Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5Філол дисц.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
48.84 Mб
Скачать

Кадровий склад кафедри філологічних дисциплін на 2011 рік

Кизилова Віталіна Володимирівна –завідувач кафедри філологічних дисциплін, доцент, кандидат філологічних наук. У 1994 році закінчила філологічний факультет Луганського державного педагогічного інституту ім. Т.Г.Шевченка, була прийнята на роботу асистентом кафедри філологічних дисциплін і методики їх викладання в початкових класах цього вищого навчального закладу. У 1998 році закінчила з відзнакою магістратуру зі спеціальності «Українська мова та література». У 2002 році захистила кандидатську дисертацію на тему «Жанрово-стильова своєрідність трилогії Уласа Самчука «Ост» та здобула ступінь кандидата філологічних наук (спеціалізація – українська література). З 2002 року працює доцентом кафедри філологічних дисциплін (учене звання доцента присвоєне в 2003 році). Читає курси дитячої літератури, сучасної української мови, основ культури й техніки мовлення, здійснює керівництво курсовими та магістерськими роботами студентів. Автор понад 90 наукових та навчально-методичних праць (у тому числі й за кордоном), 3 підручників з грифом МОН України («Дитяча українська література», «Історія української літератури та літературно – критичної думки ХІХ ст.», «Теорія і практика мовленнєвої комунікації»), 4 дистанційних курсів. Працює над докторською дисертацією. З 2004р. – член Наукового товариства імені Тараса Шевченка. Нагороджена Почесними грамотами ЛНУ імені Тараса Шевченка, обласної держадміністрації, Міністерства освіти й науки України.

Ужченко Дмитро Вікторович – доцент, кандидат філологічних наук, проректор з науково-педагогічної роботи Луганського національного університету імені Тараса Шевченка. Почав трудову діяльність у 1994р. вчителем української та англійської мови у середній школі №26 м. Луганська. Протягом 1992 — 1997рр. навчався в Луганському державному педагогічному інституті ім. Т.Г.Шевченка й отримав диплом з відзнакою за спеціальністю «Українська мова і література» та диплом учителя англійської мови. З 1997 р. – асистент кафедри філологічних дисциплін психолого-педагогічного факультету, аспірант кафедри української філології та загального мовознавства цього ж навчального закладу. З 1999 року – стипендіат Кабінету Міністрів України. У 2000р. захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук за спеціальністю 10.02.01 (українська мова) – «Семантика українських зоофразеологізмів в етнокультурному висвітленні». З 2001 по 2006 рр. працював завідувачем кафедри філологічних дисциплін Луганського державного педагогічного університету імені Тараса Шевченка. У 2002 р. отримав звання доцента по кафедрі філологічних дисциплін. Автор 5 посібників з грифом МОН («Фразеологія сучасної української мови», «Фразеологічний словник української мови» та ін.). Працює над докторською дисертацією. Член наукової комісії Луганського національного університету імені Тараса Шевченка. Нагороджений Почесними грамотами ЛНУ імені Тараса Шевченка, обласної держадміністрації, Міністерства освіти й науки України.

Відмінник освіти України.

Пушко Віра Федорівна –доцент, кандидат філологічних наук, заступник директора із соціально-гуманітарної роботи Інституту педагогіки і психології ЛНУ імені Тараса Шевченка. У 1993 році закінчила філологічний факультет Луганського державного педагогічного інституту ім. Т.Г.Шевченка, була прийнята на роботу старшим лаборантом кафедри української літератури цього вищого навчального закладу. З 1994 року – асистент кафедри філологічних дисциплін і методики їх викладання в початкових класах. У 1998 році закінчила з відзнакою магістратуру зі спеціальності «Початкове навчання». У 2002 році захистила кандидатську дисертацію на тему «Жанрово-стильова своєрідність прози Василя Барки» і здобула ступінь кандидата філологічних наук (спеціалізація – українська література). З 2002 року працює доцентом кафедри філологічних дисциплін (учене звання доцента присвоєне в 2003 році). Читає провідні лекційні курси з історії української літератури XX століття, літератури для дітей дошкільного віку, сучасної української мови. Здійснює керівництво пошукувачами, магістерськими роботами, педагогічною практикою студентів. Автор понад 110 наукових та науково-методичних праць (у тому числі й за кордоном), 2 підручників з грифом МОН («Дитяча українська література», «Історія української літератури та літературно – критичної думки ХІХ ст.»). Працює над докторською дисертацією. З 2004 року — член Наукового товариства ім. Тараса Шевченка. Нагороджена Грамотою Головного управління освіти і науки України та Почесними грамотами ЛНУ імені Тараса Шевченка, Луганської обласної державної адміністрації.

