Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори на екзамен з культури.docx
Скачиваний:
113
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
423.69 Кб
Скачать

115. Характерні риси античної кульутури

Давньоримська і давньогрецька цивілізації дуже схожі один з одним. У деяких випадках їх культури навіть можна розглядати як одну загальну греко-римську культуру. Розвиваючись під впливом ранньої цивілізації культура античності внесла величезний внесок у розвиток світової культури. Дійшли до нас пам'ятки архітектури і скульптури, шедеври живопису і поезії, є свідченням високого рівня розвитку культури. Вони мають значення не тільки як твори мистецтва, а й соціально-моральне значення. Швидше за все, грецька культура справила більший вплив на розвиток римської за рахунок того, що вона розвивалася в більш ранній період часу, а римська культура як би наслідували її риси, вона була їх логічним розвитком і звичайно додавала до неї безліч нових ознак і особливостей. Тому розглядаючи римську культуру можна часто говорити, що описані її особливості притаманні і грецької культури. На грунті античної культури вперше з'явилися і почали розвиватися категорії наукового мислення, великий внесок античності в розвиток астрономії, теоретичної математики. Саме тому антична філософія і наука зіграли настільки важливу роль у виникненні науки нового часу, розвитку техніки. У цілому ж культура античності стала основою для подальшого розвитку світової культури. Мистецтво Стародавнього Риму, як і древньої Греції, розвивалося в рамках рабовласницького суспільства, тому саме ці два основних компоненти мають внаслідок, коли кажуть про "античне мистецтво". У творах древніх римлян, на відміну від греків, переважала символіка і алегорія. Відповідно пластичні образи еліонів поступилися у римлян місцем живописним, в яких переважала ілюзорність простору і форми - не тільки у фресках і мозаїках, але і в рельєфах.

116. Християнський тип кульутри

Типологія на основі цивілізаційно-конфесіонального принципу: ·         Конфуціансько-даоський тип культури ·         Індо-буддійський тип культури ·         Ісламський тип культури ·         Християнський тип культури

Християмнство, христинське єдинобожжя (від грец. Χριστός — «помазанник», «мессія») — один з напрямків єдинобожжя, який разом з іудаїзмом та ісламом входить в групу авраамічних релігій. Поряд з ісламом та буддизмом входить в число трьох світових релігій. Характерною особливістю християнства, яка відрізняє його від інших напрямків єдинобожжя, є віра в Ісуса Христа як втілення і прояв Бога заради спасіння всього людства і людського суспільства і настанови в істині. На відміну від християнства іслам і іудаїзм не визнають Ісуса Христа як одну з іпостасей Всевишнього. Християнство зародилося на Сході Римської імперії (території сучасного Ізраїлю)(в Палестині) в I ст. н.е. Засновником вважається Ісус Христос. В наш час християнство є одним з найпоширеніших у світі віровчень - його притримуються більше чверті людства. Християнство займає перше місце в світі за географічним розповсюдженням, тобто майже в кожній країні світу є хоча б одна християнська громада.