Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КРП4.Чинність.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
272.9 Кб
Скачать

Тема 4. Чинність закону про кримінальну відповідальність

1. Чинність закону про кримінальну відповідальність у часі

1.1. Порядок набрання та втрати чинності законом про кримінальну відповідальність

1.2 Час вчинення злочину

1.3. Зворотна дія закону про кримінальну відповідальність

2. Чинність закону про кримінальну відповідальність у просторі

3. Екстрадиція в кримінальному праві України

Рекомендована література до теми:

1. Конституція (Основний Закон) України : Закон України від 28 червня 1996 р. № 254к/96-ВР / Верховна Рада України // Відомості Верховної Ради України. – 1996. - № 30. – Ст. 141. – (Бібліотека офіційних видань).

2. Кримінальний кодекс України: Закон України від 5 квітня 2001 р. № 2341-ІІІ Верховна Рада України // Відомості Верховної Ради України. – 2001. – №25-26. – Ст. 131.– (Бібліотека офіційних видань).

3. Кримінальний кодекс України:Науково-практичний коментар /Ю.В. Баулін, В.І. Борисов, С.Б. Гаврик та ін.; За заг. ред. В.В. Сташиса, В.Я. Тація. – вид. третє, переробл. та доповн. – Х.: ТОВ ”ОДісей”, 2006.– 1184с.

4. Вартилецька І.А., Плугатир В.С. Кримінальне право України. Альбом схем: навч. посібник/За заг. ред. В.Я. Горбачовського. – К.:Атіка,2003. – С.15-21.

5. Кримінальне право України: Загальна частина: підручник /Ю.В. Баулін, В.І. Борисов, В.І. Тютюгін та ін.; за ред. В.В. Сташиса, В.Я. Тація. – 4-е вид.,переобл. і допов. – Х.:Право, 2010. – С.53-71.

6. Кримінальне право. Загальна частина:Підручник /за ред.А.С. Беніцького, В.С. Гуславського, О.О. Дудорова, Б.Г. Розовського. – К.:Істина,2011. – С.196-219.

7. Науково-праткичний коментар Кримінального кодесу України. – 4-е вид., переробл. і доповн. /За ред. М.І. Мельника, М.І. Хавронюка. – К.:Юридична думка, 2007. –1184с.

8. Фріс П.Л. Кримінальне право України. Загальна частина: Навч. посібник. – Київ: ”Центр навчальної літератури”, 2004. – С.25-28.

1. Чинність закону про кримінальну відповідальність у часі

1.1. Порядок набрання та втрати чинності законом про кримінальну відповідальність

Закон про кримінальну відповідальність, як і будь-який предмет чи явище об’єктивного світу існує у певному часі та просторі.

Чинність закону про кримінальну відповідальність у часі означає можливість чи неможливість застосування певного закону про кримінальну відповідальність (у цілому або окремих його положень) для юридичної оцінки вчиненого у той чи інший час конкретного суспільно-небезпечного діяння. Ці питання регламентуються ст. 4 та ст. 5 КК України.

Частина 2 ст. 4 КК встановлює, що злочинність і караність, а також інші кримінально-правові наслідки діяння визначаються законом про кримінальну відповідальність, що діяв на час вчинення цього діяння. Чинними визнаються закони, які набрали законної сили. У зв’язку з цим важливого значення набувають питання про час прийняття, оприлюднення, набрання ним чинності, а також про час припинення його чинності. Встановлення цих меж є важливим для вирішення питань, що можуть виникнути при колізії (зіткненні) законів у зв'язку з їх застосуванням до конкретного суспільно-небезпечного діяння , коли , наприклад, під час вчинення злочину діяв один закон про кримінальну відповідальність, а під час розгляду справи в суді – інший.

Питання про порядок підписання закону та набрання їм чинності врегульовано ст. 94 Конституції, яка зокрема встановлює, що після прийняття закону Верховною Радою України, його підписує Голова Верховної Ради і направляє Президенту України. Президент України протягом 15 днів після отримання закону підписує його, беручи до виконання та офіційно оприлюднює його. Якщо Президент протягом встановленого строку не повернув закон для повторного розгляду, закон вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений. Президент може повернути закон для повторного розгляду зі своїми вмотивованими пропозиціями. Якщо під час повторного розгляду закон знову буде прийнятий не менш 2/3 від конституційного складу Верховної Ради України, Президент зобов’язаний його підписати та офіційно оприлюднити протягом десяти днів.