Мельник Лариса Володимирівна –доцент, кандидат філологічних наук. 1995 року з відзнакою закінчила філологічний факультет Луганського державного педагогічного інституту ім. Т.Г.Шевченка, була прийнята на роботу асистентом кафедри філологічних дисциплін і методики їх викладання в початкових класах цього вищого навчального закладу. У 1997 році здобула ступінь магістра української мови та літератури. З 1998 року навчалася в аспірантурі зі спеціальності «Українська мова», яку закінчила у зв'язку з достроковим захистом кандидатської дисертації на тему «Культурно-національна конотація українських фразеологізмів». З 2001 року працює доцентом кафедри філологічних дисциплін Луганського державного університету імені Тараса Шевченка (учене звання доцента присвоєне в 2002 році). Читає курси «Сучасна українська мова», «Актуальні проблеми українського мовознавства та його регіональні особливості», «Теоретичні та практичні основи функціонування мовних одиниць». Підготувала 28 магістрів. Неодноразово входила до складу журі Всеукраїнської студентської олімпіади з української мови. Має біля 100 наукових та науково-методичних публікацій (у тому числі й за кордоном), автор двох електронних підручників, які посіли призові місця в університетському конкурсі, 4 посібників з української мови й правопису для студентів та вступників до ВНЗ, дистанційних курсів для магістрантів. Працює над докторською дисертацією. Входила до авторського колективу з розробки держбюджетної теми «Базові концепти культури в мовній картині світу» та спеціалізованої вченої ради із захисту кандидатських дисертацій. Відповідальна за науково-дослідницьку роботу студентів, куратор секції гуртожитку. Нагороджена Грамотою Головного управління освіти і науки України, почесними грамотами ЛНУ імені Тараса Шевченка.

Мордовцева Наталія Валеріївнадоцент кафедри філологічних дисциплін. Закінчила у 1999 році факультет української філології ЛДПУ імені Тараса Шевченка. З 2002 року працювала викладачем гуманітарних дисциплін у Луганському обласному коледжі культури і мистецтв. З 2007 року – асистент кафедри філологічних дисциплін ЛНПУ імені Тараса Шевченка; з листопада 2010 року – доцент цієї ж кафедри. Автор понад 30 наукових на науково-методичних праць, підручника з грифом МОН «Практикум з методики викладання філологічних дисциплін у вищому навчальному закладі». Читає курси з методики викладання української мови в початкових класах, з української мови за професійним спрямуванням. Захистила дисертацію на тему «Лінгвістичні мініатюри як засіб удосконалення мовної компетенції учнів 5 – 7 класів». Сфера наукових інтересів – проблеми методики викладання української мови в загальноосвітніх навчальних закладах.

Неживий Олексій Іванович – доцент кафедри філологічних дисциплін. Навчався в Харківському державному університеті, учителював, пройшов арміську службу. З 1977 по 1980 рік викладав українську мову і літературу в Хитцівській восьмирічній школі. У 1984 році закінчив українське відділення філологічного факультету Ворошиловградського державного педагогічного інституту ім. Т.Г.Шевченка. Працював на кафедрі філологічних дисциплін педінституту асистентом, потім старшим викладачем. 1993-1997рр. – викладач Луганського інституту внутрішніх справ МВС України. У 1994 році захистив кандидатську дисертацію «Педагогічна спадщина Бориса Грінченка». З 1997 року – доцент кафедри української літератури, а з 2006 року доцент кафедри філологічних дисциплін Луганського національного педагогічного університету імені Тараса Шевченка. Автор 385 наукових праць та більше 500 публікацій в періодичній пресі. Серед видань: «Григір Тютюнник і Луганщина» (1989), «Луганщина літературна» (1993), «Для рідного слова» (1994), «Від слова до пісні» (1996), «Освячені Шевченковим ім’ям» (1998), «Споріднені творчістю» (1998), «Борис Грінченко: вартовий рідного слова» (2003) та підручників з літератури рідного краю для 9, 10 класів (2001), 11 класу (2002), 5-7 класів (2004), 8-11 класів (2005). Працює над докторською дисертацією «Наукова біографія і творча спадщина Григора Тютюнника: джерелознавча та текстологічна проблематика».

