Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_FRSM / Тема 4 / загальн_ основи-студ..doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
265.22 Кб
Скачать

1.4 За типом енергозабезпечення м’язової діяльності

Аеробні – у відсотках від максимального споживання кисню

(МСК)

95-100 % МСК – максимальної аеробної потужності

70-90 % МСК – субмаксимальна аеробна потужність

50 % і менше МСК– малої аеробної потужності

Анаеробні – максимальної, субмаксимальної анаеробної потужності;

Змішані

Продовження додатку 1(2)

1.5 За розвитком рухових якостей –вправи, що розвивають:

загальну витривалість, фізичну працездатність та аеробні можливості – циклічні спортивно-прикладні

силу – спроможність подолати зовнішній опір або протидіяти йому шляхом м’язових напружень.

  • власно силові в статичному і наближеному до нього режимі, з використанням зовнішнього опору, ваги предметів, опору пружних предметів, зовнішнього середовища; вправи з обтяженням вагою власного тіла;

  • швідкісно-силові: динамічна сила в швидких рухах

гнучкість – властивість опорно-рухового апарату, що визначається ступінню рухомості його ланцюгів.

  • фізичні вправи на розтягування (пасивні, активні , з обтяженням і без нього),

  • зберігання нерухомого положення в умовах максимальної амплітуди рухів

спритність і координацію рухів - спроможність швидко оволодівати новими рухами і впорядкувати їх

  • боротьба з нераціональної м’язовою напругою;

  • вправи у прискореному темпі, з незвичайних вихідних положень.

рівновагу статичну і динамічну.

  • рухи і пози в умовах, що обтяжують зберігання рівноваги;

  • ті ж рухи з прямолінійним і кутовим прискоренням

швидкість рухової реакції - швидке реагування на предмет, що раптово виник

  • тренується жвавими іграми;

Додаток 2-

Додаток 3-

Сегментарний масаж

Прийом, % від

тривалості процедури

Вплив

Методика

Погладжування, 40%

поверхневе

обхоплюючи

безперервне

переривчасте

Підсилює процеси

гальмування в нервовій системі, прискорює лімфо і кровообіг

Рука масажиста плавно ковзає по шкірі хворого за ходом лімфотоку в темпі 24-26 за хвилину

Розтирання 25 % - граблеподібне

пиляння

штрихування

стругання

щупання

Підвищує процеси збудження в нервовій системі, пом’якшує патологічні утворення, прискорює лімфо- і кровообіг

Рука масажиста щільно прилягає до шкіри хворого і разом з нею рухається по підлеглим тканинам від периферії до центру, можна впродовж і поперек патологічного утворення

Розминання, 25%

стиснення

валяння

місіння

щупання

накочування

зрушення

посмикування

Підвищує процеси збудження в нервовій системі, звільнює масовані тканини від лімфи і крові разом з продуктами обміну в них

Стискуються м’язи в напрямку від проксимальних до дистальних кінців

Вібрація, 10%

струшування

пунктирування

рубання

постукування

стиснення

стабільна

лабільна

крапкова

Підвищує затихаючи глибокі рефлекси, збудження або гальмування процесів в нервовій системі, вазодилятацію або вазоконстрикцію

Неперервна

(не відриваючи) або перервна (відриваючи руки від тіла хворого) вібрація

Регіонально-точковий масаж. Проводиться долонною поверхнею кінцевої фаланги другого або третього пальця правої руки шляхом кругових рухів спочатку поверхово, а потім поступово поглиблюючись до появи відчуття електричного току, оніміння або розпирання. Потім знову переходять до більш легких поверхневих кругових рухів. Тривалість масування кожної точки не повинна перевищувати однієї хвилини. Проведення процедури масажу передбачає чергування масажних прийомів з м’язовим розслабленням і рівномірним спокійним диханням пацієнта.

Додаток 4.

Схема призначення засобів ФР в комплексному лікуванні хворих

1. Діагноз і основні клінічні, функціональні дані (завдання)

2. Лікувальний період для призначення ФР (1,2,3).

3. Показання та протипоказання до призначення ФР (перерахувати).

4. Клініко-фізіологічне обгрунтування призначення ФР (на основі фізіологічних механізмів лікувальної дії фізичних вправ):

Спеціальні задачі, які можна вирішити засобами ЛФК ;

Загальні задачі

5. Засоби ЛФК

Руховий режим

Фізичні вправи

Засоби загартування (конкретно які).

6 . Форми призначення фізичних вправ

Лікувальна гімнастика;

Масаж;

Дозована ходьба;

Теренкур;

Працетерапія;

Механотерапія та заняття на тренажерах;

Дозоване плавання, гімнастика у воді;

7. Методи проведення зайнять фізичними вправами

8. Дозування фізичного навантаження за інтенсивністю: (навантаження, що активізує до 50 % хронотропного резерву - малої інтенсивності, 51–75% - середньої інтенсивності., більш за 75% - високої інтенсивності).

9. Дозування фізичного навантаження за обсягом і кратністю ( на день і на тиждень).

10. Особливості використання фізичних вправ (спеціальні вправи).

