Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tests_redaktirovannye.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
31.10.2018
Размер:
1.1 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Державний заклад Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

ІСТОРІЯ УКРАЇНИ: ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ

Навчально-методичний посібник для студентів спеціальності „Історія”

Луганськ

ДЗ „ЛНУ імені Тараса Шевченка”

2009

УДК 94(477)(079)

ББК 63.3(4Укр)я73

І-90

Рецензенти:

Литвиненко В. Ф. – доктор історичних наук, професор кафедри історії України Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля.

Михальський І. С. – доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри політології та правознавства Луганського національного університету імені Тараса Шевченка.

Атоян О. М. – доктор юридичних наук, професор кафедри теорії та історії держави і права Луганського державного університету внутрішніх справ імені Е.О.Дідоренка.

І-90 Історія України: тестові завдання. Навчально-методичний посібник для студентів університету спеціальності „Історія” / упоряд. Т.Ю. Анпілогова, Н.Т. Гогохія, А.О. Климов (кер. кол), І.О. Шандра; Держ. закл. „Луган. нац. ун-т імені Тараса Шевченка”. – Луганськ: Вид-во ДЗ „ЛНУ імені Тараса Шевченка”, 2009. – 205 с.

Навчально-методичний посібник містить тести з курсу історії України, призначені для модульних перевірок і самоперевірки знань студентів ІIV курсів спеціальності „Історія”, а також для контролю самостійної роботи студентів та державних іспитів, які проводяться у формі комплексної письмової роботи.

УДК 94(477)(079)

ББК 63.6(4Укр)я73

Рекомендовано до друку навчально-методичною радою Луганського національного університету імені Тараса Шевченка

(протокол № 10 від 17 червня 2009 р.)

© Анпілогова Т. Ю., Гогохія Н. Т., Климов А. О., Шандра І. О. 2009

© ДЗ „ЛНУ імені Тараса Шевченка”, 2009

ЗМІСТ

Вступ

4

Методичні рекомендації

5

Програма курсу „Історія України”

9

Тестові завдання

I курс

27

II курс

55

III курс

132

IV курс

166

Рекомендовані підручники та навчальні посібники

202

ВСТУП

Посібник призначений для перевірки знань студентів спеціальності „Історія” й укладений відповідно до програми університетського навчального курсу „Історія України”. Тестові завдання можна використовувати для поточної перевірки знань студентів, самоконтролю знань, для проведення модульних контрольних робіт та іспитів.

Тестовий матеріал охоплює весь період історії України  від найдавніших часів до сьогодення і поділений на чотири блоки, що хронологічно відповідають тим періодам, які вивчаються на I, II, III та IV курсах студентами-істориками.

Завдання мають різний ступінь складності. Вони являють собою запитання з варіантами відповідей, побудовані за принципом класифікації (передбачається, що відповіді надаються за однією ознакою) та принципом поєднання (серед варіантів відповідей правильна може поєднувати всі ознаки чи, навпаки, неправильна відповідь поєднує всі ознаки, а правильна містить лише одну ознаку), і тестові вправи, у яких належить знайти відповідники, а також такі, де необхідно розставити події в хронологічній послідовності. Тестові завдання містять одну чи кілька правильних відповідей, які слід указати, позначивши букву (букви), що відповідає правильному варіанту (варіантам).

Тести дають можливість об’єктивно оцінити знання студентів, охопивши при цьому великий обсяг навчального матеріалу, а також перевірити знання різноманітних аспектів і факторів історичного розвитку (економічного, соціального, політичного, культурного тощо).

При підготовці посібника використано матеріали газети „Історія України”, довідника-посібника А.О.Данильєва, В.К.Терещенко „История Украины. Всемирная история” (Луганськ, 1997), навчального посібника для перевірки знань студентів педагогічного університету „Історія України в тестах” (Луганськ, 2002), а також проф. О.В.Борисової, доц. М.П.Бернацького, доц. І.Ю.Савенкової. Значна частина тестів складається з оригінальних питань, розроблених авторами-упорядниками.

Методичні рекомендації

Входження української системи освіти в загальноєвропейський освітній простір у межах Болонської системи вимагає від української вищої школи застосування нових видів контролю і перевірки знань студентів. Одним з них є використання тестових завдань, яке дає можливість об’єктивно й різнобічно оцінити знання, спеціальні вміння і навички.

Вивчення курсу історії України, розрахованого на чотири навчальних роки, вимагає від студентів-істориків володіння цілою низкою вмінь і навичок: аналізувати суть історичних подій, причинно-наслідкові зв’язки; застосовувати дедуктивний та індуктивний методи, історичне порівняння та хронологічне зіставлення фактів, мислення за аналогією; працювати з документальними джерелами; відтворювати історичні та політичні портрети видатних діячів тощо.

Перевірити наявність практичних навичок і рівень теоретичних знань студентів значною мірою дозволяють тестові завдання. Застосування завдань різного ступеня складності дає можливість виявити, на якому рівні самостійності пізнавальної діяльності  репродуктивному, перетворюючому, творчо-пошуковому чи дослідницькому  перебуває студент і над удосконаленням яких умінь йому потрібно працювати. Відповідно до критеріїв оцінювання досягнень за компетентнісно-орієнтованим підходом виділяють початковий, середній, достатній і високий рівень знань і вмінь студентів.

