Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
INDZ_sotsialnaya_psikhologia.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
151.55 Кб
Скачать

2. Почепцов г.Г. Теория и практика коммуникации: (От речей президентов до переговоров с террористами). - м.: «Центр», 1998. - 349 с. (http://www.Gumer.Info/bibliotek_Buks/Psihol/Pochep/index.Php)

20. Історик ментальностей Ле Гофф стверджував, що «в один і той же час і навіть в одній свідомості співіснують різні ментальності»? [Гуревич А.Я. Исторический синтез и Школа «Анналов». - М., 1993. - С. 194].

Як Ви розумієте наведене положення? Наведіть приклади ментальностей різних груп і класів суспільства.

Література для опрацювання:

1. Корнєв М.Н., Коваленко А.Б. Соціальна психологія: підручник. – К.: «Либідь», 1995 - 304с.

2. Павленко В.М., Таглін С.О. Етнопсихологія: Навчальний посібник.- К.: «Сфера», 1999.- 408 с. (або будь-який інший підручник з етнопсихології)

21. На одному з уроків математики в 10 класі новий учень, нещодавно переведений з іншої школи, самовпевнений хлопець не без здібностей, сподівався «проскочити» після чергової, цілком заслуженої двійки. Але, коли його викликали до дошки, виявилося, що учень знову не готовий до уроку. На зауваження вчительки хлопець їй тут же біля дошки нагрубіянив:

- Ну, Варвара Борисівна, зарубайте собі на носі, більше я до вашої математики і не доторкнуся.

- Ну, Голубєв, - тут же з усмішкою під регіт класу відповіла вчителька, - стану я через вашу математику ніс собі калічити.

Доведіть, що це конфлікт. З’ясуйте його вид, сторони, предмет, образ конфліктної ситуації, мотиви та позиції конфліктуючих сторін. Виявіть, яким способом він розв’язаний. Оцініть дотримання педагогом правил поведінки в конфлікті.

Література для опрацювання:

1. Ємельяненко Л. М., Петюх В. М., Торгова Л. В., Гриненко А. М. Конфліктологія: Навч. посіб./ За заг. ред. В.М. Петюха, Л.В.Торгової. — К.: «КНЕУ», 2003. — 315 с. (http://ageofbook.com/study-materials/psychology/2340-konfliktologija-yemeljanenko-l-m.html)

2. Емельянов с.М. Практикум по конфликтологии / с.М. Емельянов. - 2-е изд., перераб. И доп. - сПб.: «Питер», 2001. – 400 с. - (Практикум по психологии).

(http://www.koob.ru/emeljanov/emeljanov_praktikum_po_konfliktologii)

22. «З ким поведешся, від того і наберешся». «З вовками жити, по-вовчому вити». «Рибак рибака бачить здалека». «Скажи мені, хто твій друг, і я скажу, хто ти». «По одягу зустрічають, по розуму проводжають».

Роз’ясніть зміст прислів’їв та приказок з точки зору психології спілкування. Які особливості процесу спілкування в них відбито?

Література для опрацювання:

1. Андреева Г.М. Социальная психология: Учебник. – М.: «Аспект-Пресс», 1999. – 375 с. (http://psylib.org.ua/books/andrg01/index.htm)

2. Леонтьев а.А. Психология общения. – м.: «Смысл», 1997. – 365 с. (http://www.Twirpx.Com/file/125731/)

23. У «Маленькому принці» Антуана де Сент-Екзюпері розповідається, як турецькому астрономові, що відкрив астероїд В-612 і доповів про це на Міжнародному конгресі, спочатку ніхто не повірив, тому що вчений був одягнений по-турецьки. Коли ж через декілька років він слово в слово повторив своє повідомлення в європейському костюмі, з ним усі погодилися. Чому так сталося? Яку особливість сприйняття партнерів по спілкуванню демонструє цей приклад? Які ще особливості міжособистісної перцепції необхідно враховувати співрозмовнику для реалізації ефективної самопрезентації?

Література для опрацювання:

1. Андреева Г.М. Социальная психология: Учебник. – М.: «Аспект-Пресс», 1999. – 375 с. (http://psylib.org.ua/books/andrg01/index.htm)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]