Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Васкуляризація органів.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
37.59 Кб
Скачать

Печінка

Кровопостачання: здійснюється з двох джерел:власною печінковою артерією a.hepatica propria (гілка a.hepatica communis) та ворітної вени, vena portae, які розгалужуються в паренхімі залози до гемокапілярів. Ворітна вена здійснює біля 75% загального кровоточу через печінку. Ворітна вена приносить кров від непарних органів черевної порожнини й доставляє в печінку речовини, що всмоктались у кишечнику. Власна печінкова артерія приносить кров від аорти, збагачену киснем. У паренхімі ці судини розгалужуються на дрібніші: часточкові, сегментарні, міжчасточкові, навколочасточкові, вени та артерії. Ці судини супроводжуються жовчними протоками, ductuli biliferi. Синусоїдні гемокапіляри розташовані у часточках печінки між двома венозними системами - системою ворітної вени та системою печінкових вен. Ці гемокапіляри утворюють так звану "дивну сітку", rete mirabile. Кров від часточок відтікає у збірні або підчасточкові вени. Підчасточкові вени, зливаючись, утворюють печінкові вени, vv.hepaticae.

Лімфатичні судини: Лімфа від печінки відтікає по глибоких та поверхневих лімфатичних судинах. Поверхневі проходять у капсулі печінки, утворюючи лімф.сітки. Глибокі розташовані навколо печінкових часточок та гілок печінкової артерії, ворітної вени, жовчної протоки. Всередині печінкових часточок лімф.капілярів немає. Лімф. судини правої ті лівої часток впадають у регіональні вузли. У правій частці лімф.судини капсули поділяються на 3 групи: передні досягають печінкових вузлів, nodi hepatici і анастомозують з лімф.судинами жовчного міхура; середні спрямовані до серпоподібної зв*язки, а потім пронизують діафрагму; задні спрямовані до вінцевої трикутної зв*язки печінки, частково вступають у черевні вузли. У лівій частці печінки лімф.судини також поділяються на 3 групи: передні здебільшого спрямовані у малий чепець до правих шлункових лімф. вузліів, присередні-у серпоподібній зв*язці сполучаються з однойменними судинами правої частки; задні- йдуть до лівих шлункових і частково до діафрагмальних вузлів.

Іннервацію печінки здійснюють блукаючі нерви, гілки черевного і нижнього діафрагмального сплетень здійснюють симпатичну іннервацію, блукаючі-парасимпатичну. Гілки блукаюсих н.черевного сплетень в ділянці воріт печінки утворюють передні й задні печінкові сплетення. Переднє розташоване в lig. hepatoduodenale уздовж a.hepatica, а також заднє- по ворітній венію Гілки правого діафрагмального нерва проходять по нижній порожнистій вені й проникають в органи через вінцеву зв*язку. Його волокна входять до складу печінкових сплетень і являють собою джерела еферентної іннервації жовчного міхура і печінки.

Васкуляризація піхви

Артеріальна кров: a. vaginalis← від a. iliaca interna ← a. iliaca communis ← aorta А також rr. vaginales ← від a. uterina, a. rectalis media, a. vesicalis inferior, a. pudenda interna Венозна кров → plexus venosus vaginalis→ v.iliaca interna→ v.iliaca communis→ v.cava inferior Лімфатичні судини від стінок верхньої частини → nodi lymphatici iliaci interni→ nodi lymphatici communes → nodi lymphatici lumbales→ truncus lumbalis→ ductus thoracicus Іннервація: АНС - симпатичні і парасимпатичні гілки від plexus hypogastricus inferior утворюють матково-піхвове сплетення