Тестові завдання посібника сприяють розвиткові таких умінь:

 визначення історичних дат і хронологічних меж процесів і явищ, різних історичних періодів, історичних фактів  місця, обставин, учасників подій;

 встановлення хронологічної послідовності подій, визначення передумов, причин, приводів, рушійних сил, сутності, наслідків і значення історичних явищ і подій, їхніх особливостей, характерних ознак, основних тенденцій соціального, економічного, політичного, культурного життя, міжнародних відносин, етнічних явищ і процесів;

 аналіз історичних документальних джерел;

 орієнтування в історико-етнографічних регіонах і робота з історичною мапою;

 застосування спеціальної термінології;

 уміння застосовувати загальнонаукові та конкретно-історичні методи (статистичний, соціологічний, діалектичний тощо), аналізувати, порівнювати, синтезувати, узагальнювати навчальний матеріал.

Тестові завдання збірника класифіковано за трьома критеріями:

1) за ступенем складності;

2) за формою постановки питання і способом надання правильної відповіді;

3) за типом умінь і навичок, які перевіряються.

За ступенем складності тести поділяються на три типи:

 тести, які мають варіанти відповідей і вимагають від студента вибрати правильний варіант відповіді (оцінюються 1 балом і мають перший ступінь складності);

 завдання, які вимагають від студента зіставлення і пошуку відповідності між двома чинниками (наприклад, між прізвищем історичної особи та родом її професійної діяльності або посадою) (оцінюються 2 балами і мають другий ступінь складності);

 завдання, націлені на перевірку вміння розташовувати події за хронологічним принципом (оцінюються 3 балами і мають третій ступінь складності).

За формою постановки питання тести поділено на кілька груп:

 вимагають вибрати одну правильну відповідь;

 мають кілька правильних відповідей;

 потрібно правильно зіставити фактори, події, чинники;

 вимагають розташувати події в певній, як правило, хронологічній, послідовності.

За типом умінь і навичок, які перевіряються, тестові завдання поділено на окремі групи:

 уміння визначати сутність історичних подій, процесів, явищ;

 уміння орієнтуватись у часі (знання хронології подій);

 уміння орієнтуватись у просторі (робота з історичною мапою);

 знання фактів біографії (робота з політичним портретом історичних діячів);

 уміння визначати причинно-наслідкові зв’язки.

Теоретичний і фактичний історичний матеріал, який мають опанувати студенти для того, щоб успішно відповісти на запитання тестових завдань, складається з таких видів: історичні факти, події, явища та історичні процеси.

Історичний факт  це найдрібніша одиниця історичних знань, достовірність якої доведено історичною наукою.

Історична подія  це сукупність взаємопов’язаних історичних фактів, які характеризують обмежений у просторі і часі, логічно завершений фрагмент минулого.

Історичне явище  це комплекс ознак аналогічних історичних фактів, які мали місце на певній території протягом історичного періоду і певною мірою його характеризують.

Історичний процес  це ланцюг подій, взаємопов’язаних між собою в часі причинами і наслідками.

Історичні знання формуються шляхом засвоєння теоретичних положень у готовому вигляді та самостійного здобуття знань за допомогою сформованих умінь.

Для успішного виконання тестових завдань слід пам’ятати:

 щоб правильно визначити поняття, потрібно, по-перше, знайти спільну родову ознаку, по-друге, встановити основні видові ознаки, по-третє, утворити із цих елементів визначення поняття й зіставити його з термінами, пропонованими в тесті як варіанти відповіді;

 щоб порівняти явища, слід визначити критерії порівняння, потім установити їхні спільні риси та відмінні ознаки й, нарешті, зробити висновок, який випливає з порівняння;

 при роботі з історичним документом необхідно: а) визначити його тип; б) визначити час появи документу і автора; в) виділити головне і другорядне в його змісті; г) визначити, чиї інтереси відбиває документ; ґ) оцінити достовірність джерела;

 при роботі з історичним портретом слід запам’ятати основні події й віхи в житті історичного діяча (біографічні відомості  де і коли народився, у яких умовах зростав, де навчався тощо); як і під яким впливом формувалися основні світоглядні позиції; його особистісні якості, професійні інтереси, вчинки, успіхи, досягнення; його політичних соратників і суперників; дати оцінку його діяльності;

 при підготовці до виконання тестових завдань необхідно: а) опанувати визначений програмою навчальний матеріал, який міститься в курсі лекцій, підручниках, монографіях, іншій навчальній літературі; б) запам’ятати основні історичні дати, конкретно-історичні поняття (терміни); опрацювати документальні джерела й історичні карти за темами курсу; в) ознайомитися з біографічними даними видатних історичних діячів; г) відповісти на теоретичні питання, які додаються до кожної теми курсу; ґ) усвідомити причини, сутність, наслідки основних історичних подій та явищ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]