Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія права(методичка).docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
114.36 Кб
Скачать

Тема 3. Причини та теорії походження держави

(4 години)

Поняття та структура суспільства як результату взаємодії людей, засобу організації їх діяльності, взаємодії та об'єднання за спільними інтересами.

Поняття порядку як необхідної умови розвитку суспільства. Поняття регулювання для суспільного порядку. Поняття та закономірності соціального регулювання.

Поняття влади як можливості підкоряти власній волі поведінку інших суб'єктів, застосовуючи для цього різноманітні методи та засоби, її ознаки та значення.

Основні причини виникнення держави: економічні, політичні, соціальні, психологічні, культурні. Теорії походження держави: теологічна теорія, договірна, патріархальна, патримоніальна, теорія завоювання (насильства), марксистська, органічна.

Шляхи формування держави. Азіатський (східний) шлях формування держави. Європейський шлях формування держави.

Співвідношення державної, політичної та суспільної влади.

Тема 4. Поняття та сутність держави

(2 години)

Характеристика держави як теоретичної категорії, її взаємодія та співвідношення з категорією суспільство. Поняття держави та її основні ознаки. Різноманітність існуючих визначень та єдність сутності держави.

Поняття та підходи до визначення сутності держав. Аспекти сутності держави. Класова сутність держави. Національна сутність держави. Релігійна сутність держави. Загально-соціальна сутність держави. Гносеологічна сутність держави.

Поняття, необхідність та різновиди типології держав. Формаційний підхід до типології держави. Поняття суспільно-економічної формації. Цивілізаційний підхід до типології держав. Співвідношення держави і права з соціально-економічним устроєм суспільства та врахування духовних і культурних факторів суспільного розвитку як основи класифікації держав відповідно до цивілізаційного підходу до типології держави.

Тема 5. Форма держави

(4 години)

Поняття форми держави. Співвідношення форми держави з її сутністю. Безпосередній зв'язок форми держави з державною владою.

Форма державного правління. Монархічна та республіканська форма державного правління: їх види та основні ознаки.

Поняття та види форм державного устрою. Прості та складні держави. Унітарна держава, федерація, конфедерація, співдружність, співтовариство, міжнародні об'єднання з елементами федералізму, протекторат.

Форма державно-політичний режиму як структурний елемент форми держави та його види. Співвідношення державно-правового режиму з формою правління та формою державного устрою.

Особливості форми держави на прикладі України.

Тема 6. Функції держави

(4 години)

Поняття та ознаки функцій держави. Взаємозв'язок функцій держави, їх розвиток на різних етапах розвитку держави. Співвідношення функцій та завдань держави.

Класифікація функцій держави. Внутрішні функції держави. Економічні функції і особливості їх здійснення в умовах ринкової економіки. Соціальна функція та основні напрямки її здійснення в сучасних умовах розвитку держави, інші функції держави.

Зовнішні функції держави, їх розвиток в сучасному світі, функція охорони країни та основні шляхи її здійснення. Функція підтримки світового порядку, функція співпраці між державами, функція інтеграції у світову економіку, функція вирішення глобальних міжнародних проблем.

Поняття форм реалізації функцій держави. Поняття, ознаки та різновиди правової форми реалізації функцій держави. Правотворча діяльність. Правозастосовча діяльність. Правоохоронна діяльність. Контрольно-наглядова діяльність, інтеграційна діяльність. Поняття та різновиди неправових форм здійснення функцій держави. Організаційно-господарська діяльність. Організаційно-регламентаційна діяльність. Організаційно-ідеологічна діяльність.

Поняття та класифікація методів реалізації функцій держави. Метод переконання. Метод заохочення. Метод примусу. Методи правового регулювання: імперативний метод, диспозитивний метод.