11. Методи і критерії визначення ефективності кумулятивної дії засобів ЛФК

Матеріали для самоконтролю:

А. Завдання для самоконтролю:

1. Вирішення ситуаційних задач за схемою (алгоритмом)

1. Хворий К. 50 років лікується в стаціонарі 6-й день. Поступив з діагнозом: "Гіпертонічна хвороба. ІІ ст. Гипертонический криз." На даний момент стан хворого задовільний. Пред'являє скарги на незначні болі в лобній частині голови, ниючий біль в ділянці серця. Пульс 68 уд/хв, ритмічний. АТ - І65/90 мм.рт. ст. Які засоби ФР можна призначити хворому?

2.Хворий П.45 років, 6-й день знаходиться не. стаціонарному лікуванні з діагнозом: великовогнищевий інфаркт міокарду. Руховий режим розширений ліжковий. Хворому призначена ФР. Які механізми лікувальної дії фізичних вправ діють на даному етапі лікування?

3.Хвора 27 років, 14-й день лікується в стаціонарі з приводу перелому правого стегна в середній третині. Скелетне витяжіння. Хвора скарг не пред'являє. При об'єктивному обстеженні відхилень в функціональному стені систем не виявлено. Аналізи крові та сечі в нормі. На рентгенограмі в місті перелому первинна кісткова мозоль. Призначте та охарактеризуйте форми ФР. Які методи контролю можна використати для врахування ефективності лікувального процесу?

4. Дитина 10 років 5-й день знаходиться в хірургічному відділенні після видалення хробакоподібного відростку /апендектомія/. Загальний стан дитини задовільний, скарг не пред'являє, Стан післяопераційної рани добрий. Фізіологічні відправлення в нормі, На якому руховому режимі знаходиться дитина? Які форми ФР їй можна призначити? Охарактеризуйте їх.

5. Хворий Н.,36 років чотири дні тому поступив в стаціонар з діагнозом :"Загострення виразкової хвороби 12-ти палої кишки". Стан хворого поліпшився, больовий синдром значно зменшився. Хворий скаржиться на схильність до закрепу. При пальпації ділянки живота правіше пупка біль посилюється. Незначний біль по ходу товстого кішківника. З боку серцево-судинної та дихальної систем патології не виявлено. Аналіз калу на приховану кров ++++.Анапі з крові та сечі в нормі. Рентгенологічне - ніша розміром 2х3 см. в ділянці цибулини 12-ти палої кишки. Визначте показання та. протипоказання до призначення ФР даному хворому. На якому руховому режимі він знаходиться?

6. Хворий 42 років знаходиться 5-й день на реабілітації в місцевому санаторії, Зірка" з діагнозом: "Великовогнищевий інфаркт міокарду", який розвинувся 5 тижнів тому. Захворювання протікає без ускладнень. Хворий почуває себе задовільно. Тони серця ослаблені. Не значний акцент ІІ-го тону на аорті. Позитивна динаміка ЕКГ. Аналізи крові, сечі в нормі. На якому руховому режимі знаходиться хворий? Які механізми лікувальної дії діють на даному етапі лікування, Призначте форми ФР.

7. Хвораа 32 років знаходиться на стаціонарному лікуванні з діагнозом: "Бронхоектатична хвороба". Режим вільний. Стан хворої дещо порушений. Хвора скаржиться на кашель, затруднене відходження харкотиння. Об-но: тони серця ослаблені, систолічний шум в точці Боткіна, акцент П-го тону на легеневій артерії. Над легенями перкуторний тон з коробочним відтінком. Праворуч на рівні 5-6-го ребер тупий звук. Аускультативно дихання жорстке, праворуч - різко ослаблене, середньо та великопузирчаті вологі хрипи над всією поверхню. Рентгенологічно: праворуч - чашки Клеберне. Які фізичні вправи та вихідні положення необхідно призначити хворій, щоб забезпечити відходження харкотиння? Які прийоми масажу допоможуть цьому?

8. Хворий 20 років лікується з діагнозом: "Перелом кісток передпліччя в середній третині "Фіксація відламків за допомогою гіпсової пов'язки, Травма одержана 6 днів тому, 8 днів хворий знаходиться на амбулаторному лікуванні. Призначте йому руховий режим. На основі знання механізмів лікувальної дії обгрунтуйте призначення ФР.

9. Хвора 48 років лікується в стаціонарі з діагнозом: "остеохондроз грудного та поперекового відділів хребта". Хвора скаржиться на болі в названих відділах хребта, на неможливість тримати поставу в одній позі, Стан серцево-судинної та легеневої систем задовільний. Об-но: у фронтальній площині вигин хребта в грудному відділі на 2,5 см від осьової лінії. При пальпації біль в правій половині спини в грудному відділі, Рентгенологічно: зменшення товщини міжхребтових дисків між 5-тим 1 6м 6-тим та 7-мим хребцями в грудному відділі хребта. Сколіоз І ст. Призначте хворій засоби, форми ФР. Чи можна хворій призначати масаж спини? Чому?

10. Хворій 34 років 6 днів тому видалили жовчний міхур повний камінців. Стан хворої задовільний. Післяопераційна рана в доброму стані. Випускник видалений 2 дні тому. Стан серцево-судинної та легеневої системи задовільний. Які протипоказання можуть виникнути у пацієнтки на даному етапі лікування. Призначте хворій ФР.

Б. Тести для самоконтролю:

ВАРІАНТ № 1

Назвіть і охарактеризуйте засоби фізичної реабілітації

  1. Груповий метод занять фізичними вправами призначається хворим, які знаходяться на:

1.ліжковому руховому режимі;

2.палатному руховому режимі;

3.вільному руховому режимі.