Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
87.75 Кб
Скачать

10. Південне тов – во і Україна: історія та ідейні засади.

У січні 1821 р. на з'їзді в Москві, за умов внутрішніх незгод, поміркована частина керівників добилася ліквідації «Союзу благоденства».Проте більшість членів «Союзу благоденства» не припинили своєї діяльності. У березні 1821 р. засідання Тульчинської управи, не погодившись із рішенням Московського з'їзду про розпуск таємного товариства, вирішило створити нову організацію, яка була названа Південним товариством. Остаточно воно оформилось у січні 1822 р. на з'їзді в Києві. Директорами товариства були обрані Пестель. Крім Тульчинської управи, були створені ще дві управи — в 1822 р. Кам'янська — на чолі з Давидовим та Волконським і в 1823 р.— Васильківська управа, керівниками якої стали С.І. Муравйов-Апостол і М.П. Бестужев-Рюмін.Південне та Північне Товариства підтримували між собою зв'язки, спільно обговорювали тактику, хоч між ними помічалося значне розходження: Південне Товариство було радикальнішим, ніж Північне. Час від часу відбувалися конспіративні наради обох Товариств. Для цього використовували «Контрактовий ярмарок» у Києві, на який приїздило багато людей з різних місць України та Росії. Голова Південного Товариства, полк. П. Пестель, уклав політичний трактат під назвою «Русская Правда», у якому докладно визначив програму дій після повалення царату. Конституційний проект Пестеля був результатом тривалої та наполегливої праці. Робота над проектом тривала впродовж десяти років. Конституційний проект Пестеля неодноразово обговорювався на засіданнях Південного товариства і до безпосередньої праці над текстом залучались окремі його члени. В «Руській правді» планувалось створити 10 розділів.

Написані та остаточно відредаговані тільки два перших розділи і більша частина третього, четвертий і п'ятий були написані на чернетці. Останні п'ять розділів зовсім не написані.

«Руська правда» проголошувала рішуче та повне знищення кріпацтва. Пропонував визволення селян з землею. Аграрний проект докладно розроблено в «Руській правді».

Павло Пестель — переконаний противник самодержавства, його він називав тиранією. Самодержавство за проектом ліквідовувалося і фізично знищювався весь царський рід. Всі стани в державі знищувалися, ліквідовувалися всі соціальні привілеї. Проголошувалась рівність всіх перед законом. Визнавалось право кожного громадянина на участь в державних справах.Громадянського совершенноліття росіяни по проекту досягали в 20 років. Пестель сторонник єдиної республіки з сильною централізованою владою.Республіка була розподілена на губернії, які в свою чергу ділились на уезди, а уезди на волості. Народне Віче — вищий орган законодавчої влади в державі, однопалатний. Виконавча влада в Росії належала б Державній думі. Кордони Російської республіки повинні були за проектом розширитися до своїх «природних» меж. Національному питанню Пестель не надавав значення, право відділення від Росії інших націоналбностей не визнавав. Столицею Російської республіки

мав стати Нижній Новгород.