Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
91-105_mal.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
186.37 Кб
Скачать

95.Аналіз динаміки та структури фін. Результатів діяльності п-ва. Оцінка якості прибутку.

Обов'язковими елементами дослідження фін. резуль­татів діяльності п-ва є:

*аналіз змін кожного показника за поточний аналізований період (горизонтальний аналіз показників фін. результатів за звітний період);

*аналіз структури відповідних показників та її змін («верти­кальний аналіз» показників);

*дослідження (хоча б у найбільш узагальненому вигляді) ди­наміки зміни показників фін. результатів за ряд звітних періодів (тобто «трендовий аналіз» показників).

Після того як виявлені основні фактсш утворення прибутку та збитків, аналізується порядок його розподілу та використання. Завдання аналізу розподілу прибутку полягає у виявленні відпо­відності між розподілом прибутку та результатами роботи колек­тиву п-ва.

З прибутку, який отримує п-во, передусім сплачую­ться податки. Використання чистого прибутку визначається п-вом самостійно. Під використанням прибутку п-ва слід розуміти його спрямування на фінансування тих чи ін­ших витрат. Тому використання прибутку п-ва — цс насамперед використання чистого прибутку, тобто прибутку, який залишається у розпорядженні п-ва і з якого спла­чуються відсотки за кредит, штрафи, пенЦ неустойки.

Для систематичного пошуку конкретних джерел та резервів підвищення чистого прибутку на п-ві слід не рідше од­ного разу на квартал оцінювати вплив на чистий прибуток під- ириємства усіх показників та факторів. Для цього потрібно на­самперед з урахуванням специфіки п-ва щороку на ос­нові багатоваріантних розрахунків планувати прибуток п-ва та систематично складати кошториси використання чис­того прибутку за осн.и напрямами.

У зв'язку з цим рекомендується багатоваріантне планування прибутку п-ва, яке доцільно здійснювати застосуван­ням таких методів розрахунку: —метод прямого розрахунку;

-аналітичний метод;

-госпрозрахунковий метод, .у За методом прямого розрахунку чистий дохід (виручка) від реалізації товарів (робіт, послуг) визначається якірізниця між няановою сумою доходу (виручки) від реалізації товарів (робіт, йослуг) та ПДВ, а валовий прибуток —- як різниця між чистим Доходом (виручкою) від реалізації товарів (робіт, послуг) та собі­вартістю реалізації продукції (витратами обертаннями

96.Факторний аналіз прибутку від осн.Операц. Д-ті.

Вплив собівартості реалізованої продукції (витрат обертай-1 ня) на прибуток від операційної діяльності визначають за фор­мулою:

VПр1=Срп(Воп) т-Ср.п.ф. (В0ф),де Срп(Воп) та Сппф (В0ф)собівартість реалізації продукції (витрати обертання) за планом у перерахунку на фактичний обсяі та фактично.

Вплив оптових цін на зміну прибутку п-ва від опера­ційно» діяльності визначають за формулою:

VПp2 = Bр.ф. - Вр.п.

де Bр.ф. і Вр.п. виручка від реалізації фактична та за планом у перерахунку на фактичний обсяг реалізації.

Вплив зміни обсягу реалізації товарів на прибуток визначають за формулами:

Пр о.д.п. • ЛП

VПр, = ------------ - Пр

100

де Продп —• плановий прибуток від операційної діяльності п-ва; ЛП — відсоток виконання плану реалізації продукції, %; Рф та Рп — реалізація (товарооборот) відповідно фактична та планова.

Вплив на прибуток від операційної діяльності п-ва фактора асортиментних та структурних змін у реалізації товарів розраховують за формулою:

VПр4 = Про дп.1- (Продп• ЛП : 100),

де Пр0.д.пі — прибуток від операційної діяльності п-ва за \ планом, перерахованим на фактичну реалізацію товарів; Пр0.д.п — І прибуток від операційної діяльності за планом.

Узагальнені дані аналізу впливу факторів на розмір прибутку п-ва від операційної діяльності наводять у таблиці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]