Маркотенко Тамара Савеліївна –асистент кафедри філологічних дисциплін. Закінчила Корсунь-Шевченківське педучилище ім. Т.Шевченка за спеціальністю «Вчитель праці та креслення», Луганський державний педагогічний інститут ім. Т.Г.Шевченка за спеціальністю «Вчитель української мови та літератури», аспірантуру цього ВНЗ за спеціальністю «Українська мова». Автор близько 90 наукових та науково-методичних робіт, у тому числі двох електронних підручників та посібника із сучасної української мови для студентів. Основні роботи – «Збірник диктантів для 1-4 класів», «Збірник переказів для 1-4 класів», «Збірник орфографічних вправ», «Таємнича українська мова», «Зошит з української мови», «Давайте поговоримо», «Українська мова в правилах і винятках». Пройшла передзахист кандидатської дисертації на тему «Увиразнення мовлення майбутніх вихователів соціально-обрядовими фразеологізмами». Голова профспілки факультету, куратор секції. Нагороджена почесними грамотами ЛНУ імені Тараса Шевченка за видання електронних підручників та плідну наукову діяльність зі студентами.

Моранькова Оксана Віталіївна – асистент кафедри філологічних дисциплін. У 1979 році закінчила філологічний факультет Ворошиловградського державного педагогічного інституту імені Т.Г.Шевченка. У 1998 році закінчила магістратуру при кафедрі російського мовознавства цього вищого навчального закладу й отримала повну вищу освіту за спеціальністю «Російська мова та література» та здобула кваліфікацію магістра російської мови та літератури. На кафедрі філологічних дисциплін працює з 1979 року. Викладає сучасну російську мову на всіх спеціальностях Інституту педагогіки і психології й у відокремлених підрозділах. Автор 43 наукових праць. Наукові інтереси - дослідження різних аспектів вставлених конструкцій у сучасній російській мові (зокрема, у поетичних текстах), функціонування мовних одиниць в текстах різних типів.

Обєднікова Олена Миколаївна –асистент кафедри філологічних дисциплін. У 2004 р. закінчила Луганський національний педагогічний університет імені Тараса Шевченка і отримала повну вищу освіту за спеціальністю «Початкове навчання. Мова та література (англійська)» У 2004 р. отримала повну вищу освіту за спеціальністю «Початкове навчання» та здобула кваліфікацію магістра педагогічної освіти. У 2006–2009рр. навчалася в аспірантурі ЛНУ імені Тараса Шевченка за спеціальністю «Українська мова». Пройшла передзахист кандидатської дисертації «Ідеографічна систематизація фразеологічних одиниць східнослобожанських і східностепових українських говірок». Автор понад 20 наукових статей.

Починкова Марія Миколаївна – асистент кафедри філологічних дисциплін.У 2002 році закінчила педагогічний факультет Луганського державного педагогічного інституту імені Тараса Шевченка за спеціальністю «Початкове навчання та українська мова і література». У 2002 році закінчила магістратуру за спеціальністю «Українська мова та література». З 2004 року була прийнята на роботу асистентом кафедри філологічних дисциплін психолого-педагогічного факультету Луганського національного педагогічного університету імені Тараса Шевченка. Автор понад 20 наукових та науково-методичних праць. Читає курси з сучасної української мови, методики викладання української мови у початкових класах, здійснює керівництво курсовими роботами, педагогічною практикою студентів. У 2011 році захистила кандидатську дисертацію на тему «Лінгводидактичні умови впровадження дистанційного курсу з практикуму української мови в навчання майбутніх учителів початкових класів».

