Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГідроПневмоприводи.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
11.52 Mб
Скачать

Вхідні (зливальні) насадки

По цих насадках рідина з гідросистеми надходить у гідробак. Рідину можна впускати в гідробак із простого насадка (рисунок 6,а) у вигляді короткого відрізка труби. Але з огляду на те, що потік має значний запас кінетичної енергії, по-перше, рідина в гідробаці буде інтенсивно перемішуватися (що не дозволить механічним часткам вчасно осісти, а бульбашкам газу - здійнятися до поверхні), буде підніматися осад з днища гідробаку, а по-друге, буде мати місце виділення бульбашок газу і вспінення рідини. Така конструкція може застосовуватись тоді, коли зливна магістраль підводиться до днища гідробаку.

На рисунках 6,б та в показані схеми більш раціональних вхідних насадок, що застосовуються в гідробаках.

Насадок у вигляді порожнього циліндра із глухим дном (див. рисунок 6,б), на циліндричній поверхні якого є невеликі отвори, дозволяє зменшити перемішування рідини.

а) б) в)

Рисунок 6 - Вхідні насадки

Недоліком такого насадка являється те, що він не дозволяє вирішити питання піноутворення.

Одним з найбільш раціональних є насадок, схему якого показано на рисунку 6,в. Він запобігає вспінюванню робочої рідини та підніманню осаду їз днища гідробаку. Рідина з гідросистеми через трубу 5, центральний отвір диска 1 і щілину, утворену дисками 1 і 4, попадає у гідробак.

Диски 1,4 з'єднуються болтами 3 за допомогою розпірних втулок 2, висота яких визначає величину зазору hн. Площа кільцевого зазору між двома дисками збільшується від центра до країв, що призводить до зменшення швидкості потоку, а це, у свою чергу, знижує його (потоку) кінетичну енергію.

Радіус закруглення центрального отвору диска 1 приблизно дорівнює половині внутрішнього діаметра труби:

Rн ≈ 0,5 dу, (11)

а зазор між дисками 1 й 4 визначається залежністю

hн=0,25Rн . (12)

Для забезпечення швидкості потоку на виході із зазору між дисками, рівної 0,03 м/с (експериментально встановлене значення мінімальної швидкості рідини, при якій візуально не спостерігається дрібних бульбашок газу), необхідно діаметр дисків Dн вибирати, виходячи з максимальної подачі насоса max, по формулі

або (13)

Для зливальних трубопроводів рекомендована швидкість потоку рідини становить 2–3 м/с. Для довгих трубопроводів (L/d ≥100) ці дані знижуються на 30 - 50 %.

Фільтри для проходу повітря (сапуни)

Призначені для проходження повітря у гідробак, або для виведення його з гідробаку. Це потрібно для забезпечення атмосферного тиску у середині гідробаку.

Найпростішим сапуном є дренажний отвір (трубопровід) діаметром 2-5 мм, виконаний у верхній частині бака (рисунку 7,а).

На рисунку 7,б показано схему сапуна з фільтром, що не пропускає у гідробак механічних часток (пил).

На рисунку 7,в показано схему фільтра для проходу повітря з рідинним пиловловлювачем. Це більш досконалий спосіб запобігання від потрапляння пилу в гідробак. У порівнянні з іншими він забезпечує більш надійне і якісне очищення повітря.

а) б) в)

Рисунок 7 - Фільтри для проходу повітря

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]