Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEMA_4_podatkova sistema.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
27.5 Кб
Скачать

Тема 4: облік платників і надходжень податків до бюджету

1. Облік юридичних осіб – платників податків.

2. Облік фізичних осіб – платників податків.

3. Облік нарахування і надходження податків до бюджету.

 Робота з обліку платників податків в органах Державної податкової служби здійснюється працівниками підрозділів обліку платни­ків податків. Для забезпечення повноти обліку платників податків органи Державної податкової служби положенням на перше число кожного місяця звіряють у рамках району Єдиний банк даних про платників податків — юридичних осіб, а також Реєстр фізичних осіб з даними відповідних органів державної реєстрації з обов'язковим складанням акта звірки.

Автоматизований банк даних, створений для забезпечення єди­ного податкового обліку платників податків, містить:

─ єдиний банк даних юридичних осіб - платників податків;

─ реєстр неприбуткових організацій і установ;

─ державний реєстр фізичних осіб - платників податків;

─ реєстр фізичних осіб - платників податків - суб'єктів підприємницької діяльності;

─ реєстр платників податків — постійних представництв нере­зидентів в Україні;

─ реєстр договорів про спільну діяльність.

2. Облік юридичних осіб – платників податків.

Платник податків – це юридична особа або фізична особа, на яку згідно із законами України покладено обов’язок сплачувати податки і збори (обов’язкові платежі).

 Облік платників податків є однією з основних функцій податкової служби, яка створює передумови для здійснення контролю за правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю перерахування податків і зборів до бюджету.

 Облік платників податків в органах ДПС здійснюється працівниками відповідних підрозділів, які повинні забезпечити виконання таких робіт:

- прийом документів від платників податків, зборів (обов’язкових платежів);

- взяття їх на облік;

- формування облікової справи платника податків (реєстраційної частини);

- ведення банку даних та реєстрів платників;

- ведення журналів обліку платників податків - юридичних та фізичних осіб, що є суб’єктами підприємницької діяльності;

- видачу документів, що підтверджують перебування платника на податковому обліку;

- підтримку облікових даних в активному стані;

- звірку з органами державної реєстрації та виявлення платників, що ухиляються від сплати податків.

Інформація про платників податків формується і зберігається у спеціальних автоматизованих реєстрах: Єдиному банку даних про платників податків - юридичних осіб та Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків.

 Єдиний банк даних про платників податків – юридичних осіб – це автоматизована система збору, накопичення та обробки даних про платників податків. Дані в систему заносяться по групам підприємств різних форм власності, з виділенням галузей народного господарства. В Єдиному банку даних по кожному платнику вказуються такі реквізити: назва, ідентифікаційний код, адреса, телефони підприємства, його засновників, філій та відділень; прізвище, ім’я та по батькові, адреси, номери телефонів, ідентифікаційні номери засновників та посадових осіб; форма власності та розмір статутного фонду, організаційно-правова форма, види діяльності; дата реєстрації; види податків, які сплачує платник, та найменування бюджетів, до яких вони сплачуються; види пільг, які використовуються; номер розрахункового рахунку, дата його відкриття; дата отримання заяви про взяття на облік.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 22.01.1996 р. № 118 «Про створення єдиного державного реєстру підприємств і організацій» (скорочено ─ ЄДРПОУ) як єдиний державний реєстр підприємств і організацій в Україні закріплюється єдина автомати­зована система обліку, нагромадження й обробки даних про підпри­ємства, організації усіх форм власності та їх підрозділи.

Метою створення державного реєстру стало забезпечення єди­них принципів ідентифікації й обліку суб'єктів господарської ді­яльності, здійснення нагляду за структурними змінами в економіці, забезпеченням інформацією.

До реєстру вносяться дані про юридичні особи, що розміщені і здійснюють свою діяльність на території України і за її межами (за участю юридичних осіб України). Реєстр створений як комплекс зведень, до якого увійшли ідентифікаційні, класифікаційні, довід­кові й економічні дані. Створення і ведення державного реєстру ре­алізується Міністерством статистики.

Юридичні особи в 20-денний термін після одержання свідоцтва про державну реєстрацію зобов’язані звернутися до органів Дер­жавної податкової служби за місцем перебування для взяття на податковий облік.

Довідка про взяття на облік платника податків надсилається (видається) платникам податків - юридичним особам та відокремленим підрозділам юридичних осіб наступного робочого дня з дня взяття на облік за основним місцем обліку.

Для реєстрації підприємства в податкових органах йому необ­хідно надати в ДПС за місцем перебування документи згідно з вста­новленим переліком, а саме: ─ заява за формою № 1-ОПП;

─ копія статуту, установчих документів, що завірені нотарі­ально; ─ копія свідоцтва про державну реєстрацію;

─ копія довідки про включення до ЄДРПОУ (Єдиний державний реєстр підприємств і організацій України) з присвоєним ідентифікаційним кодом.

Відділ обліку податкової інспекції перевіряє зазначені в заяві відомості і за відсутності зауважень протягом двох днів під­приємство реєструють і вносять його до єдиного банку даних.

Після взяття платника податків на облік орган ДПС ставить на примірнику його статуту відмітку про прийняття на облік і видає йому відповідну довідку для пред'явлення до органів держав­ної влади та установ банків, у яких він вирішив відкрити поточні рахунки. Після взяття платника податків на облік формують його облікову справу, яка зберігається до ліквідації платника податків або зняття його з обліку в одному органі ДПС і прийняття на облік її іншому органі.

Підставою для взяття на облік (внесення змін, перереєстрації) відокремленого підрозділу іноземної компанії, організації, у тому числі постійного представництва нерезидента, є належна акредитація (реєстрація, легалізація) такого підрозділу на території України згідно із законом.

Облікова справа платника податків складається з:

а) реєстраційної частинипереліку документів, поданих платником податків до органів Державної податкової служби при взятті його на податковий облік; може доповнюватися документами, які подаються платником податків або надходять стосовно платника податків від органів державної реєстрації, статистики, інших державних органів, міністерств, центральних органів вико­навчої влади та від установ банків до органів Державної податкової служби в період діяльності платника податків та у зв’язку з його ліквідацією;

б) звітної частинизвітних документів, що надаються платни­ком податків у період його діяльності.

Підрозділ, який веде облік платників податків, не пізніше наступ­ного дня після взяття платника податків на облік друкує та передає списки платників податків, узятих на облік, до підрозділів з питань оподаткування юридичних осіб для подальшого контролю за подан­ням ними податкової звітності. Підрозділи з питань оподаткування формують звітну частину облікової справи на кожного платника.

Надалі підприємства повинні надавати в ДПІ інформацію про зміни в діяльності, пов'язані з інформацією, зазначеною в заяві. Ін­формація про зміни надається в десятиденний термін. При зміні місцезнаходження підприємства в податкову інспекцію за новим місцем знаходження передаються: заява, справа підприємства з доповненням-копією особистого рахунка чи довідки про положен­ня розрахунків з бюджетом.

Облікову справу платника податків підрозділ обліку платників податків зберігає до ліквідації платника податку чи до зміни його місцезнаходження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]