Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
420
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
165.89 Кб
Скачать

Еофагогастродуоденоскопія № 5

При проведенні ендоскопії стравоходу неповне змикання кардії вказує на зниження тонусу гастроезофагеального сфінктера та можливість зворотного надходження кислого вмісту шлунку у стравохід, що свідчить про наявність гастроезофагеального рефлюксу. Нечіткість Z - лінії, гіперемія, набряклість слизової в нижній третині стравоходу вказують на запалення слизової стравоходу – езофагіт.

При ендоскопії шлунку збільшення порожнини, значна кількість рідини та домішок вчорашньої їжі у шлунку, посилена перистальтика та неможливість введення ендоскопу через пілорус вказують на порушення прохідності пілоруса - стеноз. Для визначення ступеня вираженості стенозу рекомендовано контрастне рентгенологічне дослідження шлунка. Дифузна вогнищева гіперемія слизової оболонки шлунка свідчить про ії запалення, а поодинокі вибухання слизової оболонки з припіднятими краями та поглибленням в центрі (до 2 мм), свідчать про неповні ерозії антрального відділу шлунка, які частіше спричинені інфекцією Helicobacter pylori.

Заключення: гастроезофагеальний рефлюкс з езофагітом. Ерозивна гастропатія. Стеноз пілоруса.

Заняття № 4

Еталон відповіді:

Еофагогастродуоденоскопія № 6

При проведенні ендоскопії стравоходу неповне змикання кардії вказує на зниження тонусу гастроезофагеального сфінктера та можливість зворотного надходження кислого вмісту шлунку у стравохід, що свідчить про наявність гастроезофагеального рефлюксу. Нечіткість Z - лінії, гіперемія, набряклість слизової в нижній третині стравоходу вказують на запалення слизової стравоходу – езофагіт. Наявність двох лінійних ерозій розміром до 3 мм в дистальному відділі стравоходу в межах однієї складки відповідає ступеню А ерозивного рефлюкс-езофагіту, згідно ендоскопічної класифікації (Лос-Анжелес, 1998).

При ендоскопії шлунку вогнищева гіперемія, набряклість слизової, потовщення складок свідчить про наявність запалення, яке частіше спричинене інфекцією Helicobacter pylori та характерне для неатрофічного гастриту. Протрузія (виступаюче ураження) слизової оболонки на широкий, чітко відмежованій ніжці, з чіткими контурами, є ендоскопічною ознакою доброякісного поліпа. Верифікація діагнозу - при морфологічному дослідженні.

Вогнищева гіперемія слизової цибулини дванадцятипалої кишки - запалення, яке також частіше спричинене інфекцією Helicobacter pylori

Заключення: ерозивна гастроезофагеально рефлюксна хвороба, ступень А. Еритематозної гастропатія. Еритематозна дуоденопатія.

Заняття № 4

Еталон відповіді:

Езофагогастродуоденоскопія № 7

При ендоскопії шлунку вогнищева гіперемія, набряклість слизової, потовщення складок свідчать про наявність запалення слизової , яке частіше спричинене інфекцією Helicobacter pylori та характерне для неатрофічного гастриту.

При ендоскопії дванадцятипалої кишки вогнищева гіперемія слизової свідчить про наявність запального процесу на тлі інфекції Helicobacter pylori. Дефект слизової з чіткими, рівними краями розміром 1,1 см в діаметрі, дно - під фібрином є ознакою доброякісної активної великої виразки (частіше також асоційованої з Helicobacter pylori).

Рубцево деформована цибулина дванадцятипалої кишки вказує на неодноразові загострення виразкової хвороби.

Заключення: еритематозної гастропатії. Активна виразка цибулини дванадцятипалої кишки великих розмірів на передній стінці на тлі еритематозної дуоденопатії та ульцерогеної рубцевої деформації цибулини дванадцятипалої кишки.

Заняття № 4

Еталон відповіді: