Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Нормирование.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
117.01 Кб
Скачать

60.Охарактеризуйте структуру трудового процесу та трудової операції

Трудовий процес - це матеріально і технічно обумовлений, організований процес прикладання людиною розумових та фізичних зусиль для одержання корисного результату, це процес перетворення наявних ресурсів у потрібні (суспільно корисні) цінності та блага, що здійснюється і керується людиною.

Технологічна операція - це частина трудового процесу, що виконується одним або групою працівників на одному робочому місці над одним предметом праці без переналагодження обладнання. Кожна операція має свою структуру, до якої входять трудові рухи, дії та прийоми.

Зміст трудового процесу визначається технологічним процесом і включає не тільки безпосередній вплив виконавця на предмет праці (або за допомогою устаткування та інструменту), а й спостереження за роботою устаткування, управління і контроль за ходом технологічного процесу.

У процесі праці робітники вступають у виробничі відносини один з одним.

Процес праці як доцільна діяльність реалізується в певній послідовності логічно пов’язаних раціональних прийомів, дій та рухів, які поєднуються в такі загальні етапи :

1) аналіз ситуації (проблеми, плану робіт, програми, технології, задуму тощо);

2) уявлення про технологію виконання роботи, можливі впливи чинників зовнішнього середовища, прогнозування результатів процесу;

3) підготовка робочого місця та забезпечення його всім необхідним (матеріально-енергетичними ресурсами, робочою силою, інформацією, технологією і т. д.);

4) виконання роботи — безпосередній трудовий процес;

5) оформлення результатів роботи;

6) здавання і впровадження (реалізація) роботи;

7) стимулювання результатів належно виконаної роботи.

Під змістом праці розуміють найменування конкретних завдань та опис процесів виконання конкретних операцій. На зміст праці істотно впливають: продукція або послуги; засоби праці; технологія; організація виробництва; кваліфікація працівників.

Раціоналізація трудового процесу передбачає послідовне проведення таких етапів: виявлення, вивчення, аналіз, узагальнення, проектування та освоєння раціональних прийомів та методів праці.

61.Дайте визначення поняття «ефективність праці», якими основними показниками характеризується ефективність праці

Ефективність праці — це її результативність. Вона відображає співвідношення обсягу вироблених матеріальних і/або нематері­альних благ та кількості затраченої на це праці. Тобто зростання ефективності праці означає збільшення обсягу вироблених благ без збільшення затрат праці. У широкому розумінні зростання ефек­тивності праці означає постійне вдосконалення людьми економіч­ної діяльності, постійне знаходження можливості працювати кра­ще, виробляти більше якісніших благ за тих самих, або і менших затрат праці.

Результати характеризуються обсягами та вартістю виробле­ної і реалізованої продукції, розмірами доданої вартості, прибут­ку, а також показниками конкурентоспроможності, якості жит­тя, екології й багатьма іншими. Економічні результати найчасті­ше виражаються обсягами виробленої продукції або розміром отри­маного прибутку. Якщо у розрахунку ефективності результати ха­рактеризуються обсягом продукції (послуг), то ми маємо показни­ки, які називаються продуктивністю, а якщо результати харак­теризуються розміром прибутку, то такі показники ефективності називаються прибутковістю (рентабельністю).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]