Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LEKTsIYa_1_Microsoft_Office_Word.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
185.46 Кб
Скачать
  1. Предмет економічної теорії та еволюція у його визначенні різними школами.

Предмет економічної теорії надзвичайно складний і багато­гранний, так само, як складна, багатогранна і динамічна еконо­мічна життєдіяльність людини.

Еволюція визначення предмета економічної теорії

Визначення предмета економічної теорії

Школа(автори)

Вчення про закони домашнього господарст­ва, домоводства.

Наука про створення, примноження та роз­поділ багатства нації.

Наука про виробничі відносини і закони, що управляють виробництвом, розподілом, об­міном та споживанням благ на різних етапах розвитку людського суспільства.

Сучасні західні економісти визначають еко­номічну теорію як науку про:

  • сферу індивідуальних і суспільних дій лю­дей, що найтіснішим чином пов’язана зі створенням і використанням матеріальних основ добробуту;

  • дії людей у процесі вибору обмежених ресурсів для виробництва різних товарів;

  • діяльність людей за умов обмежених ресурсів;

  • вивчення поведінки людей як зв’язку між метою та обмеженістю засобів, що можуть мати альтернативні шляхи застосування;

  • ефективне використання обмежених ви­робничих ресурсів або управління ними з метою досягнення максимального задо­волення потреб людини

Давньогрецькі та давньоримські мислителі.

Меркантилісти, фізіократи, кла­сична політична економія.

Марксисти

А. Маршалл

П. Самуельсон

Е. Долан

Дж. Робінсон

K.P. Макконнелл,

C.Л. Брю



Економічна теорія — це суспільна наука, яка вивчає за­кони розвитку економічних систем, діяльність економіч­них суб’єктів, спрямовану на ефективне господарювання в умовах обмежених ресурсів, з метою задоволення своїх без­межних потреб.

Разом з еволюцією визначення предмета еволюціонувала і назва економічної науки (рис.).

Рис. Еволюція назви економічної науки

Термін економія ввели в обіг давньо­грецькі мислителі Ксенофонт і Арістотель. У перекладі з грець­кої він буквально означає “мистецтво ведення домашнього гос­подарства”, “домоводство” (“ойкос” — дім, домашнє господар­ство; “номос” — вчення, закон).

Термін “політична економія” був уперше застосований фран­цузьким меркантилістом Антуаном Монкретьеном у праці “Трактат політичної економії”, написаній у 1615 р. З грецької “політикос” перекладається як державний, суспільний. Отже, цей термін у поєднанні з терміном “економія” означає науку про ведення господарства в державі, суспільстві.

Економіксце неокласичний напрям в економічній науці, який має за мету синтезувати класичну політичну економію і маржиналізм.

Економічна теорія в широкому розумінні включає такі розді­ли: основи економічної теорії (політекономія), мікроекономіка, мезоекономіка, макроекономіка, мегаекономіка (рис.).

Рис. Структура загальної економічної теорії

Основи економічної теорії (політекономія)це фунда­ментальна, методологічна частина економічної науки, яка роз­криває сутність економічних категорій, законів та закономірно­стей функціонування і розвитку економічних систем у різні істо­ричні епохи.

Мікроекономіка вивчає економічні процеси і поведінку еко­номічних суб’єктів первинної ланки: домогосподарства, підприємства, фірми. Вона аналізує ціни окремих товарів, витра­ти на їхнє виробництво, прибуток, заробітну плату, попит і про­позицію на товари та ін.

Макроекономіка вивчає закономірності функціонування господарства в цілому, тобто на рівні національної економіки. Об’єктом її дослідження є валовий національний продукт, на­ціональний дохід, національне багатство, рівень життя населен­ня, проблеми безробіття, інфляція та її причини, грошовий обіг, рух процента, податкова політика, кредитно-банківська систе­ма та ін.

Мезоекономіка вивчає окремі галузі й підсистеми націо­нальної економіки (агропромисловий комплекс, військовопромисловий комплекс, торговельно-промисловий комплекс, територіально-економічні комплекси, вільні економічні зони та ін.).

Мегаекономіка вивчає закономірності функціонування і розвитку світової економіки в цілому, тобто на глобально-плане­тарному рівні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]