Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Васкуляризація органів.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
37.59 Кб
Скачать

Середостіння (трахея, ёпта)

Іннервація:

Соматика:

  1. Трахейні гілки (rr. Tracheales) → Поворотний гортанний нерв (n. laryngeus recurrens) → Блукаючий нерв (n. Vagus)

  2. Передні та задні бронхові гілки (rr. Bronchiales anteriores et posteriores) → (n. Vagus)

Кровопостачання:

  1. A. thyroidea inferior → rr. Tracheales артеріальна у венозну Венозні сплетення → V. thyroidea inferior → vv. Azygos et hemiazygos

  2. Aorta thoracica et a. thoracica interna → rr. Bronchiales

Лимфа:

  1. Nodi lymphoidei cervicales profundi anterior (pretracheales, paratracheales) et laterales (Jugulares)

  2. Nodi lymphoidei mediastinales anteriores (tracheobronchiales, paratracheales

Нирка

Артерії : A. renalis яка відходить від aorta abdominalis. Іннервація : А) Симпатичні від ganglion coeliaca та ganglion mesentericus superior. Б) Парасимпатичні волокна від n. vagus.

Кровопостачання: Нирки кровопостачаються нирковими артеріями, aa.renalis, які відходять від черевної аорти: ліва-на рівні 1L, права-на рівні 2L. Часто никри кровоспотачаються додатковими нирковими артеріями,які проходять від аорти або клубових артерій. Ниркові а. у воротах нирки поділяються на передню та задні гілки, від яких відходять міжчасточкові а., aa.interlobares, що проходять між пірамідами. Від передньої гілки беруть початок 4 сегментарні а: верхнього сегмента, segmentum superius, верхнього переднього, segmentum ant3erius superior, нижнього переднього, segmentum anterius inforior, заднього, segmentum posterius та нижнього сегментів, segmentum inferior. Задня гілка переходить в артерію заднього сегмента. Від сегментарних а. відходять дугоподібні а., a.arcuatae, та міжчасточкові а., a.interlobulares. Дугоподібні та міжчасточкові а. є джерелом виникнення приносних клубочкових артеріол або приносних судин, vas afferens. Приносна клубочкова артеріола, arteriola glomerularis afferens, має добре розвинену внутріщню еластичну мембрарну. Виносна клубочкова артеріола, arteriola glomerularis efferens, здійснює проведення крові до сечових канальців.

Венозна система нирки бере початок від тубулярних капілярів кіркової речовини, звідки кров відтікає у зірчасті венули, venulae stellatae. Із капілярів мозкової речовини формуються прямі венули, venulae rectae.

Лімфовідтік: здійснюється через поверхневі та глибокі лімф.системи. Глибокі судини виходять з речовини нирки навколо сосочків, супроводжуючи відповідні артерії та вени. Поділяються на 3 групи: передні- розташовані попереду ниркової вени; середні-між веною та артерією,задні-позаду ниркової артерії. Поверхневі судини виносять лімфу з жирової та фіброзної капсули нирки. Лімф.судини нирки впадають у приаортові та поперекові лімф.вузли.З цих вузлів лімфа , що відтікає від нирки, відводиться до лімф.вузлів, розташованих у верхніх відділах черевної порожнини вздовж аорти, нижньої порожнистої вени.

Іннервація нирок здійснюється нирковим нервовим сплетенням, plexus renalis. Джерелами його формування є nn.splanchnici major et minor, гілки поперекового відділу truncus sympaticus, гілки черевного, верхнього брижового сплетення та нирково-аортальні гангліїї. Аферентна іннервація здійснюється за рахунок чутливих вузлів блукаючого нерва та спинномозкових вузлів. Еферентні нервові волокна ВНС досягають гладких м*язових клітин стінок кровоносних судин нирки, чашечок, миски. У воротах нирки нервове сплетення поділяється на навколосудинні сплетення.