Відповідно до ст. 57 Конституції кожному гарантується право знати свої права і обов’язки, а закони та нормативно-правові акти, що визначають права і обов’язки громадян мають бути доведені до відома населення у порядку, встановленому законом. Закони та інші нормативно-правові акти, що визначають права і обов'язки громадян, не доведені до відома населення у порядку встановленому законом, є нечинними. КК України, безперечно є законом, що визначає права і обов’язки громадян. У ньому містяться норми, які зобов'язують громадян дотримуватися певних правил поведінки в суспільстві, норми, які встановлюють гарантії конституційних прав та свобод людини і громадянина. Тому закон про кримінальну відповідальність, не доведений до відома населення у порядку, встановленому законом є нечинним.

Отже оприлюднення закону – це самостійна стадія процесу набрання законом чинності. Воно має важливе юридичне значення і полягає у доведенні до відома громадян і державний органів від імені Президента України повного і точного тексту закону державною мовою шляхом його опублікування в офіційному друкованому виданні. Згідно з Указом Президента України від 10 червня 1997р. ”Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності”, такими виданнями є : ”Голос України”, ”Урядовий кур’єр”, ”Офіційний вісник України”, ”Відомості Верховної ради України”, ”Офіційний вісник Президента України”. В окремих випадках закон може бути оприлюднено через телебачення або радіо. Такі шляхи офіційного оприлюднення мають бути передбачені у самому законі.

Відповідно до ч.5 ст. 94 Конституції закон набирає чинності через десять днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування". Ця норма дослівно відтворена законодавцем у ч.1 ст. 4 КК України.

Отже можемо виокремити наступні випадки набрання законом чинності:

1) після 10 днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо законом не визначено строк набрання ним чинності, але не раніше дня його опублікування. При обчисленні строку 10 днів, за його початок береться час опублікування закону. Сам день опублікування закону до цих 10 днів не включається. Якщо наприклад закон було опубліковано 1 вересня, він набирає чинності з нуля годин 12 вересня;

2) з дня його опублікування в офіційному виданні. Таке формулювання дуже часто зустрічається у законах про кримінальну відповідальність. В такому випадку закон набирає чинності з нуля годин наступного дня. Наприклад якщо закон (з таким формулюванням) було опубліковано 1 вересня в офіційному виданні, він набирає чинності з нуля годин 2 вересня;

3) з того строку, який у ньому зазначено. Законодавець в такому випадку зазначає у законі конкретний день, з якого він набирає чинності. Так наприклад КК України (2001р.) був прийнятий 5 квітня 2001р., а набрав чинності, як це було заначено у ньому з 1 вересня 2001р;

4) з дня набрання чинності іншим законом. Про цю обставину також безпосередньо зазначається у законі. Наприклад у ст. 2 Закону України від 31 липня 2006р. ”Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання тероризму” зазначено, що цей закон набирає чинності з дня набрання чинності законом України про внесення змін до КК України у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання тероризму.

Закон про кримінальну відповідальність втрачає чинність у випадках:

1) якщо він був скасований або змінений іншим законом про кримінальну відповідальність. У таких випадках у тексті нового закону міститься пряма вказівка про скасування закону, що існував раніше (в цілому, або окремих його частин), або про про заміну закону, що втратив чинність новим. Наприклад у п.2 розділу І Прикінцевих і перехідних положень КК України перелічені нормативно-правові акти, які втратили чинність із набранням чинності новим КК України (2001).;

2) якщо він замінений повністю чи частково іншим законом без будь-якого зазначення про те в новому законі. Наприклад в законі передбачається нова редакція тієї чи іншої норми (статті або її частини) і зазначається в тексті: ” викласти ст. КК України у наступній редакції ...”;

3) у зв’язку із закінченням строку дії, на який закон був прийнятий. Такі закони про кримінальну відповідальність в Україні поки що не приймалися.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]