Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konkurentospromozhnist_produkciji.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
197.12 Кб
Скачать

2.3 Методи моніторингу й контролю системи iso 9000 якості продукції

Для визначення областей поліпшення діяльності систем оцінки якості (СОЯ) керівництво підприємства використовує наступні методи:

- відстеження задоволеності споживачів;

- внутрішні аудити.

Задоволеність споживачів оцінюється для визначення результативності СОЯ, а також для визначення ступеня досягнення запланованих результатів (цілей) по задоволенню потреби й очікувань споживачів.

Для одержання інформації про задоволеність споживача використовуються різні джерела й методи одержання інформації: поїздки до споживача, електронний зв'язок, повідомлення по факсу, скарги й листи від споживачів і т.д. Будь-яка інформація від споживача аналізується, результати аналізу використовуються для поліпшення діяльності організації.

Для підтвердження ступеня задоволеності споживача можуть використовуватися ряд показників (критеріїв):

- збільшення обсягу продажів;

- збільшення частки постійних споживачів;

- тривалість роботи зі споживачами;

- число повторних обігів;

- число нових споживачів, що прийшли на підприємство за рекомендацією існуючих споживачів (бажання рекомендувати продукцію підприємства іншим споживачам);

- збільшення асортиментів продукції, що купується одним споживачем;

- нагороди, дипломи, отримані від споживача на ярмарках, виставках.

Ступінь задоволеності споживача повинна представлятися у вимірюваних величинах. Проводиться оцінка кожного критерію із присвоєнням йому певної кількості балів відповідно до поставленої оцінки.

Аналіз ступеня задоволеності споживача надається керівництву. Результати цього аналізу використовуються вищим керівництвом для встановлення ступеня досягнення запланованих цілей СОЯ. На підприємстві визначена періодичність обробки й доведення інформації про задоволеність споживача до керівництва щокварталу.

Для підтвердження того, що система менеджменту якості відповідає встановленим до неї вимогам на підприємстві передбачене проведення внутрішніх аудитів (перевірок) [5, c.38-40].

Внутрішні перевірки проводяться у всіх підрозділах сучасних підприємств, що виконує роботу в рамках СОЯ. Результати внутрішніх перевірок використовуються керівництвом підприємства для аналізу СОЯ, її вдосконалювання шляхом розробки й прийняття управлінських рішень.

Основними об'єктами перевірок є:

- якість продукції (на відповідність установленим вимогам);

- процеси виробництва, зберігання, транспортування сировини, матеріалів, готової продукції;

- система якості (документація й виконання встановлених вимог)

Внутрішні перевірки повинні проводитися по річному плані-графіку, затвердженому директором підприємства. Розробку плану, організацію й проведення внутрішніх перевірок здійснює група забезпечення якості. Керівник групи забезпечення якості відповідно до плану готує наказ про проведення перевірки в конкретному підрозділі або службі, призначає головного аудитора, склад аудиторської групи й затверджує програму перевірки.

По завершенню перевірки складається звіт, у якому відзначаються виявлені недоліки й викладаються висновки й рекомендації з їх усунення. Звіт підписує керівник групи перевірки, після чого він направляється:

- керівникові ГОК;

- керівникам відповідних служб, які є виконавцями або співвиконавцями коригувальних заходів;

- при необхідності, керівникам інших підрозділів і служб для інформації й прийняття попереджуючих дій по можливих невідповідностях;

Керівництво підрозділу, що перевіряє, у випадку виявлення недоліків, розробляє план коригувальних і попереджуючих заходів, контроль за виконанням яких здійснює ГОК . Методи й порядок дій по моніторингу й виміру процесів визначені стосовно до конкретного процесу й процедури системи менеджменту якості, тобто питання, які розглядаються при проведенні перевірок повинні відповідати певним показникам.

Наприкінці звітного періоду результати діяльності процесу повинні оцінюватися для порівняння із запланованими показниками. Виробничі й допоміжні процеси перевіряються на відповідність: вимогам технологічної дисципліни, фактичних результатів запланованим, планам технічного обслуговування й ремонту обладнання. При проведенні аналізу спостережень за процесами особлива увага приділяється процесам, що істотно впливають на якість продукції. Результати перевірок, у т.ч. виявлені відхилень, оформляються документально - актами (протоколами).

Передача продукції із цеху в цех, відправлення зовнішнім споживачам здійснюється тільки у випадку, якщо продукція пройшла контроль і прийнята працівниками ОТК.

Статус контролю й випробувань (від одержання сировини до відвантаження готової продукції споживачеві) підтверджується відповідними записами при вхідному контролі, контролі в процесі виробництва й при остаточному контролі.

На вхідному контролі сировина, основні й допоміжні матеріали, що комплектують вироби, піддаються перевірці відповідно до Переліку, що забезпечує використання тільки тих, які не мають невідповідностей і не приводять до зниження якості випускає продукції.

Проведення вхідного контролю матеріалів підтверджується записами в супровідній документації: реєстрацією в журналі вхідного контролю, навішенням бирки на кожну партію.

При виявленні невідповідності сировини й комплектуючих на внутрискладську бирку наноситься смуга червоних кольорів і слово «не відповідає».

Підпис контролера ОТК і протокол випробувань лабораторії є дозволом на запуск матеріалу у виробництво. У випадку невідповідності сировини й матеріалів вимогам НД вони можуть бути запущені у виробництво по карті дозволу відповідно до «Положення про карту дозволів».

У процесі виробництва функції відстеження якості виконуються виробничим персоналом, технологами , контролером ОТК, а також періодичними перевірками фізико-механічних показників виробів лабораторією з підтвердженням результатів перевірки в протоколах випробувань, підписаних начальником лабораторії. Запис результатів аналізу ведеться в журналах лабораторії.

Остаточний контроль здійснюється на основі вибіркового контролю й періодичних випробувань. Обсяг і порядок проведення контролю описаний у стандартах СОЯ. Персонал, що здійснює контроль, спеціально підготовлений й атестований відповідно до вимог МС ISO 9001 -2000.

Відповідність продукції вимогам НД підтверджується трикутним штампом ОТК на документі про якість і пакувальний аркуш [15, c.8].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]