Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА11.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
97.06 Кб
Скачать

Значення та охорона рептилій

Рептилії займають всі кліматичні зони земної кулі, крім арктичної й антарктичної. Значення їх у біогеоценозах полягає в тім, що вони служать регуляторами чисельності безхребетних і дрібних хребетних тварин. Ящірки й змії знищують шкідників сільського господарства. Використовується шкіра змій, крокодилів для різних виробів. Інтенсивне винищування великих рептилій вимагає їхньої охорони.

Усі види й підвиди слонячої черепахи занесені до Червоної книги СОП. На Галапагоських островах створений національний парк, а в 1964 році відкрита біологічна станція ім. Ч. Дарвіна.

На сьогодні промисел крокодилів обмежений повсюдно, у багатьох міс­цях заборонений, створені спеціальні розплідники й ферми для їхнього розведення.

До Червоної книги МСОП занесена найцінніша як харчовий продукт зелена, або супова, черепаха, яка могла б бути найважливішим джерелом їжі на берегах тропічних морів, якби її не знищували так швидко. її по­пуляція ще й досі доволі значна, але місць, де вона розмножується, зали­шилося дуже мало. Не вимерла вона тільки завдяки резервату Тортугеро в Коста-Риці, звідки впродовж останніх десятиліть щорічно вивозиться 20 тис. малюків-черепашок у різні частини Карибського басейну.

Зі справжніх крокодилів до Червоної книги МСОП занесено 15 видів, зокрема кубинського крокодила. Його промисел також заборонений. У бо­лотах півострова Сапата створений розплідник для крокодилів.

До Червоної книги МСОП занесено декілька видів галапагоських на­земних ігуан, гігантський комодський варан

Ароморфози на етапі виникнення плазунів наступні:

•                    розвиток мозку, поява зачатка кори великих півкуль;

•                    утворення вторинної нирки зі зворотним усмоктуванням речовин;

•                    поява комірчастих легенів;

•                    утворення діафрагми;

•                    прогресивні перетворення скелета;

•                    розвиток неповної перегородки в шлуночку серця;

•                    виникнення зародкових оболонок, що забезпечують розвиток ембріона в наземних умовах.

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]