Правова Нінель Володимирівна –асистент кафедри філологічних дисциплін. 1985 року закінчила факультет підготовки вчителів початкових класів Ворошиловградського державного педагогічного інституту ім. Т.Г.Шевченка. З 1985 по 1992 рік працювала вихователем дитячого садка та вчителем початковихкласів у м.Луганськ. З 1992 року була прийнята на роботу асистентом кафедри філологічних дисциплін та методики їх викладання в початкових класах ЛДПІ. У 1999 році здобула ступінь магістра початкового навчання. Автор майже 30 наукових та науково-методичних праць. Читає курс методики викладання української мови в початкових класах та методики викладання української мови в школах з російською мовою навчання, риторики, здійснює керівництво курсовими роботами, педагогічною практикою студентів. Має понад 20 наукових та науково-методичних публікацій з питань методики викладання української мови в початкових класах та методики викладання курсу методики у вищому навчальному закладі. З 2003 року навчалася в аспірантурі Інституту педагогіки АПН України зі спеціальності 13.00.02 – «Теорія та методика навчання української мови». Тема кандидатської дисертації – «Формування аудіативних умінь молодших школярів на уроках української мови в школах з російською мовою викладання».

Рудь Світлана Михайлівна – асистент кафедри. У 1976 році закінчила Ворошиловградський державний педагогічний інститут ім. Т.Г.Шевченка, філологічний факультет, відділення «Російська мова та література». Працювала вчителем російської мови та літератури у СШ с.Гаврилівка Дніпропетровської області. З 1980 року – асистент кафедри. У 1998 році закінчила з відзнакою магістратуру, має диплом магістра російської мови та літератури. Викладає курс методики російської мови в початковій ланці навчання. Сфера наукових інтересів – проблеми методики викладання російської мови в початкових класах (робота на уроках читання). Нагороджена Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України, знаком «Відмінник освіти України». Автор понад 30 друкованих праць.

Цалапова Оксана Миколаївна – асистент

кафедри. 1993 року закінчила факультет української філології Луганського державного педагогічного інституту ім. Т.Г.Шевченка. З 1993 року прийнята на кафедру філологічних дисциплін та методики їх викладання в початкових класах ЛДПІ на посаду асистента. У 2003 році здобула ступінь магістра української мови та літератури. Викладає літературні та мовні курси на факультеті, здійснює керівництво курсовими роботами, педагогічною практикою студентів. Має біля 50 наукових та науково-методичних публікацій. Коло наукових проблем: актуальні проблеми сучасного літературознавства, зокрема особливості літературної казки кінця ХIХ - початку XX століття. У 2011 році захистила кандидатську дисертацію «Міфопоетика казкового світу раннього українського модернізму» за спеціальністю «Українська література».

Гринько Євгенія Володимирівна – старший лаборант кафедри філологічних дисциплін. У 2007 році закінчила психолого-педагогічний факультет Луганського національного педагогічного університету імені Тараса Шевченка за спеціальністю «Дошкільне виховання та дефектологія». У цьому ж році закінчила магістратуру за спеціальністю «Початкове навчання». З 2007 року була прийнята на роботу на кафедру філологічних дисциплін. Наукові інтереси – розвиток зв’язного мовлення дітей дошкільного віку. Автор 12 наукових публікацій. Нагороджена Почесною грамотою Луганського національного університету імені Тараса Шевченка. З 2009 р. – аспірант кафедри дошкільної та початкової освіти. Тема кандидатської дисертації – «Формування точності мовлення в дітей старшого дошкільного віку в художньо-мовленнєвій діяльності».

Слободян Олена Вікторівна – лаборант кафедри філологічних дисциплін з 2010 року. У 2009 році закінчила філологічний факультет Луганського національного університету імені Тараса Шевченка за спеціальністю «Українська мова та література, зарубіжна література, редагування освітніх видань». Зараз навчається в магістратурі за спеціальністю «Українська мова та література». Коло наукових зацікавлень: сленг в мовленнєвій структурі молоді Луганської області.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]