Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
trud шпоры.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
308.22 Кб
Скачать

13. Конституційні права та обов’язки в сфері трудового права та гарантії їх реалізації.

Економічні права - право на працю і вибір професії та роду трудової діяльності; можливість вибору роду занять і роботи за своїм покликанням; право на професійну підготовку і перепідготовку; право на справедливу оплату праці; право на страйк; право на відпочинок тощо.

14. Основні принципи трудового права та їх реалізація в нормах трудового права.

Під основними принципами трудового права слід розуміти виражені в правових актах економічні закономірності організації суспільного виробництва і розподілу в формі основних, керівних положень, основних засад правового регулювання трудових відносин, які визначають загальну спрямованість і найбільш істотні риси його змісту. До принципів трудового права відносяться в загальному вигляді такі: - принципи що закріплені у вигляді прав і свобод громадян в Конституції України; - принципи, що закріплені в КЗпП України; - принципи, що закріплені в інших нормативних актах України та міжнародних договорах. В конкретизації – це такі принципи: 1) принцип свободи праці 2) рівноправності в галузі праці 3) договірного характеру праці 4) визначеності трудової функції 5) стабільності трудових відносин 6) матеріальної зацікавленості в результатах праці 7) безпеки праці 8) участі трудових колективів і профспілок у вирішенні питань встановлення умов праці та здійснення контролю за додержанням законодавства про працю 9) матеріального забезпечення у разі непрацездатності, настання старості, при хворобі, в зв’язку із материнством.

15. Поняття та класифікація суб'єктів трудового права.

під суб'єктами права розуміють учасників суспільних відносин, які на основі чинного законодавства визнаються володільцями суб'єктивних прав і відповідних обов'язків. Під суб'єктами трудового права розуміють учасників індивідуальних і колективних трудових відносин, які на основі чинного законодавства мають трудові права і відповідні обов'язки. Основними суб'єктами трудового права є працівник і власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа - роботодавець як сторони трудових відносин.

Суб'єктами трудового права є: підприємство, установа, організація; трудовий колектив; профспілковий орган підприємства, установи, організації або інший уповноважений на представництво трудовим колективом орган; соціальні партнери на державному, галузевому, регіональному рівнях в особі представників відповідних об'єднань профспілок або інших представницьких організацій трудящих і об'єднань власників або уповноважених ними органів; державні органи; місцеві органи виконавчої влади і органи місцевого самоврядування.

Залежно від видів суспільних відносин, які є предметом трудового права, суб'єктів даної галузі права можна класифікувати на: 1) суб'єкти індивідуальних трудових відносин (індивідуальні суб'єкти трудового права); 2) суб'єкти колективних трудових відносин (колективні суб'єкти трудового права); 3) інші суб'єкти трудового права.

Суб'єктів трудового права наділено правовим статусом, до змісту якого входять такі основні елементи: 1) трудова правосуб'єктність; 2) основні (статутні) трудові права й обов'язки; 3) юридичні гарантії цих прав і обов'язків; 4) відповідальність за порушення трудових обов'язків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]