Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
159.23 Кб
Скачать

27. Мова змі

"мова ЗМІ" - поняття багатогранне, оскільки на шпальтах газети присутні всі стилі літературної мови: інформаційна хроніка витримана у діловому стилі, урядові постанови, дипломатичні документи і т. д. - в офіційно-документальному, численні статті про науково-технічні досягнення, статистично-економічні огляди тощо відповідають вимогам наукового стилю. Деяким жанрам властива найбільше публіцистичність (пропагандистські матеріали), в інших "гібридних" жанрах поєднуються риси публіцистичного і літературно-художнього стилів (нарис, фейлетон), а ще в інших переважають ознаки усного розмовного мовлення (інтерв'ю, репортаж) тощо.

Значного оновлення зазнало і зазнає також слово, що функціонує в засобах масової комунікації. Адже від мови і стилю багато в чому залежить популярність видання, дієвість його виступів. Навіть найправильніша й найглибша думка, викладена будь-як, дуже часто проходить повз увагу читача, тому засоби масової інформації мобілізують усі можливості, усі ресурси мови для впливу на розум і почуття читачів, бо йдеться про ту сферу функціонування літературної мови, яка формує політичне мислення, громадянську позицію, відображає певний рівень соціально-культурного розвитку суспільства та його членів.

Особливо великої ваги це набуває у нашій пресі, адже газета має велику аудиторію і часто служить мовним еталоном. З огляду на це підвищується відповідальність працівників ЗМІ за мовне оформлення газетних матеріалів, бо кожна помилка, помножена на тираж видання, проходить перед очима різних за віком і фахом людей при загальному довір'ї до друкованого слова фіксується у сфері свідомого чи підсвідомого, заважаючи виробленню й закріпленню навичок грамотності.

Тому ЗМІ повинні відігравати дедалі більшу роль у розвитку літературної мови, у збагаченні її словника. Адже професіоналізм і компетентність журналіста, його точність у поводженні зі словом, скрупульозність, його майстерність, під чим слід розуміти й вміння лаконічно, доступно, образно викладати думки, що забезпечує ефективність і правильність сприймання їх читачем. А правильному розумінню допомагає насамперед системність, нормативність мовних засобів, тобто мова газети і правопис тексту мають бути нормативними, літературними.

28. Лексичні,фразеологічні, та синтаксичні особливості мови публіцистики. У системі образних засобів публіцистики дуже важливу роль відіграє художня деталь. - образний штрих, художня детальність. Художня деталь, вважав К.Паустовський, стоїть в одному ряду з художнім образом.

У всіх жанрах публіцистики дуже широко використовуються виразні засоби мови - метафори, епітети, порівняння, гіперболи. Це підкреслює ставлення до того, що описуєш, відтіняє його сутність, значення.

29. Індвід.Стиль

Творчий процес неможливо пояснити. Це всерівно, що у композитора запитати, чому після “ля” іде

“до”, а не навпаки. Інтуїція, пошук тональності, яку неможливо пояснити. Існує “ПОЧЕРК”, СТИЛЬ

журналіста, за яким ми і відрізняємо індивідуальність. Аналітичний підхід, раціональний чи емоційний, чи

інший - ось що диктує певну тональність, ось що виробляє стиль автора, робить його самим собою. Стефан Цвейг:

... замість того, щоб придумувати образи і події, досить лише вийти їм назустріч, вони самі вас

знайдуть, якщо ви не втратили дару спостерігати і прислухуватися...

Маріетта Шагінян:

Якщо потрібно, я і вчетверте все перепишу. Ніколи не втомлююся правити. Це жива, творча, робота

Завдання автора журналіста: ж. повинен чітко визначити свою світоглядну позицію і постаратися виявити свою творчу індивідуальність.

Світоглядна позиція автора ж. - Сукупність принципів, поглядів і переконань, що визначають напрямок діяльності. Світогляд особистості «складається з елементів, що належать до всіх форм суспільної свідомості. Моральні принципи і норми служать регулятором взаємин і поведінки людей і разом з естетичними поглядами визначають ставлення до навколишнього, форм діяльності, її цілям і результатам ».

Індивідуальний образ автора складається з тієї ролі, яку він для себе обере: 1. Автор - «дзеркало» героя 2. автор як ліричний герой твору 3. автор як інстанції аналізує і оцінює