Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
INDZ_sotsialnaya_psikhologia.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
151.55 Кб
Скачать

Індз з соціальної психології

1. Б. Спіноза стверджував: «Те, що Павло сказав про Петра, говорить нам більше про Павла, ніж про Петра».

Що мав на увазі Б. Спіноза? Як дане соціально-психологічне явище трактується в сучасній психології спілкування?

Література для опрацювання:

1. Леонтьев А.А. Психология общения. – М.: «Смысл», 1997. – 365 с. (http://www.twirpx.com/file/125731/)

2. Москаленко В.В. Соціальна психологія: (Навч. посіб. для студ. вищ. пед. навч. закл.)/ АПН України. Ін-т психології ім. Г.С. Костюка. – К.: «Центр навч. л-ри», 2005.- 624 с.

2. Ш.де Голль (французький політичний і державний діяч, засновник і перший президент П'ятої республіки) вирішив кинути палити. Він вийшов з кабінету в приймальню і оголосив здивованим співробітникам: «Я, Шарль де Голль, кидаю палити». Давши таке публічне завірення, людина його положення і складу розуму навряд чи могла порушити слово.

Поясніть психологічний сенс цього вчинку з точки зору теорій авторитету, самопрезентації, впливу групи на індивіда.

Література для опрацювання:

1. Майерс Д. Социальная психология / Пер. с англ.- СПб.: «Питер», 1999. – 688с.

2. Москаленко В.В. Соціальна психологія: (Навч. посіб. для студ. вищ. пед. навч. закл.)/ АПН України. Ін-т психології ім. Г.С. Костюка. – К.: «Центр навч. л-ри», 2005.- 624 с.

3. У одне місто прибув відомий релігійний проповідник. Усіх бажаючих потрапити на зустріч з ним організатори не змогли вмістити в одній аудиторії, тому була відкрита інша аудиторія, де зустріч з проповідником транслювалася по радіо. Після проповіді слухачі з обох аудиторій мали можливість поставити проповіднику питання.

Чи однаковими були реакції слухачів на лекцію і подальші за тим питання до проповідника в кожній з аудиторій? Які стратегії та методи публічного виступу повинні неодмінно мати місце в кожній з описаних ситуацій спілкування, щоб забезпечити успішну взаємодію проповідника зі слухачами?

Література для опрацювання:

1. Грачев Г., Мельник И. Манипулирование личностью: организация, способы и технологии информационно-психологического воздействия. – М.: «Алгоритм», 2002 . – 288 с. (http://www.gumer.info/bibliotek_Buks/Psihol/Grach/index.php)

2. Почепцов Г.Г. Теория и практика коммуникации: (От речей президентов до переговоров с террористами). - М.: «Центр», 1998. - 349 с. (http://www.gumer.info/bibliotek_Buks/Psihol/Pochep/index.php)

4. У одному широко відомому експерименті дітям показували телевізійні картинки насильства, що здійснюється дорослими. Пізніше ці діти виявляли велику схильність до насильства, і засоби, які вони вибирали для вираження свого насильства, були копією тих, що вони бачили по телевізору.

Хто автор даного експерименту? В якій з теорій агресії результати даного експерименту застосовуються для підтвердження власних позицій? Порівняйте чинники виникнення агресії в різних теоріях агресії.

Література для опрацювання:

1. Аронсон Э. Общественное животное. Введение в социальную психологию. – М.: «Аспект Пресс», 1998. – 517 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]