Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
INDZ_sotsialnaya_psikhologia.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
151.55 Кб
Скачать

2. Москаленко в.В. Соціальна психологія: (Навч. Посіб. Для студ. Вищ. Пед. Навч. Закл.)/ апн України. Ін-т психології ім. Г.С. Костюка. – к.: «Центр навч. Л-ри», 2005.- 624 с.

14. У відомому експерименті соціальні психологи Марк Снайдер та Джулі Хоген попросили 76 чоловіків-студентів з Мінесотського університету познайомитися по телефону з однією з 76 дівчат-студенток та скласти уявлення про характер своєї співрозмовниці. Заздалегідь кожному чоловіку було показано фотокартку, на якій, як їм сказали, була зображена їх партнерка по телефонній розмові. Насправді, фотокартка не мала ніякого відношення до реальної дівчини. Половині показали дівчину з надлишковою вагою, а половині – з нормальною. Виявилося, що чоловіки, які свою співрозмовницю вважали особою тучною, з надмірною вагою, її спілкування характеризували як холодне, непривітне, дистанційне. І навпаки, чоловіки, які думали, що розмовляють з привабливою дівчиною, сприймали її розмову як товариську, привітну, щиру…

Визначте, дія яких ефектів міжособистісної перцепції зумовлювала описані результати експерименту. Проаналізуйте позитивні та негативні моменти впливу зазначених ефектів на міжособистісне спілкування.

Література для опрацювання:

1. Андреева Г.М. Социальная психология: Учебник. – М.: «Аспект-Пресс», 1999. – 375 с. (http://psylib.org.ua/books/andrg01/index.htm)

2. Леонтьев а.А. Психология общения. – м.: «Смысл», 1997. – 365 с. (http://www.Twirpx.Com/file/125731/)

15. Дослідження Рубака, Венера та інших доводять, що в’язні, у яких є будь-яка можливість контролювати оточуючу дійсність (вони можуть пересувати стільці, включати та виключати телевізор, вмикати світло тощо), відчувають менший стрес. В них менше проблем зі здоров’ям, вони скоюють менше хуліганських вчинків.

Чим можна пояснити описані результати дослідження? Яку назву дане соціально-психологічне явище має в соціальній психології? Визначте його види. Охарактеризуйте кожний вид з точки зору позитивного та негативного значення у нашому житті.

Література для опрацювання:

1. Майерс д. Социальная психология / Пер. С англ.- сПб.: «Питер», 1999. – 688с.

2. Робер М.А., Тильман Ф. Психология индивида и группы. – М.: «Прогресс», 1988. - 256с.

16. В одному експерименті студентів останнього курсу коледжу попросили оцінити рівень своїх доходів через п’ять років по закінченню коледжу. Отримані результати були зі світу фантастики. Більшість студентів уявляли себе успішними фахівцями, абсолютно не допускаючи інших варіантів. Майбутні медики у якості суми свого доходу називали таку, яку отримує не більше 5 % медиків найвищого рівня професійності. Майбутні льотчики у якості суми заробітної плати називали суму, що була значно вище реальної заробітної плати льотчика тощо.

Чим можна пояснити описані результати дослідження? Яку назву дане соціально-психологічне явище отримало в соціальній психології? Визначте позитивні та негативні функції даного соціально-психологічного явища з позицій майбутнього вчителя.

Література для опрацювання:

1. Майерс д. Социальная психология / Пер. С англ.- сПб.: «Питер», 1999. – 688с.

2. Робер М.А., Тильман Ф. Психология индивида и группы. – М.: «Прогресс», 1988. - 256с.

17. Людина, яка багато п’є, але користується пасками безпеки, перебільшує кількість бажаючих випити, але недооцінює кількість людей, що користуються пасками безпеки.

Поясніть, чому так відбувається? Яку назву дане соціально-психологічне явище отримало в соціальній психології? Наведіть приклади даного соціально-психологічного явища з власного досвіду.

Література для опрацювання:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]