Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
isput / metodologiya_10-20.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
207.36 Кб
Скачать
  1. Значення категоріально - понятійного апарату науки для формування та розвитку науки в цілому та юридично: науки зокрема.

Категориально-понятийный аппарат теории государства и права это своеобразный предельно обобщающий категориальный строй юриспруденции, строй научного правового сознания юриста. Квалификация юриста, способного эффективно и качественно решать как научные, так и практические задачи непосредственно связана с тем насколько он успешно освоил и умело пользуется политико-правовыми категориями и понятиями, их определениями.

Одним з найбільш нагальних завдань розбудови науки є створення системи її категоріального апарату. Жорстко пов’язане, когерентного-несуперечливе понятійне середовище – необхідне підґрунтя розробки чіткої теорії та заснування на її засадах фундаменту наукової парадигми.

Створення системи категоріального апарату – важке багатоаспектне завдання, що, у свою чергу, потребує вирішення низки наукових проблем.

Так, однією з найважливіших проблем, що явно чи неявно присутня в науці, є одночасне паралельне існування великої кількості різноманітних визначень одного й того ж терміна, або навпаки, часто різні поняття позначаються однаковими термінами. Це, у свою чергу, призводить як до непорозумінь у процесах наукового пошуку, так і до суттєвої неоднозначності у сутності та практичного використання отриманих результатів. Необхідно також зазначити, що категоріальний аппарат неопосередковано впливає, знаходиться в діалектичній єдності та є невіддільною складовою наукової методології.

Слід зазначити, що кожний досліджуваний процес в науці має власну термінологію та понятійно-категоріальний апарат, якій визнаний одним із провідних пізнавальних засобів, що застосовується в науковій практиці і відіграє одну з ключових ролей в отриманні об'єктивно істинних наукових знань. Його використання свідчить про багатогранність, складність, інтегративність проблеми. За його допомогою забезпечується оптимальний зв'язок засобів наукового пошуку і його результату. Зазначимо, що під поняттям у філософському аспекті ми розуміємо предмети та явища об'єктивного світу, форму мислення в її властивостях, зв’язках, ознаках. Ключові, фундаментальні, важливі наукові поняття, які відображають найбільш суттєві, найістотніші сторони, закономірні зв’язки і відношення реальної дійсності і пізнання називаються категоріями (грец.- стверджувати). У свою чергу, стисле логічне визначення, що встановлює суттєві відмінні ознаки, значення тлумачення термінів і понять, його зміст і межі становлять дефініцію (лат. - визначення).

  1. Поняття (його зміст та об’єм). Види понять та типи відношень між ними (на прикладі юридичних понять).

П о н я т т я як форма мислення є такий спосіб відображення дійсності, коли предмет розкривається через сукупність його суттєвих ознак. Тому мати поняттяпро предмет – означає знати, які ознаки йому притаманні, в яких зв’язках і відношеннях він знаходиться з іншими предметами і чим він від них відрізняється.У підручниках та монографічній літературі наводитьсядекілька найбільш вживаних визначень поняття як формимислення:

«Поняття – думка, яка фіксує ознаки відображу-ваних в ній предметів і явищ, що дозволяють відрізняти ці предмети і явища від суміжних з ними» (Д. Горський).

«Поняття – це мислене відображення класу індивідів або класу класів на основі загальних ознак»(В. Зегет).

«Поняття – це форма мислення, в якій узагальнюються і виділяються предмети і явища того або іншого класу за більш або менш суттєвими ознаками» (підручник «Логіка». Мінськ: Вид-во БДУ. – 1974).

«Поняття – це думка, в якій узагальнені і виділеніпредмети за сукупністю ознак, яка спільна для даних предметів і яка відрізняє їх від інших предметів»

(А. Івлєв).

«Поняття як форма (вид) думки, або як мислене утворення, є результат узагальнення предметів деякого класу і мисленнєвого виділення самого цього класу за певною сукупністю загальних для предметів цього класу – і за сукупністю відмінних для них – ознак»(Є. Войшвілло).

Перегляд цих визначень показує, що найефективнішим є визначення, яке дає Є. Войшвілло. Визначення, яке наводять автори підручника з логіки Білоруського університету та А. Івлєв, по суті, є похідним від нього. Лаконізуючи його, отримаємо варіант визначення, яким буде зручнокористуватися:

«П о н я т т я – це форма мислення, яка є результатом узагальнення і виділення предметів деякого класу за загальними та специфічними для них ознаками».

