Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НДРС гігієна.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
702.46 Кб
Скачать

Висновки

Розумова праця є особливим видом праці і характеризується незначними фізичними навантаженнями і натомість значним нервово-психічним напруженням. Саме тому за ступенем важкості вона не поступається фізичній роботі, а деколи і значно переважає її.

Розумова праця характеризується особливим набором небезпечних виробничих чинників, що обумовлюють необхідність складання чітких вимог до організації робочого місця працівників, що займаються розумовою працею.

Швидкий розвиток втоми у людей, що займаються розумовою працео зумовлений швидкою втомлюваністю нервових клітин. Внаслідок перевтоми різко знижується працездатність, що призводить до значного зниження якості виконаної роботи. Тому гігієнічне нормування умов праці та правильна організація роботи для даного виду праці є необхідними і важливими.

керування великою кількістю об’єктів і параметрів, що зумовлює значні навантаження на нервово-психічні функції;

Операторська праця характеризується необхідністю сприймання, переробки інформації і прийняття рішень; необхідністю декодування інформації, отриманої в закодованому вигляді від приладів, і співвіднесення її зі станом реального процесу або об’єкта; високою точністю дій і швидкістю прийняття рішень та здійснення управлінських функцій; високою відповідальність за дії і прийняті рішення; високою готовністю до екстрених дій;обмеженою руховою активністю, незначними м’язовими навантаженнями; сенсорною монотонією або політонією; постійними сенсорними, емоційними та інтелектуальними перенавантаженнями.

Основними напрямками зменшення емоційного напруження і підвищення надійності роботи оператора є науково обгрунтований професійний відбір і тренування, врахування і погодження особливостей конструкцій машин з можливостями людини при проектуванні людино-машинних систем; раціональна організація робочого місця.

Список використаних джерел:

  1. Гігієна та екологія людини. Підручник для студентів вищих медичних навчальних закладів / За загальною ред. В. Г. Бардова. – К., 2005. c. 354 – 376

  2.  Загальна гігієна з основами екології: Підручник / За ред. В А. Кондратюка. - Тернопіль: Укрмедкнига, 2003. c. 268 – 277.

  3. Даценко І.І., Габович Р. Д. Профілактична медицина: Загальна гігієна з основами екології. — К.: Здоров'я, 1999. с. 437 – 566.

  4. Габович Р.Д., Познанский С.С., Шахбазян Г.Х. Гигиена. Учебник для студентов медицинских вузов. – 3-е изд., перераб. и доп. – Киев: Вища школа, 1984. с. 189 – 207.

  5. Крушельницька Я. ВФізіологія і психологія праці: Підручник. — К.: КНЕУ, 2003. — 367 с.

26