Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 6 охорона.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
97.28 Кб
Скачать

1. Загальні положення.

Усі хімічні речовини, що входять до групи 7 (згідно з додатком) мають фізіологічну активність у малих дозах і тому потребують особливо обережного поводження.

2. Вимоги безпеки перед початком роботи.

2.1. Усі досліди з токсичними речовинами проводить лише викладач.

3. Вимоги безпеки під час роботи.

3.1. Речовини 7-ї групи зберігаються окремо у металевому ящику (сейфі), який надійно зачиняється, ключі від нього повинні бути у зав. кафедрою (викладача) і завідувача лабораторією.

3.2. На внутрішній поверхні дверцят сейфа наводять перелік реактивів із зазначенням розміщених для зберігання максимальних мас або об'ємів речовин, який затверджений наказом по навчальному закладу.

3.3. У сейфі зберігають:

а) верхня полиця: бром, амоній дихромат, барій нітрат, оксид, хлорид, калій гідроксид, калій дихромат, роданід, хромат, кобальт сульфат, натрій сульфіт гентагідрат, натрій фторид, натрій гідроксид, нікель сульфат, хром (III) хлорид, плюмбум ацетат, аргентум нітрат, цинк сульфат, йод кристалічний;

б) нижня полиця: дихлорметан, фенол, анілін.

3.4. Розчини формаліну з масовою часткою речовини більше як 5% необхідно зберігати разом з легкозаймистими і горючими рідинами.

3.5. Лужні метали (2-га група зберігання) дозволяється зберігати разом із легкозаймистими і горючими рідинами. Шар консерванту над металом повинен бути не меншим 0,01 м.

4. Вимоги безпеки по закінченню роботи.

4.1. Не дозволяється змінювати розташування реактивів у сейфі і перефасувати з заводської тари реактиви і матеріали, позначені у додатку 3 значками "х", "хч".

4.2. Зберігання, використанні і облік хімічних речовин 7-ї групи покладається на зав. лабораторією, який веде спеціальний журнал.

5. Вимоги безпеки в аваріних ситуаціях.

    1. При випадкових розливах токсичних речовин необхідно терміново виключити всі джерела відкритого вогню, в денний час обезструмити приміщення вимкненням загального рубильнику, а при великих кількостях розлитої речовини - вимкнути всі джерела відкритого вогню, електронагрівальні прилади і в сусідніх (прилеглих) приміщеннях. Місце розливу рідини слід засипати піском, забруднений пісок збирати лопатою або совком..

    2. Спецодяг, забруднену ЛЗР або ГР, а також окисниками, необхідно негайно замінити для запобігання можливого загоряння, а постраждалому треба негайно прийняти душ, тому що забруднення шкіри може привести до ураження й проникнення шкідливих речовин в організм через пошкоджену шкіру.

    3. При виявленні несправності слід відкласти несправну банку і повідомити про це керівника для прийняття заходів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]