Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КРП3.Закон.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
203.26 Кб
Скачать

Тема 3. Закон про кримінальну відповідальність

1. Поняття закону про кримінальну відповідальність

2. Історичний аспект трансформації кримінального законодавства України

3. Структура Кримінального кодексу України

4. Кримінально-правова норма та її структура.

5. Тлумачення кримінального закону.

Рекомендована література до теми:

1. Конституція (Основний Закон) України : Закон України від 28 червня 1996 р. № 254к/96-ВР / Верховна Рада України // Відомості Верховної Ради України. – 1996. - № 30. – Ст. 141. – (Бібліотека офіційних видань).

2. Кримінальний кодекс України: Закон України від 5 квітня 2001 р. № 2341-ІІІ Верховна Рада України // Відомості Верховної Ради України. – 2001. – №25-26. – Ст. 131.– (Бібліотека офіційних видань).

3. Кримінальний кодекс України:Науково-практичний коментар /Ю.В. Баулін, В.І. Борисов, С.Б. Гаврик та ін.; За заг. ред. В.В. Сташиса, В.Я. Тація. – вид. третє, переробл. та доповн. – Х.: ТОВ ”ОДісей”,2006.– 1184с.

4. Вартилецька І.А., Плугатир В.С. Кримінальне право України. Альбом схем: навч. посібник/За заг. ред. В.Я. Горбачовського. – К.:Атіка,2003. – С.13-14.

5. Кримінальне право України: Загальна частина: підручник /Ю.В. Баулін, В.І. Борисов, В.І. Тютюгін та ін.; за ред. В.В. Сташиса, В.Я. Тація. – 4-е вид.,переобл. і допов. – Х.:Право, 2010. – С.35-52.

6. Кримінальне право. Загальна частина:Підручник /за ред.А.С. Беніцького, В.С. Гуславського, О.О. Дудорова, Б.Г. Розовського. – К.:Істина,2011. – С.164-195

7. Науково-праткичний коментар Кримінального кодесу України. – 4-е вид., переробл. і доповн./За ред. М.І. Мельника, М.І. Хавронюка. – К.:Юридична думка, 2007. –1184с.

8. Фріс П.Л. Кримінальне право України. Загальна частина: Навч. посібник. – Київ: ”Центр навчальної літератури”, 2004. – С.19-30.

1. Поняття закону про кримінальну відповідальність

Кримінальне право України дістає свій текстуальний вираз у законодавстві про кримінальну відповідальність. Відповідно до ч.1 ст. 3 КК України законодавство про кримінальну відповідальність становить Кримінальний кодекс України, який ґрунтується на Конституції та загальновизнаних принципах і нормах міжнародного права. КК являє собою систематизовану збірку кримінальних законів і отже складається з окремих кримінальних законів, що системно розташовані в його межах та діють з часу набрання ними чинності. У чинному КК застосовується поняття ”закон про кримінальну відповідальність”, яке є повністю тотожним поняттю ”кримінальний закон”.

Можна виділити три види нормативних актів, які належать до кримінального закону. По-перше, це Кримінальний кодекс України від 05 квітня 2001 р., введений у дію 01 вересня 2001 р. По-друге, під це поняття підпадає будь-яка окрема стаття (норма) Кримінального кодексу України (частина або пункт статті), яка визначає загальні положення, що регулюють питання кримінальної відповідальності за відповідну поведінку, встановлює її підстави та межі. По-третє, це і міжнародні акти, які визначають підстави та умови кримінальної відповідальності за окремі злочинні діяння, які ратифіковані Україною та імплементовані в національне кримінальне законодавство.

Кримінальний закон (закон про кримінальну відповідальність) має відносну самостійність, оскільки його розуміння і застосування можливі тільки у взаємопоєднані з іншими законами, включеними до КК. Згідно з ч.2 ст. 3 КК закони України про кримінальну відповідальність, прийняті після набрання чинності КК включаються до нього після набрання ними чинності. Окремі кримінальні закони та КК в цілому приймає виключно Верховна Рада як єдиний державний орган законодавчої юрисдикції.

Закон про кримінальну відповідальність виконує декілька основних функцій. Перша і головна функція, яка випливає зі змісту ч. 1ст.1 ККохоронна. КК під загрозою застосування покарання забороняє вчиняти суспільно-небезпечні діяння, які визнаються злочинними. Крім того, в окремих своїх нормах КК приписує відповідним органам і службовим особам за наявності законних підстав звільняти від кримінальної відповідальності та покарання осіб, що вчинили злочини, виконуючи тим самим регулятивну функцію. Закон про кримінальну відповідальність виконує також й превентивну функцію запобігаючи вчиненню нових злочинів. Вже саме існування кримінального закону з відповідною санкцією повинно утримувати законослухняних громадян від неправомірної поведінки.

Закон про кримінальну відповідальність, який є і нормативним виразом і єдиним джерелом кримінального права, має наступні специфічні риси:

1. Закон про кримінальну відповідальність є єдиним джерелом кримінального права. Всі норми про кримінальну відповідальність містяться виключно у КК України (ч.1,3 ст. 3 КК).

2. Всі кримінально-правові норми повинні відповідати Конституції та загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права (ч.1 ст. 3 КК).

3. Закон про кримінальну відповідальність повинен відповідати положенням, що містяться в чинних міжнародних договорах, ратифікованих Верховною Радою України (ч.5 ст. 3 КК).

4. Тільки кримінальний закон встановлює злочинність і караність діяння, а також інші кримінально-правові наслідки (ч.3 ст. 3 КК).

5. До осіб, які порушили кримінальний закон, застосовуються специфічні, передбачені виключно самим кримінальним законом заходи впливу — покарання.

6. Застосування кримінального закону за аналогією заборонено (ч.4 ст. 3 КК).

Закон про кримінальну відповідальність завджи приймається у виді письмового нормативно-правового акту.

На підставі викладеного можемо сформулювати поняття закону про кримінальну відповідальність.

Закон про кримінальну відповідальність (кримінальний закон) – це письмовий нормативно-правовий акт, що приймається Верховною Радою України і містить кримінально-правові приписи, які встановлюють підстави і принципи кримінальної відповідальності, визначають коло суспільна небезпечних діянь, що визнаються злочинами, встановлюють види та розміри покарань, які можуть бути призначені за їх вчинення, а також регламентують підстави та порядок звільнення від кримінальної відповідальності та покарання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]