За своєю логічною структурою поняття складаєть-

ся із:

змісту і

обсягу.

З м і с т о м поняття є сукупність ознак, на підставі яких узагальнюються і виділяються у понятті предмети певного класу.

О б с я г о м поняття є множина предметів, кожний з яких є носієм ознак, що складають зміст поняття.

Іноді зміст і обсяг поняття називають, відповідно, інтенсіональною та екстенсіональною характеристиками поняття. Розглянемо зміст поняття як один із складових логічної структури поняття. У визначенні змісту поняття

йшлося про ознаки предметів. Ознаки бувають двох видів – це властивості і відношення. Коректніше буде

сказати, що ознака – це не властивість і не відношення, а наявність або відсутність таких. Коли намагаються виявити деяку загальну ознаку Q як основу узагальнення, об’єднання предметів у клас, то це означає прагнення

встановити її наявність «бути Q» чи відсутність «не бути у кожного індивіда, кожного представника класу, що аналізується. Тобто, ми намагаємося встановити, що:

а є Q; в є Q; с є Q; ... n є Q.

А це означає, що у природній мові, де предикатори виражають ознаки, вони у цих випадках застосовуються у

ролі логічних присудків.

Із наведеної схеми очевидно, що передумовою узагальнення предметів у понятті є наявність сукупності істинних

висловлювань про кожного індивіда:

«а є Q» – істинне

«в є Q» – істинне

«с є Q» – істинне

«n є Q» – істинне

«х є Q» – істинне

Отже, будь-який невизначений представник множини предметів а, в, с, ...n (позначимо його через х) також має

ознаку Q. Тобто, «х є Q». Характерною особливістю виразу «х є Q» є те, що він не зв’язаний з конкретною ситуацією притаманності ознаки предмету, а характеризує сукупність предметів через невизначеного і нефіксованого представника цієї сукупності, тобто через – х.

Вираз «х є Q» є уніфікованим засобом репрезентації (представлення) ознаки предмета (наприклад, ознаки «бу-

ти (не бути) книжкою»). Це з одного боку, а з іншого – вираз «х є Q» є не що інше як логічний присудок – пре-

дикат. Як відомо, предикат – це один із видів пропозиційної функції. В формулі предиката Q(х) є дві змінні: х

предметна змінна або змінний терм, Q – предикатна змінна або змінний предикатор.

Відмінність цих змінних полягає у тому, що вони належать до різних семантичних категорій: х – належить до

категорії термів, Q – до категорії предикаторів. Звідси х і Q мають різні області значення: х – це змінна на області

власних імен, а Q – змінна на області предикаторів (загальних імен), це по-перше.

По-друге, х – це невизначений і нефіксований предмет певного класу. Тобто, замість х можна підставити будь-

який предмет із його області визначення {а, в, с ... n}.

У той же час Q – змінна іншої природи. Q представляє визначену (фіксовану), але явно не охарактеризовану озна-

ку. Тут варіювання значеннями цієї змінної в межах конкретної формули неможливе. Така змінна називається

фіксованою, або невизначеною константою.

Тому у вузькому численні предикатів, де аналізуються ознаки від індивідів, справжніми змінними є тільки предметні змінні. Вони і є єдиним типом об’єктів думки у вузькому численні предикатів.

Якщо в традиційній логіці S i P судження належать до однієї семантичної категорії – предикатора, то у такому розділі сучасної логіки, як числення предикатів, предмет думки належить до термів, а предикат – до предикаторів (загальних імен). Візьмемо пропозиційну функцію «х є Q». Нехай областю визначення х буде множина {а, в, с ...n}. Тоді, у результаті підстановки замість х імен предметів із

множини {а, в, с ...n}, отримаємо низку висловлювань про кожен із цих предметів:

а є Q – (Земля є планета)

в є Q – (Марс є планета )

с є Q – (Юпітер є планета)

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

n є Q – (Меркурій є планета)

Множина висловлювань { Q(a), Q (в), Q (с) ... Q (n) } є областю значення функції Q(х).

Предикати, які виражають властивості, аргументами мають окремі предмети, а предикати, які виражають відношення – n-ки предметів (двійки, трійки ... n-ки пред- метів). Наприклад, ознаку «електропровідний» відносять до одного предмета А(х), а ознаку «знаходитися між» – до трійки предметів В(х, у, z) тощо.

