиваються по суті, так і за формами існування;

по-третє, гроші не можуть бути скасовані чи змінені угодою людей або рішенням держави доти, існують адекватні грошам суспільні відносини, так само як і не можуть бути «введені» там, де таких відносин не існує.

Завдяки своїй суспільній природі і надзвичайно важливій економічній та соціальній ролі гроші і держава існують у тісному взаємозв’язку і взаємопливі.

Держава стала творцем неповноцінних грошей, її роль у цьому процесі визначальна, а самі сучасні гроші – виключно продукт, створений державою. Гроші і сьогодні є продуктом ринку.

3.Форми грошей: повноцінні та неповноцінні.

Різні вимоги, такі, як скорочення витрат на виготовлення грошей, великі запаси матеріалу для грошей та інші не міг задовольнити жодний товар – продукт людської праці. Навіть найблагородніший із металів – золото. Будучи відносно м’яким і маючи високу питому вартість, золото відчутно зношувалося в процесі обігу, що призвело до великих втрат уречевленої суспільної праці. Через незначне поширення золота у природі видобуток його не міг встигати за зростанням потреб економіки в грошовій масі. І тому відбувся перехід до нового типу – неповноцінні гроші.

Неповноцінними називають гроші, які не мають власної субстанціональної ( трудової ) вартості, а лише уявну мінову цінність, якої набувають в обігу.

Цінність грошей як грошей формуються безпосередньо у сфері їх обігу, де гроші обмінюються на реальні блага, а цінність їх набуває форми купівельної спроможності.

4. Цінність, функції та якісні властивості грошей.

Загалом цінність грошей як грошей формується безпосередньо у сфері їх обігу, де гроші обмінюються на реальні блага, а цінність їх набуває форми купівельної спроможності.

Функція грошей – це певне призначення грошей щодо обслуговування руху цінності процесі відтворення.

Мірило цінності – це функція, в якій гроші забезпечують вираження і вимірювання цінності товарів, надаючи їй форму ціни. Двояке призначення цієї функції – виражатиі вимірювати цінність – пояснюється тим, що остання не може бути виражена інакше, ніж порівнюючи її з загальним еквівалентом, цінність якого загальновизнана. І тільки через кількісне визначення цінності звичайних товарів в одиницях грошового еквівалента здійснюється її вимірювання.

Подвійне призначення міри цінності найчіткіше виявилося в умовах використання повноцінних грошей.

Засіб обігу – це функція, в якій гроші є посередником в обміні товарів і забезпечують їх обіг.

Обмін товарів за допомогою грошей у цій функції здійснюється за схемою Т-Г-Т на відміну від бартерного обміну за схемою Т-Т.

Засіб платежу – це функція, в якій гроші обслуговують погашення різноманітних боргових забов’язань між суб’єктами економічних відносин.

У розвинутій ринковій економіці гроші як засіб платежу обслуговують більшу частину всього економічноо обороту.

Засіб нагромадження – це функція, в якій гроші обслуговують нагромадження цінності в її загальній абстрактній формі в процесі розширеного відтворення.

Світові гроші – це функція, в якій гроші обслуговують рух цінності в міжнародному економічному обороті і забезпечують реалізацію взаємовідносин між країнам.

Базовою властивістю грошей є стабільність цінності. Будь-яка форма грошей, якщо вона знецінюється,не може ефективно виконувати функцію засобу платежу і нагромадження.

Важливою властивістю грошей є їх економічність, яка дає змогу суспільству мінімізувати витрати на виготовлення грошей і забезпечити ними потреби обороту.

Важливим способом забезпечення економічності готівки є довгостроковість її використання, яку можна вважати ще однією властивістю грошей.

Гроші повинні мати і таку властивість, як подільність. Для здійснення платежів швидко, без додаткових витрат, гроші повинні вільно ділитися на будь-які частини. При такому діленні можна легко заплатити будь-яку суму, одержати здачу тощо.

Ще однією властивістю грошей є їх потратливість. Вони мають бути такими, щоб їх легко було носити, зручно ними користуватися в повсякденному житті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]