Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія України За ред.В.М.Литвина.DOC
Скачиваний:
30
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
3.85 Mб
Скачать

Тема 11

РОЗБУДОВА НЕЗАЛЕЖНОЇ УКРАЇНИ (8 год)

У нове тисячоліття Україна вступає суверенною, незалежною держа вою. Подолано лише невелику частину шляху. Але так сталося, що саме цьому короткому відрізку історичного часу судилося вмістити реалізацію одвічного прагнення нації державного самоствердження.

Процес сучасного державотворення в Україні є елементом глибоких по літичних змін, які відбулися в результаті падіння кому ніс тичних режимів на постсоціалістичному просторі.

Антикомуністичні революції кінця 1980 початку 1990-хpp. привели до розпаду трьох федерацій (СРСР, СФРЮ, Чехословаччини) з населенням понад 340 млн осіб.

Труднощі перехідного періоду в Україні пов'язані перш за все з тим, що в нашій країні, як і на всьому східноєвропейському просторі, відбувається "потрійна" трансформація: політична створення плюралістичної полі тичноїсистеми, економічна формування ринкової економіки і територі­альна виникнення й оформлення нових держав. Більш того, одночасно в постсоціалістичних країнах відбулися три революції: національна, коли ви никли нові національні держави, політична, яка знищила один із наймогут-ніших авторитарних режимів XX ст. (СРСР) і економічна, в ході якої відбу­вається заміна адміністративної системи виробництва ірозподілу інсти тутами ринкової економіки.

Порівнюючи це з європейськими процесами, неважко побачити, що кож­на з цих революцій у Західній Європі відбувалася протягом XVIII, XIX і на початку XX ст. На противагу цьому в дев'яти комуністичних країнах відбулося поєднання всіх цих складових, розв'язувати проблеми яких тре ба вже в умовах виникнення нових 28 держав з новими державно політич ними системами.

Процеси всебічного реформування суспільства не могли відбуватися без болісно. В Україні у першій половині 1990 хpp. спостерігалися безпрецеден тна економічна криза, падіння рівня життя населення, загострилося полі-

352

Розбудова незалежної України

тичне протистояння. Проте, незважаючи на всі труднощі, згодом відбули­ся позитивні зміни в усіх сферах життя, хоча й не так швидко і карди­нально, як можна було б сподіватися.

До головних результатів пройденого шляху необхідно віднести: ство­рення підвалин демократичного державного устрою, запровадження пар­ламентаризму і виконавчої вертикалі, побудову незалежної судової систе­ми, схвалення нової Конституції України, здійснення аграрної реформи, при-ватизацію та роздержавлення в промисловості та ін.

Особлива увага до вивчення історії цього періоду пояснюється необхід­ністю сформувати належні уявлення у студентської молоді про головні за сади розбудови незалежної України. Сподіваємося, що науково обґрунтова­на, чесна і відкрита розмова про найскладніші питання трансформаційно­го процесу в Україні, неупереджений аналіз пройденого шляху допоможуть студентській молоді зрозуміти наше суспільство, сформувати у молодого покоління почуття гордості за Україну, за її високоосвічений народ, його толерантність, зваженість та мудрість, зрозуміти масштабність зав­дань, що реалізуються нині й очікують на своє розв'язання у майбутньому.

План семінарського заняття (2 год)

  1. Державотворчий процес в умовах незалежності.

  2. Особливості громадсько політичного життя українського суспільства.

  3. Формування багатопартійноїсистеми.

Методичні рекомендації

1. Державотворчий процес в умовах незалежності. Від часу проголошен­ня незалежності поступальний рух українського суспільства у напрямі ство­рення головних засад державотворення, незважаючи на всі суперечності й втрати, можна вважати таким, що відбувся.

Розпочинаючи обговорення цього питання, важливо наголосити на тому, що стрижневою проблемою цього періоду було реформування партійно-ра­дянської системи, створення нових незалежних державних структур, запо-чаткування нової моделі державотворення. Мета цих змін полягала у ліквідації авторитаризму, притаманного партійно-радянській системі управ­ління і поширенні системи політичної демократії. Акцентуючи увагу на здо­бутках історичного досвіду, необхідно виділити кілька етапів цього проце­су. Під час першого відбувається вихід з авторитарного режиму, руйнують­ся наявні структури авторитарної влади, а протягом другого створюються основи демократичного режиму, формуються нові політичні структури. При цьому другий етап не є таким, що органічно пов'язаний з першим, адже ста­новлення демократії — це лише один серед кількох можливих результатів падіння авторитарного режиму.

12 Історія України

353