За допомогою логічних сполучників із простих предикатів утворюють складні. Наприклад, «бути наукою і навчальною дисципліною» – P(х) & Q(х), або «бути юристом, або депутатом, або головою депутатської комісії» – Р (х) ∨Q(х) ∨K(х).

Повертаючись до визначення змісту поняття, треба наголосити на деяких моментах. Ознакою предмета є все те, у чому предмети думки подібні або різняться між собою.Мовною формою виразу ознак у традиційній логіці є загальне ім’я, яке виконує роль предикату Р, а у сучасній логіці мовною формою виразу ознаки є предикат як пропозиційна функція Q(х). Тобто, у сучасній логіці чітко відрізняють «ознаку» і предикат, оскільки предмету належить ознака, а не предикат.

Предикат – це форма виразу в мові мислимих ознак предметів. Можна сказати ще й так, що предикат як

ознака – це виражена в мові інформація про ознаку предмета.

За структурою ознаки можна поділити на п р о с т і (що мають форму простих предикатів: Р(х), Q(х, у), К (х, у, z)) і на с к л а д н і (що мають форму складних предикатів: «Р(х) & Q(х)», «Q(х) ∨К(х, у)», «Р(х) ⊃Q(х)» тощо).

За якістю ознаки поділяються на позитивні (ті, що представляють наявність яких-небудь якостей) і негативні (які вказують на відсутність яких-небудь якостей).

За субстанціональністю ознаки поділяються на суттєві і несуттєві. Суттєвими називають ознаки, які

визначають природу предмета, який відображається в понятті. Суттєві ознаки виступають основою узагальнення предметів у понятті і виділення їх серед інших схожих з ними предметів. Наприклад, суттєвою ознакою для квадрата є «бути прямокутником, у якому всі сторони рівні».

Несуттєвими є ознаки, які не являються визначальними стосовно якісної специфіки узагальнених у понятті предметів. Так, для квадрата несуттєвою буде довжина сторони.Суттєві ознаки1 поділяють на основні і похідні.

О с н о в н і суттєві ознаки відображають сутністьпредмета, вони є вихідними.

П о х і д н і – це такі ознаки, які обумовлюються, випливають із основних. Наприклад, у понятті «студент» основною суттєвою ознакою є «навчатися у вищому навчальному закладі», а похідною для цього поняття буде ознака «вивчати якусь науку».

Похідні ознаки поділяються, у свою чергу, на родові і видові.

Р о д о в о ю називають ознаку, яка притаманна предметам певного класу, у межах якого знаходяться

предмети, що відображені у даному понятті.

Родова ознака для цих предметів є нерозрізнюваною (наприклад, родовою нерозрізнюваною ознакою для металів є ознака «бути простою речовиною»).

В и д о в о ю, специфічною ознакою є розрізнювана ознака для предметів, узагальнених у понятті. (Напри-

клад, видовою ознакою для металів є «мати вільні електрони»).

Треба зауважити, що родові ознаки визначаються у кожному конкретному випадку. Тобто, для одного і того ж самого поняття (в залежності від дослідницької мети чи потреб практики міркування) може бути декілька родових ознак. Наприклад, для поняття «метал» родовою ознакою будуть ознаки: «бути простою речовиною», «бути речовиною», «бути хімічним елементом». Тому вживаним є вираз «найближчий рід» або «найближче родове поняття».

У свою чергу, і видових ознак також може бути багато. Це залежить від ступеня та рівня дослідження предмета, який відображений у даному понятті. Тобто, знакове вираження змісту поняття жорстко не зв’язується ні з яким конкретним синтаксисом.

При формалізації змісту поняття виходять з того, що він визначається тим іменем, яким називається поняття.

Так, наприклад, у випадку поняття «метал» із усіх ознак, що складають його зміст, беруть для назви цього поняття лише ім’я однієї з ознак – «бути металом». Хоча при цьому мають на увазі кон’юнкцію усіх відомих науці і практиці ознак, притаманних металам.

Види понять

Після аналізу логічної структури поняття буде доречним розглянути види понять. Всю множину понять можна

розбити на декілька підмножин:

за кількістю елементів обсягу;

за характером елементів обсягу;

за типом елементів обсягу;

за характером ознак, що складають зміст поняття.

