Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_6_Sotsiologichesky_analiz_rynka.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
94.72 Кб
Скачать

6. Сущность рыночной экономики.

Сучасну економічну систему промислово розвинутих країн називають ринковою, вільною ринковою, соціально ринковою, змішаною економікою тощо. Ринкова економіка виникла кілька століть тому, пройшла різні етапи розвитку, зазнавши якісних і сутнісних змін. Ринкова економіка – це складний соціально-економічний механізм, який об’єднує людей, різні види діяльності, виробництва і функціонуєзавдяки системі цін та ринків.

Критерієм розмежування різних моделей економіки є відносини власності і рівень розвитку товарно-грошових відносин, місце і роль у ньому людини.

Ринкова економіка (ринкове господарство), згідно з теорією А. Сміта, — це лад, в якому відбувається вільна гра ринкових сил. Природною рушійною силою господарського розвитку є прагнення індивіда до реалізації своїх економічних інтересів. Дбаючи про свої інтереси, така економічно вільна людина як поліпшує свій добробут, так і примножує багатство суспільства. Суперечності між індивідом і суспільством не існує. Розуміючи, що в умовах свободи господарської діяльності та свободи торгівлі деякі індивіди можуть домовлятися про підвищення цін або окремий суб'єкт господарювання прагнутиме до безмежного привласнення прибутку, А. Сміт вважав, що інтереси таких індивідів певною мірою гармонізує конкуренція, що вона є регулятором особистого егоїзму, завдяки чому досягається економічна рівновага. Конкуренція вирівнює попит і пропозицію, відновлює пропорційність тощо, тобто здійснюється саморегулювання економіки.

Ринкова економіка (С. Мочерний, О. Устенко) — економіка, яка базується на приватній капіталістичній власності і вільній конкуренції, при чому державі (державному регулюванню) відводиться другорядна роль.

Ринкова економіка (Є. Бабосов) – це економіка, яка базується на товарно-грошових відносинах, на ринковій взаємодії купівлі та продажу товарів.

У ринковій економіці держава виконує лише ті функції, які не може виконати або робить це економічно неефективно окремий індивід. Такими функціями є організація громадського порядку, державної поштової служби, запровадження обов’язкового шкільного навчання, забезпечення національної оборони, емісія банкнот великого номіналу, будівництво деяких громадських споруд (доріг, мостів) та їх утримання в належному стані.

Розвиток і функціонування ринкової економіки пов’язане з приватною власністю, наявністю конкуренції між товаровиробниками, свободою вибору та реалізацією рішень, що приймаються господарськими суб’єктами. Її основа – орієнтація на споживача та задоволення його запитів. Головна мета ринкової економіки – отримання прибутку.

12

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]