Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 6 охорона.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
97.28 Кб
Скачать

3. Вимоги безпеки під час роботи:

    1. Усі роботи з ЛЗР і ГР проводяться у витяжній шафі при працюючій вентиляції, виключених газових пальниках і електронагрівальних приладах; вмикання останніх може проводитись лише для виконання необхідних технологічних операцій у відповідності з затвердженою інструкцією. Забороняється проводити різноманітні роботи з вогненебезпечними речовинами в одному місці. ЛЗР і ГР можуть знаходитись на робочому місці лише в кількостях, необхідних для даної роботи.

    2. На роботи з ЛЗР і ГР, які проводяться по умовам експерименту не в витяжній шафі (рідинна хроматографія, тонка ректифікація та ін.) складаються спеціальні інструкції.

    3. При перегонці ЛЗР і ГР необхідно слідкувати за роботою холодильника. Для запобігання вибуху забороняється випаровувати ЛЗР з низькою температурою кипіння насухо. При випаровуванні повинно залишатися невелика кількість рідини в посуді.

    4. Нагрів та перегонку ЛЗР та ГР необхідно проводити у витяжній шафі на попередньо нагрітих банях, заповнених відповідним теплоносієм. Діаметр бані повинен перевищувати розмір нагрівального прибору, що використовується (електричні плитки з закритою спіраллю), а вільний об'єм бані повинен перевищувати об'єм ЛЗР і ГР, які містяться в склянці, що нагрівається.

    5. Забороняється нагрівати на водяних банях речовини, які можуть вступати в реакцію з вибухом чи виділенням парів або газів.

    6. Забороняється внесення пористих, порошкоподібних або інших подібних їм речовин (активованого вугілля, губчатого матеріалу, пемзи та ін.) в нагріті ЛЗР та ГР.

    7. Забороняється сушити сирий диетиловий ефір металевим натрієм без попередньої сушки прокаленим хлоридом кальцію.

    8. Розлив рідини слід засипати піском, забруднений пісок збирати дерев'яною лопаткою або совком. Застосування стальних совків або лопат не допускається. Необхідно прийняти міри для виявлення й усунення причини появи газу.

  1. Вимоги безпеки по закінченню роботи.

    1. . Склянки, в яких проводилися роботи з ЛЗР та ГР, після закінчення роботи (експерименту) повинні бути негайно звільнені від рідини, що залишилася, й промиті.

    2. . Забороняється виливати ЛЗР і ГР в господарчу каналізацію. Відпрацьовані рідини слід збирати у відповідності з характером речовини роздільно в спеціальний герметично закритий посуд, з якого їх вкінці робочого дня передають з лабораторії для регенерації, зберігання чи знищення у відповідності із встановленим порядком.

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях.

    1. При випадкових розливах ЛЗР (сірковуглець, бензол, діетиловий ефір та необхідно терміново виключити всі джерела відкритого вогню, в денний час обезструмити приміщення вимкненням загального рубильнику, а при великих кількостях розлитої речовини - вимкнути всі джерела відкритого вогню, електронагрівальні прилади і в сусідніх (прилеглих) приміщеннях). Місце розливу рідини слід засипати піском, забруднений пісок збирати лопатою або совком..

    2. Спецодяг, забруднену ЛЗР або ГР, а також окисниками, необхідно негайно замінити для запобігання можливого загоряння, а постраждалому треба негайно прийняти душ, тому що забруднення шкіри може привести до ураження й проникнення шкідливих речовин в організм через пошкоджену шкіру.

Речовини ПІДВИЩЕНОЇ ФІЗІОЛОГІЧНОЇ АКТИВНОСТІ

(ТОКСИЧНІ) (7 група)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]