За кількістю елементів обсягу поняття поділяються на пусті (нульові) і непусті. Непусті поділяються на

одиничні і загальні.

П у с т и м називається поняття, у обсязі якого немає жодного елемента. Наприклад, «кентавр», «вічний

двигун», «абсолютно тверде тіло» тощо.

Пустота поняття може бути зумовлена двома обставинами:

а) фактичною хибністю змісту поняття;

б) логічною хибністю змісту поняття.

Розглянемо по черзі. Якщо ознаки, що складають зміст поняття такі, що не можуть належати предметам, які узагальнюються у понятті, то отримують пусте поняття першого роду. Наприклад, «житель Місяця», «електропровідне дерево» тощо.

Якщо ж між ознаками, що складають зміст поняття, має місце відношення логічного протиріччя, тоді це

пусте поняття другого роду. Наприклад, «житель Києва, який ніколи не жив у Києві», «круглий квадрат» тощо.

Мовою символів структуру такого поняття можна записати таким способом:

х (А(х) &А(х)).

Серед непустих понять виділяють одиничні і загальні.

О д и н и ч н и м називається поняття, у обсязі якого узагальнюється один предмет. Наприклад, «засновник логіки», «столиця Франції» тощо.

У одиничному понятті (як і у загальному) виділяють клас предметів, хоча цей клас складається лише із одного

елемента. Одиничні поняття є основою утворення описових власних імен за допомогою -оператора і – оператора (операторів визначеної і невизначеної дескрипції).

З а г а л ь н и м називається поняття, у обсязі якого узагальнюється більше ніж один предмет. Напри-

клад, «столиця», «підручник», «трикутник» тощо__________.

За характером елементів обсягу поняття поділяються на збірні і незбірні.

З б і р н и м називається поняття, у обсязі якого узагальнюються не окремі предмети, а деякі множини,

що мисляться як окремі предмети. Наприклад, «колектив», «сузір’я», «список студентів», «бібліотека», «ліс»

тощо. Елементами обсягу збірного поняття «сузір’я» є не окремі предмети (зірки), а одиничні множини: «сузір’я Лева», «сузір’я Рака» тощо.

Н е з б і р н и м називається поняття, у обсязі якого узагальнюються окремі предмети. Наприклад, «зір-

ка», «студент», «трикутник» тощо.

Збірні поняття можуть бути одиничними («наукова бібліотека Київського університету імені Т. Шевченка»,

«Голосіївський ліс» тощо) і загальними («футбольна команда», «студентська група» тощо).

Треба мати на увазі, що збірними і незбірними, як і одини-чними та загальними, можуть бути тільки непусті поняття.

За типом елементів обсягу розрізняють конкретні і абстрактні поняття.

К о н к р е т н и м називається поняття, у обсязі якого узагальнюються предмети або їх упорядковані сукупності. Наприклад, «книги», «рослина», «сучасник» тощо.

А б с т р а к т н и м називається поняття, у обсязі якого узагальнюються властивості предметів. Наприклад, «талант», «успішність», «одночасність» тощо.

За характером ознак, що складають зміст поняття, виділяють позитивні та негативні, співвідносні та без-

відносні поняття.

П о з и т и в н и м називається поняття, зміст якого складається із позитивних ознак, або у назві якого є вказівка на наявність певної ознаки у предмета.

Наприклад, «старанний студент», «успішність», «провідник електричного струму», «історизм» тощо.

Н е г а т и в н и м називається поняття, у змісті якого є негативні ознаки, або в назві якого міститься

вказівка на відсутність якоїсь ознаки у предмета. Наприклад, «антиісторизм», «безвідповідальність____________», «іногородній» тощо.

С п і в в і д н о с н и м називається поняття, зміст якого не має автономного смислу, тобто зміст якого є

осмисленим тоді і тільки тоді, коли воно похідне відносно будь-якого іншого поняття. Наприклад, «кінець занять» – «початок занять», «батьки» – «діти», «причина» – «наслідок», «учитель» – «учень» тощо.

Б е з в і д н о с н и м и називаються поняття, зміст яких має самостійний автономний смисл. Наприклад,

«геометрична фігура», «університет», «злочин» тощо.

