Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
420
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
165.89 Кб
Скачать

Еофагогастродуоденоскопія № 8

При ендоскопії стравоходу патологічних змін не виявлено.

При ендоскопії тіла шлунка блідість (мармуровість) слизової, дифузна витонченість, візуалізація судин шлунку, згладженість складок слизової спостерігається при атрофії слизової оболонки, що частіше характерне для атрофічного (аутоімуного) гастриту. З метою верифікації діагнозу взята біопсія. Потовщення стінки, відсутність перистальтики, ригідність складок та їх нерухомість, блідо-сірий колір слизової вказує на можливість ураження інфільтративним раком пілоричного відділу шлунку (підтвердження - морфологічне дослідження) .

При огляді пілоруса закидання жовчі в шлунок та жовтий колір секреторної рідини шлунка вказують на наявність неповного змикання пілоруса - дуоденогастральний рефлюкс.

Заключення: атрофічна гастропатія тіла шлунка. Інфільтративна неоплазія пілоричного відділу шлунку. Дуоденогастральний рефлюкс.

Заняття № 4

Еталон відповіді:

Еофагогастродуоденоскопія № 9

При ендоскопії стравоходу патологічних змін не виявлено.

При ендоскопії шлунку значна кількість секреторної рідини вказує на гіперсекрецію. Вогнищева гіперемія, набряклість слизової шлунка, свідчить про наявність запалення слизової , яке частіше спричинене інфекцією Helicobacter pylori та характерне для неатрофічного гастриту. Виразковий дефект слизової з високими, чіткими, рівними краями розміром 31 мм в діаметрі, під фібрином на малій кривині шлунку свідчить про доброякісного характеру гігантську виразку шлунку. Взята біопсія.

Вогнищева гіперемія та виразковий дефект слизової з чіткими, рівними краями розміром 0,8 см в діаметрі – виразка середніх розмірів на тлі запалення слизової цибулини дванадцятипалої кишки, які також викликані інфекцією Helicobacter pylori.

Заключення: активна гігантська виразка шлунку по малій кривині на тлі еритематозної гастропатії. Активна виразка середніх розмірів по задній стінці цибулини дванадцятипалої кишки на тлі еритематозної дуоденопатії.

Заняття № 4

Еталон відповіді:

Еофагогастродуоденоскопія № 10

При проведенні ендоскопії стравоходу неповне змикання кардії вказує на зниження тонусу гастроезофагеального сфінктера та можливість зворотного надходження кислого вмісту шлунку у стравохід, що свідчить про наявність гастроезофагеального рефлюксу. Нечіткість Z - лінії, гіперемія, набряклість слизової в нижній третині стравоходу вказують на запалення слизової стравоходу – езофагіт.

При ендоскопії шлунку вогнищева гіперемія, набряклість слизової, свідчить про наявність запалення слизової , яке частіше спричинене інфекцією Helicobacter pylori та характерне для неатрофічного гастриту. Верифікація діагнозу при морфологічному дослідженні. Рубцево деформована цибулина дванадцятипалої кишки вказує на неодноразові загострення виразкової хвороби. Вогнищева гіперемія слизової дванадцятипалої кишки свідчить про наявність запалення слизової , яке також частіше викликане інфекцією Helicobacter pylori. Випинання слизової у вигляді кишені по задній стінці є ознакою диветикула цибулини дванадцятипалої кишки.

Заключення: шлунково-стравохідний рефлюкс з езофагітом. Еритематозна гастропатія.

Диветикула задньої стінці цибулини дванадцятипалої кишки на тлі еритематозної дуоденопатії.