Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
trening (3 группа).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
1.82 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ, НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ВАДИМА ГЕТЬМАНА»

Практична група

Тренінг з фінансів

на тему

«Податкова політика»

Виконали:

студенти 3 курсу, спец. 6508, 21 групи

Лебега Ольга,

Лук`янчук Дарина,

Могила Юрій,

Тараєв Олександр,

Рибак Сергій.

Перевірила: доцент –

ГладченкоЛ.П.

Київ – 2012

План

Експертний висновок 3

Додаток 1. Основні податкові ставки 16

Додаток 2. Основні податкові пільги 44

Список використаної літератури 59

Експертний висновок

Назва експертної групи: практична.

Склад учасників: Лебега Ольга, Лук`янчук Дарина, Могила Юрій, Тараєв Олександр, Рибак Сергій.

Поставлене завдання: визначити перелік податків, які діють в України. Визначити ставки кожного з них та найкрупніших податкових пільг. Визначити систему показників, які характеризують податкову політику.Розглянути структуру податкової системи України та визначити її тенденції.

Податкова система України є однією з найбільш складних і найменш ефективних не тільки серед країн європейського регіону, але й у глобальному порівнянні. Хоча вона формувалася на принципах та засадах європейського та світового досвіду. Це регулярно підтверджують міжнародні рейтинги. Дослідження вітчизняних економістів. Більшість експертів вважають, що основними проблемами української податкової системи є велике податкове навантаження на підприємства, значні непрямі витрати платників податків і непослідовне застосування норм податковими органами.

З прийняттям Податкового кодексу України, кількість податків та зборів різко зменшилась. Так, загальнодержавних податків та зборів зменшено з 29 до 18. Місцевих податків та зборів: з 14 до 5.

До загальнодержавних належать такі податки та збори:

  1. податок на прибуток підприємств;

  2. податок на доходи фізичних осіб;

  3. податок на додану вартість;

  4. акцизний податок;

  5. збір за першу реєстрацію транспортного засобу;

  6. екологічний податок;

  7. рентна плата за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами природного газу та аміаку територією України;

  8. рентна плата за нафту, природний газ і газовий конденсат, що видобуваються в Україні;

  9. плата за користування надрами;

  10. плата за землю;

  11. збір за користування радіочастотним ресурсом України;

  12. збір за спеціальне використання води;

  13. збір за спеціальне використання лісових ресурсів;

  14. фіксований сільськогосподарський податок;

  15. збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства;

  16. мито;

  17. збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну та теплову енергію, крім електроенергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками;

  18. збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності.

До місцевих податків та зборів належать:

  1. податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;

  2. єдиний податок;

  3. збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності;

  4. збір за місця для паркування транспортних засобів;

  5. туристичний збір.

Пільги - це надання переваги, часткове або повне звільнення від виконання встановлених правил, обов'язків або полегшення умов виконання їх.

Податкові пільги - це звільнення від податків згідно з чинним законодавством.

Також у Податковому кодексі зазначені особливості спрощення справляння податків, який полягає у визначенні основних податкових пільг для певних категорій фізичних та юридичних осіб. Податкова пільга надається шляхом:

а) податкового вирахування (знижки), що зменшує базу оподаткування до нарахування податку та збору;

б) зменшення податкового зобов'язання після нарахування податку та збору;

в) встановлення зниженої ставки податку та збору;

г) звільнення від сплати податку та збору.

До основних податкових пільг, необхідно віднести звільнення від сплати податку з доходів фізичних осіб. Від сплати даного податку звільняються:

  • інваліди першої і другої групи;

  • фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

  • пенсіонери (за віком);

  • ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту“;

  • фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Слід відзначити, що серед податкових пільг значну увагу необхідно надати податковій соціальній пільзі. Тому у 2012 році податкова соціальна пільга має застосовуватися до нарахованої місячної заробітної плати при умові неперевищення такої заробітної плати суми 1500 грн. (1073 грн. х 1,4).

При цьому податкова соціальна пільга (ПСП) у 2012 році дорівнює:

І категорія (100% ПСП) – 536 грн. 50 коп. (1073 х 50%);

ІІ категорія (150% ПСП) – 804 грн. 75 коп.;

ІІІ категорія (200% ПСП) – 1073 грн.

2. Важливу роль у формуванні ефективної податкової політики належить обґрунтуванню оптимальних принципів оподаткування. А. Сміт сформулював чотири фундаментальні принципи або «закони», що стали класичними і придатні для будь-якої економічної системи: перший – піддані держави повинні брати участь в утримуванні уряду відповідно до свого доходу, яким вони користуються під захистом держави; другий – податок який зобов'язана сплачувати кожна окрема особа має бути точно визначений (строк оплати, спосіб платежу, сума платежу); третій – податок повинен стягуватися в той час і таким способом, які найзручніші для платника; четвертий – податок має бути розроблений таким чином, щоб він стягував з народу як найменше грошей понад те, що необхідно для формування державного бюджету.

Таблиця 1. «Основні показники оцінювання ефективності податкової політики»

Із даної таблиці чітко видно, які показники повинні збільшуватись, а які зменшуватись для того, щоб податкова політика була ефективною.

За висновком експертів робочої групи Секретаріату Президента України податкова система використовується як засіб пригнічення платників податків, вона є несправедливою щодо оподаткування абсолютної більшості громадян України. Цей висновок підтверджує надзвичайно високий рівень податкового навантаження для більшості суб’єктів реального сектора економіки (податкові вимоги до національних суб’єктів господарювання сягають майже 60 %) та доходів пересічних громадян України (Податок з доходів фізичних осіб та непрямі податки: ПДВ, акцизний збір, збори до Пенсійного фонду, прямі платежі з імпорту тощо, податки з нерухомості, від продажу нерухомості та рухомого майна та інші, що в середньому складає 62 %).

За рік звичайне українське підприємство сплачує 147 податкових платежів, що є одним з найгірших показників світу. У рейтингу "Paying Taxes" нижче України за простотою сплати податків тільки Венесуела (182 місце) та Білорусь (183 місце). Така податкова система чинить значний податковий тиск на платників податку і зумовлює те, що займатись чесним бізнесом в Україні – обтяжливо.

В Україні рівень податкового навантаження на економіку загалом у середньому за 2005-2009 рр. з урахуванням платежів до Пенсійного та інших фондів соціального призначення, становив 37,9 % від ВВП, зокрема в 2008 р. – 39,1 %, 2009 р. – 37,3 % .

Таблиця 2. «Показники простоти сплати податків деяких країн за оцінкою PriseWaterHouseCoopers та Світового Банку»

Значний податковий тиск призводить до неспроможності сплачувати занадто високі ставки податків, і як наслідок – до ухилення від сплати податків, що є великою проблемою, яка завдає значної шкоди інтересам держави.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]