Таким чином, поділ понять за кількістю елементів обсягу і за характером елементів обсягу називають екстенсіо-

нальним. У літературі цей поділ іноді називають «види понять за обсягом». А поділ понять за типом елементів

обсягу і за характером ознак, що складають зміст поняття, називають інтенсіональним. У підручниках з логіки його іноді називають «поділом понять за змістом».

Але оскільки зміст і обсяг поняття взаємозв’язані (що знайшло своє відображення у законі оберненого відношен-

ня між змістом та обсягом поняття), то типологія понять за обсягом чи за змістом у значній мірі є умовною. Визначення виду поняття завжди передбачає урахування обсягових і змістовних характеристик. Треба мати на увазі, що підстави поділу понять на види не виключають одна одну.

Тому коли здійснюють логічну характеристику поняття, то враховують кожну із чотирьох підстав.

Дати логічну характеристику поняття означає визначити до яких видів належить певне поняття. На-

приклад, необхідно дати логічну характеристику поняття «книга». Для цього необхідно співставити це поняття із

кожною з чотирьох підстав. Отже, дане поняття – 1) загальне, 2) незбірне, 3) конкретне, 4) безвідносне.

Типи відношень між поняттями

Порівнянні та непорівнянні поняття. Сумісні та несумісні поняття

У логіці всі поняття за змістом поділяються на: порівнянні і непорівнянні.

Порівнянні поняття — це поняття, які мають спільні родові ознаки.

Наприклад, для понять «троянда» і «тигр» можна встановити спільну родову ознаку: «бути живим створінням». Ці поняття є порівнянними.

Непорівнянні поняття — це поняття, які не мають спільних родових ознак.

Для понять «музика» і «потяг» навряд чи можна знайти спільну родову ознаку. Ці поняття є непорівнянними.

Певні відношення можна встановити лише між порівнянними поняттями.

Порівнянні поняття поділяють на: сумісні і несумісні.

Сумісні поняття — це поняття, які мають спільні елементи обсягу, тобто їх обсяги повністю або частково співпадають.

Несумісні поняття — це поняття, які не мають спільних елементів обсягу, тобто їх обсяги не співпадають.

Відповідно до цього поділу понять у логіці відрізняють типи відношень між сумісними поняттями і типи відношень між несумісними поняттями. Розглянемо їх докладніше.

Типи відношень між сумісними поняттями

Існує три типи відношень між сумісними поняттями:

♦ відношення тотожності;

♦ відношення підпорядкування;

♦ відношення перетину.

1. Відношення тотожності

Відношення тотожності існує між поняттями, які хоча й мають різний зміст, але обсяги яких повністю співпадають.

Ще одним прикладом відношення тотожності може служити така пара понять: А — «стаття 186 Кримінального кодексу України» і В — «стаття, що передбачає відповідальність за грабіж».

Зазначимо, що тотожні поняття не слід плутати з абсолютними синонімами, які є різними термінами, що мають однаковий смисл і денотат (наприклад, «мовознавство» і «лінгвістика»; «правознавство» і «юриспруденція»). Абсолютні синоніми фіксують одне й те саме поняття, а для встановлення певних відношень необхідно мати, принаймні, два поняття (а не два різних терміни).

2. Відношення підпорядкування

Відношення підпорядкування існує між родовим поняттям і поняттям, що є одним з видів цього роду. Тобто йдеться про два поняття, обсяг одного з яких становить частину обсягу іншого поняття (включається в обсяг іншого поняття, однак не вичерпує його).

За обсягом видове поняття В є вужчим, ніж родове поняття А, але за змістом видове поняття В включає в себе родове поняття А.

Відношення підпорядкування не характеризує поняття, які виражають співвідношення частини й цілого, бо між такими поняттями відсутній родовидовий зв'язок. Наприклад, такі пари понять, як «книга» і «сторінка книги», «район міста» і «місто», «університет* і «юридичний факультет», не знаходяться у відношенні підпорядкування.

Поняття, що перебувають у відношенні підпорядкування, — такі два поняття, обсяг одного з яких повністю входить до обсягу другого, а обсяг другого — лише частково до обсягу першого (схема 4).

У такому відношенні перебувають поняття «поет» і «митець», «нейтрон» і «елементарна частка», «адвокат» і «юрист».

Перші в перелічених парах понять називаються підпорядкованими, а другі — підпорядковуючими. Вони співвідносяться як вид і рід. Це відношення треба відрізняти від іншого відношення — частини і цілого. Так, поняття «хвойний ліс» і «ліс» перебувають у відношенні підпорядкування, а «дерево» і «ліс» — у відношенні частини і цілого. Ці поняття несумісні, оскільки жодне дерево не є лісом, а ліс — деревом.

