Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
32Середня величина і її значення.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
192.74 Кб
Скачать

48 Значення індексів.

В умовах ринкової економіки особливе місце серед індексів якісних покажчиків належить індексам цін. Основним призначенням індексів цін є оцінка динаміки на товари і послуги. Крім того, індекс цін виконує роль вимірювача інфляції при макроекономічних дослідженнях, використовується при коригуванні законодавчо встановленого мінімуму оплати праці, встановленні ставок податків, перерахунку основних макроекономічних показників системи національних рахунків (валового внутрішнього продукту, національного доходу тощо) з фактичних цін у порівнянні.

Одним з найважливіших показників в статистиці цін, які широко використовуються в економічній і соціальній політиці держави, є індекс споживчих цін (ІСЦ), який інколи називають індексом вартості життя. Він використовується для оцінки інфляції, індексації доходів, перегляду урядових соціальних програм, слугує основою для підвищення мінімального розміру заробітної плати, відображає реальну купівельну спроможність грошей, які має у своєму розпорядженні населення.

Індекс споживчих цін характеризує зміну в часі загального рівня цін на товари і послуги, придбані населенням для невиробничого споживання.

49, 50 есть в тетради

51 Розкладання відносного і абсолютного приросту за факторами

Єту хренотень я не нашла

52 Агрегатні індекси.

Агрегатні індекси відносяться до загальних індексів, які характеризують середню зміну індексованого показника у часі та просторі. В агрегатних індексах у чисельнику та знаменнику знаходяться суми добутків двох взаємопов'язаних показників, один з яких – якісний, а другий – кількісний. Позначаються агрегатні індекси літерою І з підстроковим символом індексованого показника.

В залежності від правил побудови агрегатний індексів розрізняють індексні системи Ласпейреса, Пааше та Фішера. В статистиці України використовується комбінована система агрегатних індексів, яка будується за наступними правилами.

В агрегатних індексах якісних показників індексований показник у чисельнику береться за звітний період, а у знаменнику – за базисний, а співмножник (кількісний показник) у чисельнику і знаменнику фіксується на рівні звітного періоду (метод Пааше). Наприклад,

агрегатний індекс ціни , агрегатний індекс собівартості

Таким чином, у чисельнику агрегатного індексу якісного показника знаходиться сума значень об'ємного показника за звітний період, а у знаменнику – розрахункові значення об'ємного показника у звітному періоді при умові збереження якісного показника на базисному рівні.

В агрегатний індексах кількісних показників індексований індексований показник у чисельнику береться за звітний період, а у знаменнику за базисний, а співмножник (якісний показник) у чисельнику і знаменнику фіксується, тобто береться однаковим, на рівні базисного періоду (метод Ласпейреса).

53 Середньозважені індекси.

середньозважений індекс – це середній з індивідуальних індексів, зважених на обсяги, що мають однакову розмірність та зафіксовані на незмінному рівні. Середньозважені індекси под.:

а) середньозважений індекс цін

Ір = ір =

б) середньозважений індекс фізичного обсягу

Іg =

54 Система взаємозв'язаних індексів середніх величин.

кожний загальний індекс треба розглядати не як ізольований показник, а як систему індексів.

Індекс цін з індексом фізичного обсягу і індексом товарообігу пов`язані наступною формою взаємозв`язку:

Ip * Iq = Ipq.

Якщо розкрити цю формулу, то більш подрібніше вона прийме вигляд:

Серед усіх умовних позначень з`явилося нове лише Ipq – це індекс товарообігу. Він відноситься до загального індексу, але не агрегатного, тому що в ньому змінюються усі показники. Він характеризує, як в дійсності змінився товарообіг за досліджуваний термін часу.

55 Суть вибіркового спостереження.

Вибіркове спостереження є найбільш поширеним видом несуцільного спостереження. При цьому обстеженню підлягає не вся статистична сукупність, а лише її певна частина, яка відбирається за відповідними правилами та представляє сукупність в цілому.

Вибіркове спостереження має суттєві переваги порівняно з суцільним: воно є більш оперативним, вимагає менше коштів та часу на підготовку та проведення. Результати вибіркового спостереження часто є точнішими, оскільки зменшуються помилки реєстрації.

До вибіркового спостереження вдаються тоді, коли проведення суцільного спостереження недоцільне або неможливе.

В процесі вибіркового спостереження вирішуються наступні завдання:

- визначається мета спостереження ;

- складається план і програма спостереження ;

- визначається вид та спосіб відбору, чисельність вибірки ;

- проведення відбору , тобто формування вибіркової сукупності ;

- реєстрація ознак ;

- розраховуються вибіркові характеристики ;

- визначаються помилки репрезентативності та поширюються результати на генеральну сукупність.

Вся сукупність одиниць, з яких виконується відбір для подальшого обстеження, називається генеральною сукупністю, а її чисельність позначається N . Частина генеральної сукупності , що попала у вибірку має назву вибіркової сукупності ( її чисельність позначається n ). Відношення n/N називається часткою відбору, а 100 n/N – процентом відбору.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]