3. Відношення перетину

Відношення перетину існує між поняттями, обсяги яких частково співпадають. Маються на увазі такі поняття, до обсягів яких включаються спільні елементи, однак обсяг кожного з цих понять включає також предмети, що не є елементами обсягу іншого поняття-Спільні елементи обсягів понять А і В є носіями ознак обох понять.

Наприклад „студент” і „волейболіст”. Графічно відношення цього типу зображається у вигляді кругів, які частково збігаються. Зображене на схемі можна передати такими трьома поняттями: «студент-волейболіст», «студент-неволейболіст» і «волейболіст-нестудент» (схема 3).

Типи відношень між несумісними поняттями Існує три типи відношень між несумісними поняттями:

♦ відношення співпідпорядкування;

♦ відношення протилежності;

♦ відношення протиріччя.

1. Відношення співпідпорядкування

Відношення співпідпорядкування існує між поняттями, які є різними видами одного роду. У даному випадку обсяги видових понять не співпадають і повністю включаються до обсягу родового поняття.

2. Відношення протилежності Відношення протилежності (контрарності)

Протилежні поняття — порівнянні несумісні поняття, видові ознаки яких взаємно виключаються.

Відношення протилежності існує між поняттями, зміст яких відрізняється найвищою мірою, тобто:

♦ сума обсягів протилежних понять не вичерпує обсягу родового поняття;

♦ обсяги таких понять є двома крайніми видами в множині видів, які виділяються в межах певного роду (певного універсуму) на підставі якоїсь ознаки;

♦ одне з таких понять містить в собі ознаки, які не просто заперечують ознаки іншого поняття, а замінюють їх на протилежні.

Зміст протилежних понять має спільну родову ознаку, тому вони й належать до співпідпорядкованих.

Обсяги двох протилежних понять не вичерпують обсягу родового стосовно них поняття. До обсягу відповідного родового поняття входить ще й обсяг третього, «проміжного». Так, поняття «білий» і «чорний» мають спільну родову ознаку — «бути кольором». А видові ознаки цих понять взаємно виключаються (жоден білий предмет не має ознак чорного). Разом з тим, крім білих і чорних, існують й інші предмети.

3. Відношення протиріччя, Відношення суперечності (контрадикторності)

Відношення протиріччя існує між двома поняттями, які також є видами одного роду, але на відміну від відношення протилежності сума їх обсягів повністю вичерпує обсяг родового поняття, а зміст одного з них просто заперечує зміст іншого.

Розглянуті вище відношення є базисними. За їх допомогою можна встановлювати відношення між декількома поняттями, до того ж ці відношення можуть бути різноманітними.

Так, наприклад, установимо відношення між такими поняттями: «юрист» (А), «депутат Верховної Ради» (В), «письменник» (С), «адвокат» (Б)

Суперечні поняття — порівнянні несумісні поняття, в одному з яких мисляться предмети з певними ознаками, а в другому — ті предмети відповідної предметної сфери, в яких ці ознаки відсутні, а наявність інших ознак у них не мислиться.

Іншими словами, у відношенні суперечності перебувають позитивне і відповідне йому негативне (заперечне) поняття. На відміну від протилежних два суперечних поняття повністю вичерпують обсяг відповідного родового стосовно них поняття. Суперечні поняття, подібно до протилежних, співпідпорядковані. Вони є результатом дихотомічного поділу, чого не можна сказати про протилежні поняття. Якщо нейтрально співпідпорядкованих понять може бути скільки завгодно, то кількість антагоністично співпідпорядкованих дорівнює двом. Два суперечних поняття вичерпують обсяг відповідного їм родового, а обсяг двох протилежних понять не вичерпує обсягу родового стосовно них поняття. В останньому мислиться ще одна, «проміжна», множина предметів, яка не відображається в жодному з протилежних понять.

Графічне зображення відношення між обсягами несумісних понять пов'язане з певними труднощами. Це стосується насамперед двох нейтрально співпідпорядкованих понять, які вичерпують увесь обсяг відповідного родового поняття. Подібна схема (схема 6) нічим не буде відрізнятися від схеми суперечних понять.

Соседние файлы в папке isput